Bijgewerkt: 19 april 2024

Toename gebruik kerntrek-methode bij inbraken

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
23-03-2013

De politie in Amsterdam constateert bij woninginbraken een toename van het gebruik van de 'Kerntrek-methode'. Met de 'kerntrekker' kan op eenvoudige wijze de cilinder uit het slot worden gehaald, waardoor de deur niet meer op slot zit. Eenvoudige maatregelen kunnen een hoop narigheid voorkomen.

De meeste woningen zijn allemaal voorzien van goed hang en sluitwerk, maar veel sloten zijn niet tegen deze methode opgewassen. Gelukkig zijn hier ook weer oplossingen voor gevonden. Door een beveiliging wordt het indraaien van de schroef sterk tegengegaan en kan de cilinder niet verwijderd worden uit het slot. Het gebruik van beslag, dat is goedgekeurd volgens de richtlijnen van het Politie Keurmerk Veilig Wonen is een vereiste.

Bij een kerntrekker wordt een gehard stalen schroef gebruikt. De schroef draait de inbreker in de cilinder. Daarna wordt de cilinder uit het beslag getrokken en kan de deur vaak binnen twee à drie minuten nagenoeg geruisloos geopend worden. In het geval van een meerpuntsslot opent gelijk de hele afsluiting.

kerntrekker Amstelveen
(Foto Politie NL - 2013)

Met de 'kerntrekker' kan op eenvoudige wijze de cilinder uit het slot worden gehaald, waardoor de deur niet meer op slot zit


Volgens Vereniging Eigen Huis ook woningen met een Politie Keurmerk Veilig Wonen zijn zonder aanpassing niet bestand tegen deze inbraakmethode. John Kersemakers, bouwkundig specialist van Vereniging Eigen Huis erkent, dat de kerntrekmethode steeds vaker wordt toegepast, maar weet ook, dat deze methode niet nieuw is.

“Die bestaat al jaren. Gelukkig zijn er veel beveiligingsbedrijven die al meerdere jaren het antikerntrekbeslag, of tegen kerntrek beveiligde cilinders standaard toepassen.” John Kersemakers adviseert eigenwoningbezitters die zich zorgen maken, of willen weten of hun slot beveiligd is tegen kerntrekken, contact op te nemen met de plaatselijke beveiligingsspecialist.

Woninginbraak: Wat doet de politie?

Naast het onderzoek na een woninginbraak trekt de politie in Amsterdam veel op met samenwerkingspartners - zoals stadsdelen en woningcorporaties – om de woonomgeving te verbeteren. In Noord zijn bijvoorbeeld 450 woningen aangepast, door een barrièrestang te plaatsen.

Aanhoudingen

In de periode van 13 tot en met 18 maart 2013 zijn 7 verdachten aangehouden die zich schuldig hebben gemaakt aan woninginbraken in Ouder-Amstel (1) Amstelveen (1), en Amsterdam (5). De mannen afkomstig uit Uithoorn, Amstelveen en Amsterdam variëren in leeftijd van 16 tot 25 jaar. Eenvoudige maatregelen kunnen een hoop narigheid voorkomen. De tips vindt u op www.politiekeurmerk.nl



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.