Bijgewerkt: 10 april 2020

Verwarring over houdbaarheidsdata leidt tot voedselverspilling

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
10-05-2014

Door verwarring over houdbaarheidsdata gooien consumenten onnodig veel kilo's voedsel ongebruikt weg. Op pasta, rijst en koffie staat nu nog 'Tenminste Houdbaar Tot', terwijl deze producten nauwelijks over de datum kunnen raken. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken en haar Zweedse collega pleiten voor aanpassing van Europese regels voor houdbaarheidsdata, zo meldt zij vrijdag 9 mei 2014 in een Kamerbrief.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Farfalle zijn een soort pasta. Algemeen bekend als 'vlinderdas pasta'. De naam is afgeleid van het Italiaanse woord Farfalla (vlinder). De 'e' aan het eind van het woord is de Italiaanse vrouwelijk meervoud, waardoor de betekenis van het woord is 'vlinders'. Farfalle dateren uit de 16de eeuw in Lombardije en Emilia-Romagna in Noord-Italië


Dijksma: 'Het is goed, dat wij in Europa één lijn trekken om veilig eten en drinken te garanderen, maar die regels moeten verspilling niet in de hand werken. Mensen gooien nu onnodig eten weg, omdat ze niet weten, wat die datum op de verpakking precies betekent. Dat kost geld voor nieuwe boodschappen en bovendien belast het onze natuurlijke hulpbronnen onnodig. Voor extreem houdbare producten als pasta, of rijst is geen datum dan ook beter dan een houdbaarheidslimiet die niets zegt.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Op de verpakking van de Farfalle is de houdbaarheidsdatum gedrukt: 17 11 2016, maar de pasta is veel langer eetbaar'Tenminste Houdbaar Tot' betekent, dat een product niet meer voldoet aan de kwaliteitseisen door bijvoorbeeld kleurverschillen. De veiligheid is echter langer - soms zelfs maanden na het verlopen - gegarandeerd. Consumenten weten dit vaak niet. Circa 15% van de voedselverspilling wordt veroorzaakt door houdbaarheidsdata op verpakkingen.

In Nederland gooien we per persoon 47 kilo eten weg op jaarbasis. Voor een stad als Amsterdam telt, dat op tot 38 miljoen kilo voedsel, dat ongebruikt in de vuilnisbak belandt. De wereldbevolking groeit naar verwachting met 2 miljard mensen tot 2050, terwijl de natuurlijke hulpbronnen voor voedselproductie onder druk staan. Daarom is een aanpak van voedselverspilling op Europees niveau nodig.

Nederland en Zweden verzoeken de Europese commissie om de lijst met producten zonder houdbaarheidsdatum uit te breiden met rijst, pasta en koffie. Ook is nader onderzoek nodig naar belemmerende regelgeving. Daarnaast moeten landen aangespoord worden om consumenten te wijzen op beperkingen van houdbaarheidsdata. De Europese Commissie heeft al laten weten de Nederlands/Zweedse voorstellen zeer serieus te nemen. Op 19 mei 2014 staan de voorstellen op de agenda van de vergadering van de ministers van Landbouw van alle Europese lidstaten.

Nederland en Zweden vragen in dit verband expliciet aan de Commissie om te overwegen:

· de lijst met producten in Verordening 1169/2011 waarvoor geen verplichting geldt om een datum op de verpakking te vermelden uit te breiden;

· samen met de lidstaten nader te onderzoeken, welke mogelijkheden er nog meer zijn om een goede omgang met houdbaarheidsdata door consumenten te stimuleren.

Daarnaast wordt de Commissie meer ten algemene gevraagd te onderzoeken, of er nog meer Europese regelgeving is die belemmerend werkt in relatie tot voedselverspilling.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.