Bijgewerkt: 29 maart 2024

Veel Nederlanders hebben geen EHBO kennis

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD Amsterdam
10-09-2016

Veel Nederlanders zonder EHBO kennis zijn niet bereid om bij zwaarder letsel Eerste Hulp te verlenen. Dat brengt risico’s met zich mee, want de juiste hulp kan de eerste minuten na een ongeval van levensbelang zijn. Vooral bij bewusteloosheid, vergiftiging, botbreuk en bloeding zeggen de meeste mensen zonder basiskennis niet te gaan helpen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van TNS NIPO in opdracht van het Rode Kruis.

De hulpbereidheid van Nederlanders zonder EHBO-kennis is het laagst bij reanimatie. 16 procent van de mensen zonder certificaat is bereid om te reanimeren en met certificaat is dat 64 procent. De kans om te overleven verdubbelt door reanimatie èn gebruik van Automatische Externe Defibrillator AED binnen zes minuten. Het is dus van groot belang, dat omstanders direct in actie komen in geval van een hartstilstand.



Uit het onderzoek blijkt ook, dat weinig Nederlanders overwegen om een EHBO cursus te doen. Slechts 13 procent! De meeste mensen geven aan de cursus te intensief, te ingewikkeld, te tijdsintensief of te duur te vinden. Om die reden biedt het Rode Kruis korte EHBO workshop van slechts 3 uur aan. In 3 uur tijd leer je de basis van EHBO aan baby's en kinderen, of bij sportletsel. Kijk voor een workshop in uw buurt hier.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.