Bijgewerkt: 27 oktober 2020

Verzoek om op te stappen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
05-11-2008

Wethouder Financiën Frans Hellendall (VVD) wacht vanavond op 5 november 2008 een moeilijke raadsvergadering. Oppositiepartij GroenLinks dient een motie van wantrouwen in, wat gelijk staat aan een verzoek om op te stappen. Aanleiding is het dreigende verlies van 15 miljoen euro van de gemeente.

Hellendall  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Wethouder Frans Hellendall (VVD) tijdens een raadsvergadering


„Als ik hem was, dan was ik al lang opgestapt," zegt GroenLinks-raadslid Albert Maarse. „Het is al eens eerder moeilijk geweest met deze wethouder, maar voor ons is hij nu echt door het ijs gezakt. Waar wij vooral moeite mee hebben is het verzaken van zijn informatieplicht.

Dat die 15 miljoen verdwenen is, zou al genoeg reden moeten zijn, Maar hij had in ieder geval de raad kunnen informeren dat Amstelveen er bij betrokken is." Hellendall bereikte op 7 oktober 2008 laat in de middag het nieuws over de nationalisatie van IJslandse banken, 's avonds was er een raadsvergadering waar hij niets over de Amstelveense gelden zei. Volgens het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten is er volgens de regels gehandeld.

Mager  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Hans Koot en fractievoorzitter Sander Mager van de GroenLinks


„Maar het is iets gecompliceerder dan dat," vindt Maarse. „Regels gelden voor normale omstandigheden, maar de kredietcrisis speelde al een tijdje. Je kunt niet blijven blindvaren op A-ratings van banken." Het gaat er bij Maarse niet in dat de wethouder zo lang van niets wist. „Dat is een vermoeden, ik heb geen harde feiten."

Maarse vreest overigens dat zijn motie het niet haalt. De collegepartijen VVD en CDA steunen de wethouder. De PvdA, ook coalitie, beraadt zich nog, maar Maarse vreest dat die uiteindelijk de wethouder steunt. Als de motie het niet haalt, dan is deze volgens Maarse niet zinloos. „Het is het krachtigste signaal dat je in de politiek kunt geven," zegt hij. „Als niemand verantwoordelijkheid neemt, dan komt dat op de burger over als: zie je wel, ze blijven toch weer gewoon zitten."

Roos Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Linda Roos, fractievoorzitter van Burgerbelangen Amstelveen


Linda Roos (BBA) wil eerst nog horen wat de wethouder te zeggen heeft: „Het mooist zou zijn als hij zelf het boetekleed aantrekt en zich afvraagt of hij hier wel helemaal op zijn plaats is. Hij is een heel aardige man, maar ik vrees dat hij de benodigde kwaliteiten mist. Het is nu de zoveelste keer dat hij de raad of op z'n minst de fractievoorzitters niet tijdig informeert."

Drost  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Gerben Drost, fractievoorzitter van PvdA


Een sleutelrol in het verhaal speelt vanavond de PvdA, die naast CDA en VVD de derde coalitiepartij is. Fractievoorzitter Gerben Drost wil echter nog niets kwijt over hoe zijn fractie zich gaat opstellen. „We moeten nog fractieoverleg houden. Dat doen we kort voor de raadsvergadering." De fractie was vorige week in een ingelaste raadscommissievergadering wel kritisch.

Ten Cate  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Theo Houwink ten Cate woordvoerder voor financiën, veiligheid, bestuur en organisatie van PvdA-Amstelveen


Theo Houwink ten Cate verklaarde toen: „De wethouder concludeerde op 7 oktober dat het geld niet als verloren beschouwd moest worden, maar schreef boven een mailtje aan zijn ambtenaren 'Je krijgt er koude rillingen van'. Oftewel hoe gerust was de wethouder? In elk geval was er op 7 oktober duidelijk iets mis. En dat had aan de raad gemeld moeten worden."

Bulsing   Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Hans Bulsing, fractievoorzitter van VVD-Amstelveen


VVD-fractievoorzitter Hans Bulsing zegt 'nog niets te hebben vernomen' over initiatieven vanuit de gemeenteraad die de positie van 'zijn' wethouder zouden bedreigen. „Van ons kan de wethouder gewoon doorgaan. Ik vind niet dat hij zijn informatieplicht heeft verzaakt. Hij zou dan de raad op 7 oktober hebben moeten informeren. Maar twee dagen later kregen we van de burgemeester een telefoontje met het verzoek om geheimhouding." Bulsing vindt het wel of niet informeren van de raad op dat moment 'een klein detail in relatie tot de hoofdzaak, de verdwenen 15 miljoen euro': „Ik vind dat de raad zich niet met details moet bezighouden."

CDA   Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

De leden van CDA-Amstelveen in de raadzaal. Vlnr.: A. H. Siegman, fractievoorzitter B. Jonker, M.J. Lustenhouwer en M. van Herteryck


Ben Jonker van het CDA is ook mild: „De wethouder wist het dinsdagmiddag laat. Wij denken, dat hij eerst zijn partners in het college had moeten informeren. Dat deed hij woensdag en donderdagmiddag werd ik gebeld door de burgemeester. Maandag was er overleg met de fractieleiders. Ik vind dat het best wel snel is gegaan. Ik denk, dat de wethouder dit wel overleeft "Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.