Bijgewerkt: 28 mei 2020

Twee op de drie huishoudens gaat in 2016 op vakantie

Nieuws -> Informatief

Bron: NIBUD
28-06-2016

67% van de Nederlandse huishoudens gaat dit jaar op vakantie*. Dit jaar blijft 1 op de 5 Nederlanders thuis, terwijl dit vorig jaar nog ruim een kwart was. Van de huishoudens met een inkomen lager dan 1.500 euro netto per maand gaat ruim de helft (52%) op vakantie. Dit is fors meer dan vorig jaar (32%) – meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting NIBUD in een bericht.

Dit blijkt uit de Vakantiegeld-enquête 2016 (pdf 32 pagina’s) van het Nibud. De vakantiegeldontvangers zijn het erover eens, dat ze vakantiegeld het liefst jaarlijks uitbetaald krijgen. Het Nibud is blij, dat mensen zo bewust met hun vakantiegeld omgaan en vindt het vanuit economische gedragsprincipes ook goed dat het vakantiegeld 1 keer per jaar wordt uitgekeerd.

Foto Amstelveen
(Bron Nibud - 2016)

Waar gaat het vakantiegeld?


2 op de 3 huishoudens in 2016 op vakantie. Het Nibud ziet in zijn vakantiegeld-enquête, dat er dit jaar meer mensen zijn die op vakantie gaan dan vorig jaar. Slechts 22% van de huishoudens blijft dit jaar thuis, vorig jaar was dit nog ruim een kwart. Gemiddeld gaat 67% van de huishoudens dit jaar op vakantie en besteden zij 2.483 euro aan hun langste vakantie. Meer huishoudens met een inkomen beneden modaal gaan dit jaar op vakantie en besteden hier gemiddeld 1.625 euro aan.

Het Nibud ziet, dat mensen weer de ruimte in hun portemonnee ervaren om op vakantie te gaan. Eerder zag het Nibud de koopkracht voor de meeste huishoudens toenemen. Dit lijkt zich nu te uiten in de vakantiebestedingen.

Vakantiegeld liefst 1 keer per jaar. De meeste mensen geven aan dat ze hun vakantiegeld in 1 keer uitbetaald krijgen (84%). Zij zijn daar tevreden mee: 90% van hen zou niet anders willen. 13% krijgt iedere maand een deel betaald. Maar zij zouden dat liever anders willen. De helft van hen wil het liever eens per jaar, 17% zou het liever per kwartaal krijgen. Slechts 29% is tevreden met het gespreid uitbetalen van vakantiegeld.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Hoewel in Nederland is ook leuk om vakantie te vieren, maar in Griekenland, in dit geval op de Peloponnesos heb je echt het vakantiegevoel. Hier de haven van Stoupa, (45 km rijden van Kalamata) een klein vissersdorpje in september 2011 is heerlijk te vertoeven


Het Nibud vindt het goed als het vakantiegeld 1 keer per jaar wordt uitgekeerd. De meeste mensen geven uit wat er binnenkomt en hebben moeite met sparen. Wel is vrijwel iedereen voorstander van sparen. Door het vakantiegeld apart te houden voelt het voor de meesten alsof ze een extraatje krijgen en kunnen ze dit geld ook bewuster inzetten. Vanuit de gedragseconomie gezien is het dus mooi als mensen zo geholpen worden met ‘het gewenste gedrag’ en het vakantiegeld niet ongemerkt op de grote hoop belandt.

Meerderheid berekent, of ze hun vakantie kunnen betalen. 71% van de huishoudens berekent, of ze de vakantie kunnen betalen. Bijna de helft (46%) maakt ook nog een begroting voor op vakantie. Gezinnen doen dit het vaakst. Het Nibud vindt het verstandig, dat deze huishoudens zo calculerend met hun financiën omgaan en raadt huishoudens die dit nog niet doen, aan dit alsnog te doen. De vakantiebegroting die het Nibud hiervoor heeft gemaakt, is daarbij een handig hulpmiddel.

Voor de Nibud Vakantiegeld-enquête hebben 1.190 respondenten een online vragenlijst ingevuld. De respondenten zijn geworven via het panel Opinieland Survey Sampling International. De enquête is representatief voor de Nederlandse beroepsbevolking van 18 t/m 65 jaar. Het veldwerk is uitgevoerd na 27 mei 2016, nadat de meeste mensen het vakantiegeld hadden ontvangen.

* Gevraagd was alleen vakanties mee te tellen die langer dan zes dagen durenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.