Bijgewerkt: 2 juni 2020

Vanaf 1 juli 2015 is eenvoudiger zelf een nieuw huis bouwen

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
22-12-2014

Particulieren kunnen vanaf 1 juli 2015 eenvoudiger zelf een nieuw huis bouwen. Minister Blok (Wonen) vereenvoudigt daarvoor de eisen in het Bouwbesluit 2012. Dat betekent bijvoorbeeld meer vrijheid bij het ontwerpen van je eigen huis, zoals de trappen, de hoogte van het plafond en de omvang van de badkamer en het toilet. Succesvolle ervaringen hiermee zijn opgedaan in drie gemeenten onder de Crisis- en Herstelwet en gaan volgend jaar landelijk gelden.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2014)

Stef Blok, (VVD) minister voor Wonen en Rijksdienst


Minister Blok maakt ook het bouwen van nieuwe studentenwoningen eenvoudiger en aantrekkelijker voor investeerders. Zo wordt de verplichting van een balkon en fietsenhok geschrapt. En gaat de eis voor de minimale oppervlakte van een woning van 18 m² naar 15m². In samenspraak met organisaties van gehandicapten wordt de toegankelijkheid van nieuwe gebouwen met een publieksfunctie verbetert.

Daarvoor volgt een aanscherping van de huidige eisen. Zo hoort de hoofdingang vanaf 1 juli altijd rolstoeltoegankelijk te zijn. Voor de ruimte binnen in zo’n gebouw moet voortaan 80 procent toegankelijk zijn, voor winkels wordt dat 60 procent. Waar deze eisen technisch niet mogelijk zijn blijft de huidige eis van 40 procent gelden. Denk aan een voetbalstadion, bioscoop, of theater. Het voorstel voor wijzigingen van het Bouwbesluit 2012 is maandag 22 december 2014 naar de Tweede Kamer gestuurd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.