Bijgewerkt: 8 augustus 2020

Vluchtelingen noodgedwongen in het AZC in Amsterdam

Nieuws -> Informatief

Bron: Hans Straeter
23-09-2016

Op 10 augustus 2016 sloten de deuren van de Amstelveense noodopvang. Veel vluchtelingen werden overgeplaatst naar locaties zoals Gilze en Budel. Daar in die bosrijke omgeving, niet ver van de Belgische grens, was vaak weinig te doen voor vluchtelingen. In Amstelveen werden er zowel binnen als buiten de noodopvang geregeld activiteiten georganiseerd door buurtbewoners. Na de verhuizing uit Amstelveen verzuchtte menig voormalige bewoner van het pand aan de Laan van Kronenburg: “Amstelveen was een paradijs in vergelijking met hier” en “Door de activiteiten konden we onze procedures vergeten; hier is het enige, waar we aan kunnen denken”. De vluchtelingen belandden opnieuw in een ‘wachtkamer’, maar dan een met veel minder faciliteiten dan de noodopvang in Amstelveen.

Hun nieuwe situatie stond op gespannen voet met wat burgemeester Mirjam van ’t Veld en wethouder Jeroen Brandes beweerden in een brief aan de Amstelveense gemeenteraad op 8 augustus: “Sneller dan verwacht kan het COA de bewoners van de noodopvang aan de laan van Kronenburg in reguliere azc’s plaatsen, waar betere faciliteiten zijn”.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Hans Straeter voorzitter van het Bewonersplatform Vluchtelingen Welkom Kronenburg


Gelukkig hebben de laatste weken steeds meer ‘ex-Kronenburgers’ hun toelatingspapieren gekregen, of is er bij sommigen eindelijk, vaak na vele maanden, een begin gemaakt met de toelatingsprocedure. Een deel van de voormalige bewoners van de Amstelveense noodopvang heeft zich zelfs weer in de omgeving van Amstelveen kunnen vestigen: ze wonen nu tijdelijk in de nieuwe AZC aan de Wenckebachweg in Amsterdam en hopen over enige tijd een woning te kunnen vinden in Amstelveen.

Hun keuze is noodgedwongen het AZC in Amsterdam, want de noodopvang aan de Laan van Kronenburg staat leeg en het college van B en W spant zich niet in om van deze locatie een AZC te maken. Daarvoor is overleg nodig met het COA en de eigenaar van het voormalige kantoorpand en moet er voldoende steun verworven worden in de Amstelveense gemeenteraad. Wethouder Jeroen Brandes voelt er niets voor om dergelijke gesprekken aan te gaan. Hij wil de noodopvang het liefst in de mottenballen houden tot april 2017, het eerste moment, waarop het huurcontract kan worden beëindigd.

Zowel binnen bewonersplatform Vluchtelingen Welkom Kronenburg als het verband Amstelveen voor Vluchtelingen is er veel steun om de noodopvang opnieuw te gebruiken. Veel vrijwilligers vinden het een schande, dat zoveel opvanglocaties gesloten worden, terwijl er tienduizenden vluchtelingen onder miserabele omstandigheden in kampen in Griekenland en Italië verblijven. Beloftes om deze vluchtelingen over Europa te herverdelen, worden nog steeds niet nagekomen.

De noodopvang is, na een kostbare verbouwing,  slechts 15 weken open geweest. De vrijwilligers willen weer aan de slag, daarom worden er vanaf oktober door het bewonersplatform activiteiten georganiseerd met statushouders; vluchtelingen die hun procedure hebben afgerond. Sommigen van hen wonen al in Amstelveen, anderen wachten bijvoorbeeld in het AZC in Amsterdam op een woning.

Ondertussen zijn er onder vrijwilligers verkennende gesprekken gaande over wat we in Amstelveen, als welvarende gemeente, en in het naburige Buitenveldert zouden kunnen bijdragen. De wens dat de opvanglocatie aan de Laan van Kronenburg opnieuw gebruikt wordt, is nog steeds springlevend, maar misschien zijn er elders ook andere initiatieven mogelijk. Bijvoorbeeld een ontmoetingsruimte voor statushouders, vluchtelingen en buurtbewoners om elkaar wat beter te leren kennen waardoor wederzijds begrip en hulp toenemen.

Wie zelf eens een kijkje wil nemen in een AZC, kan aanstaande zaterdag 24 september 2016 terecht tijdens de open dag in het AZC aan de Wenckebachweg, de voormalige Amsterdamse ‘Bijlmerbajes’. Van 12:00 tot 16:00 uur zijn bezoekers welkom. De officiële start is om 13:00 uur. Het AZC is het makkelijkst bereikbaar met de metro, halte Spaklerweg.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.