Bijgewerkt: 17 januari 2021

Vernieuwing van het Oude-Dorp begint met verkeersaanpassingen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
18-12-2019

Het College van B en W wil de leefbaarheid en de verkeersveiligheid in het Oude-Dorp van Amstelveen verbeteren. Gedacht wordt aan het instellen van eenrichtingsverkeer in de Stationsstraat (west-oost) en het afsluiten van de Dorpsstraat vanaf café Het Wapen van Amstelveen tot Museum Jan van der Togt. Het college heeft dinsdag 17 december 2019 besloten om deze voorkeursvariant te bespreken met de bewoners en ondernemers in het Oude-Dorp.

Bij de Vernieuwing van het Oude-Dorp is de verkeerssituatie een topprioriteit', zegt Rob Ellermeijer (VVD) wethouder Verkeer. Uit onderzoek blijkt dat 55 %van het verkeer in de ochtendspits doorgaand verkeer is. Ook gedurende de dag rijden er veel auto’s die daar niet hoeven zijn. 'We willen het sluipverkeer verminderen en verder onderzoeken hoe we de bereikbaarheid kunnen optimaliseren voor bewoners en ondernemers. Ook gaan we kijken vanaf welk punt het eenrichtingsverkeer in de Stationsstraat het beste kan worden ingesteld.' vervolgt Ellermeijer.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

In en voor café Het Wapen van Amstelveen in het Oude-Dorp is vaak erg druk als een grote feest wordt georganiseerd, zoals tijdens het evenement Jazz in het Dorp in september 2019


De verkeersveiligheid in de Dorpsstraat vraagt ook om een aanpassing van de huidige situatie. Dit is wat het college betreft niet alleen nodig vanaf 17.00 uur, waar in een raadsmotie om was gevraagd. Het college stelt na een analyse voor om de Dorpsstraat tussen café Het Wapen van Amstelveen en Museum Jan van der Togt geheel af te sluiten voor autoverkeer.Meerdere varianten. In totaal heeft de gemeente vier varianten onderzocht om het gebied verkeersveiliger te maken. Ook bewoners en ondernemers hebben varianten aangedragen. Dit heeft geleid tot een selectie van zes varianten die worden gepresenteerd op een informatieavond in januari. Na de informatieavond bereidt het college een verkeersbesluit voor. Hierna volgt een inspraakperiode van zes weken, waarna het besluit wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Gebiedsvisie. Het verkeersveiliger maken van het Oude-Dorp is onderdeel van de facelift en de nieuwe gebiedsvisie op het Oude-Dorp en de directe omgeving. Het College van B en W wil dat het een aantrekkelijke plek wordt van verbinding en ontmoeting, waar wonen, recreëren, winkelen en horeca samengaan in goede harmonie. 'Het is een eigenwijs stukje stad, we willen vasthouden aan de gemengde bestemming en nadruk leggen op de historische allure. Volgend jaar beginnen we met de facelift waardoor het herkenbare cultuurhistorische dorpse karakter van het Oude-Dorp kan worden versterkt.' – aldus wethouder Ellermeijer.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.