Bijgewerkt: 22 januari 2021

Uitbreidingsplannen van het Openluchttheater Elsrijk krijgen steun van B en W

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
10-12-2018

In een park in het hart van de wijk Elsrijk organiseren bewoners al enige jaren culturele evenementen in Openluchttheater Elsrijk. Wethouders Herbert Raat (VVD) Cultuur en Floor Gordon (D66) Ruimtelijke Ordening gingen hier op bezoek vanwege de uitbreidingsplannen van bewonersgroep Stadsdorp Elsrijk, zoals een overkapping van het theater en horeca-ambities. De wethouders staan positief tegenover de plannen en willen, waar mogelijk helpen.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2018)

Herbert Raat (VVD) wethouder Cultuur en Floor Gordon (D66) wethouder Ruimtelijke Ordening aan tafel met de bestuursleden van het Openluchttheater Elsrijk op 27 november 2018


Sinds kort wordt de bijbehorende blokhut een keer per maand omgedoopt tot ‘buurtbistro Elsrijk’. Hier kunnen 16 buurtbewoners tegen een kleine vergoeding aanschuiven voor een avondmaaltijd om elkaar beter te leren kennen. De wethouders zijn blij met dit soort initiatieven die de sociale cohesie in Amstelveen bevorderen. 'Hoe geweldig is het dat je in een park in je eigen wijk naar het theater kan?'- zegt wethouder Raat. 'We willen graag helpen met de ambities die er zijn, maar moeten hierbij wel rekening houden met eventuele geluidsoverlast die uitbreiding met zich mee kan brengen. Wij gaan de bewonersgroep helpen bij het aanvragen van de juiste vergunningen. Zo’n parel willen we graag behouden voor de wijk.'

Het openluchttheater vlakbij de Kruiskerk dateert van na de Tweede Wereldoorlog en werd drukbezocht tot in de jaren 1970. Met de komst van een cultureel centrum in het Stadshart werd dit steeds minder en werd het theater op een gegeven moment niet meer gebruikt. In 2015 zijn het podium, de coulissen, de toegangspoorten en de zaal door de gemeente Amstelveen en vrijwilligers van Stadsdorp Elsrijk opgeknapt en weer in gebruik genomen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Zitplaatsen van het Openluchttheater Elsrijk op 10 juni 2015 tijdens de niet officiële opening


'Dat het theater nu weer in gebruik is, is een voorbeeld van een goede samenwerking tussen inwoners en de gemeente' vertelt wethouder Gordon. 'Wij hebben Openluchttheater Elsrijk opgenomen in het nieuwe bestemmingsplan voor Amstelveen Noord-West dat iedere tien jaar wordt herzien en nu ter inzage ligt. De bewonersgroep heeft nu aangegeven graag kleinschalige horeca te willen exploiteren. Daarvoor is een wijziging in het bestemmingsplan nodig. We denken graag mee om te kijken wat mogelijk is.' In het openluchttheater vindt zondagmiddag 16 december 2018 een kerstconcert plaats met de titel 'Samen op weg naar Kerst', waarmee het jaar wordt afgesloten.

In 1948 werd op dezelfde locatie een openluchttheater ontworpen en gebouwd door tuinarchitect Chris P. Broerse (1902-1995). Dit theater heeft gefloreerd tot in de jaren 1970, toen er een cultureel centrum in het Stadshart werd geopend. Daarna is het openluchttheater in Park De Ruyschlaan in onbruik geraakt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.