Bijgewerkt: 29 maart 2024

Taaltip: emoji of emoji's?

Nieuws -> Internet

Bron: Taalpost
26-02-2019

Als meervoud van emoji is zowel emoji's als emoji correct. Zowel 'Er komen weer veel nieuwe emoji's bij' als 'Er komen weer veel nieuwe emoji bij' is dus juist; de vorm emoji's is het duidelijkst.

Het woord emoji (een kant-en-klaar icoontje dat vooral in sociale media gebruikt wordt) komt uit het Japans. In die taal kan emoji een enkelvoudige én een meervoudige betekenis hebben. Mogelijk komt het daardoor dat emoji in het Nederlands (en in diverse andere talen) behalve als enkelvoud ook als meervoud wordt gebruikt. Ook het feit dat de i vaker voorkomt als meervoudsuitgang – denk aan woorden als politici en stimuli – kan hierbij een rol spelen.

De vorm emoji’s laat meteen zien dat het om een meervoud gaat, maar ook emoji heeft zich in het Nederlands een plaats verworven als meervoudsuitgang; de context zal daarbij meestal de gewenste duidelijkheid bieden.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2019)

Een paar emoji's van de ongeveer 3 miljoen in de Unicode Standard. Unicode is een standaard in de computerindustrie voor de consistente codering, representatie en verwerking van tekst in de meeste schrijfsystemen ter wereld


Emoji (Japans: 絵文字, spreek uit: /ɪˈmoʊdʒi/; Japans: emodʑi]; enkelvoudige emoji, meervoud emoji of emojis) zijn ideogrammen (uit het Grieks ἰδέα idéa 'idee' en γράφω gráphō 'schrijven') is een grafisch symbool dat een idee of concept voorstelt, onafhankelijk van een bepaalde taal) en smileys die in elektronische berichten en webpagina's worden gebruikt. Emoji bestaan in verschillende genres, waaronder gelaatsuitdrukkingen, gewone objecten, plaatsen en weertypes, en dieren. Ze lijken veel op emoticons, maar emoji zijn echte foto's in plaats van typografieën. Oorspronkelijk betekent emoji pictogram, het woord emoji komt van het Japanse e (絵, "picture") + moji (文字, 'character'); de gelijkenis met de Engelse woorden emotie en emoticon is puur toevallig. De ISO 15924 scriptcode voor emoji is Zsye.

Emoji is ontstaan op Japanse mobiele telefoons in 1997, werd emoji wereldwijd steeds populairder in de jaren 2010, nadat het aan verschillende mobiele besturingssystemen was toegevoegd. Ze worden nu beschouwd als een groot deel van de populaire cultuur in het westen. In 2015 noemde Oxford Dictionaries het gezicht met tranen van vreugde emoji het woord van het jaar. De ontwikkeling van emoji werd voorafgegaan door op tekst gebaseerde emoticons, evenals grafische voorstellingen, binnen en buiten Japan.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.