Bijgewerkt: 9 mei 2024

Tijdelijke opvang Oekraïense vluchtelingen in De Olmenhof

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
14-01-2024

Gemeente Amstelveen gaat tijdelijk Oekraïense vluchtelingen opvangen in De Olmenhof. Per 2 april 2024 staat het pand leeg, omdat verhuur aan de huidige huurders op basis van de Leegstandswet dan niet meer mogelijk is. Voor het pand in gebruik kan worden genomen, wordt het beperkt opgeknapt en ingericht voor de opvang. Dat duurt circa drie maanden. De locatie wordt naar verwachting begin juli 2024 in gebruik genomen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het gebouw De Olmenhof in 2019

Op de plek van de huidige Olmenhof komt een nieuw woonzorgcentrum voor verpleeghuiszorg. Het duurt in ieder geval nog anderhalf jaar, voordat de sloop en nieuwbouw kunnen beginnen. Om het pand niet al die tijd leeg te laten staan onderzochten Woonzorg Nederland en de gemeente of het gebouw tot die tijd tijdelijk te gebruiken is voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Dat blijkt mogelijk. Op 9 januari kwamen Woonzorg Nederland en de gemeente overeen het gebouw na 2 april 2024 in te zetten voor de opvang van ongeveer 140 Oekraïense vluchtelingen die nu in hotels in de gemeente verblijven. Zo krijgt het pand toch weer een tijdelijke maatschappelijke functie en worden leegstand en verloedering voorkomen.

De opvang van vluchtelingen in hotels was bedoeld als tijdelijk en is relatief duur. Daarom zoekt de gemeente alternatieve opvanglocaties. Het onderbrengen van vluchtelingen in de Olmenhof is goedkoper dan het verblijf in de hotels. Daarbij biedt de Olmenhof basisvoorzieningen die de hotelkamers waar de Oekraïense vluchtelingen sinds maart 2022 verblijven niet bieden, zoals de mogelijkheid om zelf te koken. De vluchtelingen zijn in veel gevallen aan het werk, hun kinderen gaan hier naar school.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.