Bijgewerkt: 28 februari 2020

Van zomertijd naar wintertijd

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb
24-10-2009

Dit weekeinde op zondagochtend 25 oktober 2009 om 3 uur worden alle klokken in de Europese Unie met een uur teruggedraaid. De gedachte achter het verschil tussen zomer- en wintertijd was destijds, dat als wij de klok in de zomertijd een uur naar voren zetten, dit tot minder stroomverbruik zou leiden.

Winterklok Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Op zondag om 3 uur worden alle klokken in de Europese Unie met een uur teruggedraaid


Het idee achter is, dat de middagen dan meer daglicht hebben en de ochtenden minder. De moderne zomertijd werd voor het eerst voorgesteld in 1907 door de Engelse aannemer William Willett. Veel landen zijn hiertoe overgegaan; maar de details verschillen per locatie en ze veranderen af en toe.

De klokken verzetten is tegenwoordig een leuke familie bezigheid voor de zondag ochtend, eind oktober, want de meeste klokken in telefoons, digitale camera’s, klokjes, video’s, magnetrons, radio’s, centrale verwarmingsystemen, auto’s, horloges worden met de hand een uur teruggedraaid, om ze allemaal gelijk te zetten.

Klok Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Klok instellingen in Vista, van het besturingssysteem van MS Windows


Veel op computer-gebaseerde systemen kunnen zich automatisch aanpassen, wanneer de zomertijd begint en eindigt, op basis van hun tijdzone instellingen. Sommige applicaties zijn gestandaardiseerd en ze gebruiken liever UTC, om te voorkomen dat problemen gebeuren met de klok verschuivingen en tijdzone verschillen.

De Coordinated Universal Time (UTC), (Frans: Temps Universel Coordonné) is een tijdstandaard op basis van de International Atomic Time (TAI) maar er wordt onregelmatig een seconde kunstmatig toegevoegd, om de vertraagde rotatie van de Aarde te compenseren. De wintertijd duurt 5 maanden en wij kunnen alle klokken op 28 maart 2010 weer een uur vooruit instellen, om weer de zomertijd te krijgen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.