Bijgewerkt: 10 juli 2020

Veel mensen twijfelen over orgaandonatie

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
01-08-2016

Mensen willen graag een leven redden door orgaandonor te worden. Het blijkt echter, dat veel mensen twijfelen, of ze wel geschikt zijn als orgaandonor. Dit speelt vooral bij ouderen. Maar dat is nergens voor nodig: Iedereen kan zich registeren als donor! Vanaf 1 augustus 2016 start daarom de campagne ‘Een leven redden. Je hebt het in je.’ om te laten zien, dat iedereen het in zich heeft een leven te redden.

Ouderen denken vaak, dat hun organen, vanwege de leeftijd, na hun dood niet meer bruikbaar zijn om het leven van anderen te redden. In werkelijkheid geldt het tegendeel: in 2015 was bijna de helft van de daadwerkelijke donoren 56 jaar, of ouder. Met hun organen zijn vorig jaar honderden levens gered. Je zou het wellicht niet denken, maar op je nieren en lever zit helemaal geen houdbaarheidsdatum. En zowel huid als hoornvliezen zijn tot hoge leeftijd bruikbaar.Mensen twijfelen niet alleen vanwege hun (hogere) leeftijd. Ook mensen die ziek zijn, medicijnen gebruiken, roken of drinken willen anderen ‘niet opzadelen met ongezonde organen.’ Ze denken vaak, dat ze hierdoor geen donor kunnen worden. Maar een ziekte, of ongezonde levensstijl heeft niet altijd effect  op het hele lichaam. Als een lever aangetast is, betekent dat niet, dat je met je longen geen leven meer kunt redden.

In Nederland staan bijna 6 miljoen mensen geregistreerd in het donorregister. Maar daar moeten er nog veel meer bij komen. In 2015 overleden 134 mensen, terwijl ze op de wachtlijst stonden voor een donororgaan. Hoe meer mensen zich registeren als orgaandonor, hoe meer levens gered kunnen worden. Een leven redden. Je hebt het in je. Twijfel je zelf of jouw organen wel geschikt zijn? Kijk op www.orgaandonatie.nuAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.