Bijgewerkt: 24 januari 2021

Uitzonderingssituatie in vervoerskosten van Amstelveense vrijwilliger

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
18-10-2016

Herbert Raat (VVD) wethouder Zorg informeert de leden van de gemeenteraad van Amstelveen over een uitzonderingssituatie in de vervoerskosten van een 27-jarige inwoner van Amstelveen:

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Herbert Raat (VVD) wethouder Zorg


Geachte leden van de gemeenteraad,

Recent verzocht een 27-jarige inwoner van Amstelveen, via het Amstelveen Loket om een vervoersvoorziening. Hij heeft een ongeneselijke ziekte en zit in een rolstoel, maar dit belemmert hem niet een bijdrage aan de samenleving te willen leveren. Zo doet hij sinds enkele jaren vrijwilligerswerk bij Xenia, een stichting in Leiden die als enige in Nederland een hospice heeft voor jongeren met ongeneselijke ziektes in de laatste fase van hun leven. Hij fungeert als boegbeeld en ambassadeur van deze stichting en doet hier goed werk ter ondersteuning van deze groep jongeren.

Om dit specifieke vrijwilligerswerk te kunnen blijven doen is het van belang, dat deze inwoner enkele keren per maand naar Leiden kan gaan. Dit kan hij echter alleen met een rolstoeltaxi, een redelijk kostbare vorm van interregionaal vervoer. De (maximale) vervoerskosten die hij ontvangt vanuit de WLZ zijn dan ook niet toereikend. Daarnaast is een gift van de Vriendenloterij, waardoor hij de afgelopen periode kon reizen inmiddels op en heeft het aanschrijven van fondsen niet geleid tot een oplossing.

Het is waardevol, dat jongeren zoals hij een bijdrage kunnen en willen leveren aan de samenleving. Gezien zijn betrokkenheid, capaciteiten en duidelijke affiniteit met de doelgroep, past het hem deze werkzaamheden te laten doen. Om hem zijn werk voor Xenia te kunnen laten voorzetten zullen wij vanuit de Wmo de komende twee jaar zijn vervoerskosten naar Leiden betalen. Wettelijk biedt de Wmo deze mogelijkheid. In totaal gaat het om een bedrag van € 10.500,-. Situaties als deze maken het opnieuw duidelijk, dat een reservering voor ‘uitzonderingssituaties’ van belang is. Binnenkort zal ik een voorstel hierover aan uw commissie voorleggen.

Met vriendelijke groet, Herbert Raat wethouder ZorgAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.