Bijgewerkt: 29 maart 2024

Verplichte quarantaine stopt de verspreiding van het coronavirus

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
12-08-2020

Het aantal besmettingen en aantal positief geteste contacten neemt sterk toe. Bovendien zijn er signalen van de GGD dat mensen niet mee willen werken aan het bron- en contactonderzoek en zich niet aan de thuisquarantaine houden. Daarom heeft de minister van VWS op 11 augustus 2020 nieuwe maatregelen aangekondigd in een brief (pdf 8 pagina’s) aan de Kamer. Het niet naleven van die regel wordt daarbij een strafbaar feit.

Foto Amstelveen
(Foto Martijn Beekman /VWS - 2018)

Hugo de Jonge (CDA) minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, viceminister-president


Verplichte quarantaine is een stevige maatregel maar gerechtvaardigd: quarantaine stopt de verspreiding van het virus en naleving van de regels is dus cruciaal.  Verwacht wordt dat door de thuisquarantaine echt als verplichting in te zetten voor mensen die vermoedelijk in nauw contact zijn geweest met een potentieel besmet persoon, de naleving van de thuisquarantaine zal worden vergroot.

Het gaat om de volgende maatregelen:

1.         Meewerken aan het bron-en contactonderzoek wordt minder vrijblijvend. Voorzitters van veiligheidsregio’s krijgen de mogelijkheid om mensen die contact hebben gehad met een potentieel besmet persoon, te verplichten om in thuisquarantaine te gaan. Er gaat ook gecontroleerd worden of mensen zich daar aan houden. Wanneer een individuele aanwijzing tot quarantaine is opgelegd, is niet naleving daarvan strafbaar. Uitvoering van deze maatregel start in de tweede helft van volgende week en wordt gefaseerd ingevoerd.

Daarnaast wordt bekeken of medewerking aan het bron- en contactonderzoek verplicht kan worden via een dwangsom. Dit zou geen alternatief zijn voor de quarantainemaatregel, maar een aanvullend instrument om medewerking aan bron- en contactonderzoek en quarantaine te verbeteren. Bij een door de veiligheidsregio verplicht opgelegde quarantaine, kan dan bij niet naleving een fikse boete volgen.

2.         Reizigers die uit hoog-risicogebieden komen moeten meewerken aan registratie en quarantaine. Reizigers die uit een hoog risicogebied komen wordt nu al gevraagd in quarantaine te gaan. Zij krijgen in de toekomst een quarantaineplicht opgelegd en moeten ook verplicht aan het bron- en contactonderzoek meewerken. De manier waarop dit wordt verplicht wordt momenteel verder uitgewerkt. Meer informatie is te vinden op www.rijksoverheid.nl/coronavirus  


Vanaf heden kan iedereen met (milde) klachten die passen bij het coronavirus, online een testafspraak maken en de uitslag van de coronatest bekijken. Dit is een aanvulling op het landelijk coronatest afsprakennummer 0800 – 1202. Dit nummer blijft 7 dagen per week van 8:00 tot 20:00 uur bereikbaar voor het maken van een testafspraak.

Online kan een testafspraak gemaakt worden via Rijksoverheid.nl/coronatest. Om een afspraak te maken heeft u uw DigiD nodig. Op basis van de ingevoerde postcode toont het systeem testlocaties en beschikbare tijdstippen. Na de keuze volgt een afspraakbevestiging per e-mail en sms. Als de uitslag bekend is, wordt per dit per e-mail gemeld. Het inzien van de uitslag kan weer via de coronatest website door in te loggen met uw DigiD. Positieve testuitslagen worden nog steeds uitsluitend telefonisch doorgegeven door de GGD. Bij de uitslag wordt namelijk direct het bron- en contactonderzoek gestart. De mogelijkheid om online afspraken te maken is bedoeld als aanvulling op het landelijk coronatest afsprakennummer 0800-1202. Vandaag neemt de capaciteit van de website (gedurende de dag) gecontroleerd toe, zodat het hele systeem goed blijft werken.

De coronatest website is een initiatief van alle GGD'en, GGD GHOR Nederland en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op www.rijksoverheid.nl/coronatest is alle informatie terug te vinden over het testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt. Voor Nederlanders die geen testafspraak willen maken, maar andere vragen willen stellen over het coronavirus blijft het publieksinformatienummer 0800-1351 beschikbaar. Meer informatie is te vinden op rijksoverheid.nl/coronavirus




Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.