Bijgewerkt: 24 januari 2021

Volgens ING contactloos betalen is een goed alternatief voor Chipknip

Nieuws -> Informatief

Bron: ING
03-09-2014

De Chipknip heeft zijn beste tijd gehad. Vanaf 1 januari 2015 werken de oplaadpunten niet meer. Betalen is dan ook niet meer mogelijk. De Chipknip maakt gebruik van een verouderde binnenlandse betalingsinfrastructuur, stelt Currence, de eigenaar van collectieve betaalmethoden als Chipknip en iDEAL. Het wordt daarom te duur om dit betaalmiddel in stand te houden.

Chippen beleefde de hoogtijdagen in 2011. Sinds die tijd loopt het gebruik terug. Er zijn steeds minder plekken, waar de consument met de Chipknip kan betalen. Vooral bij snoep- en frisdrankmachines, parkeerautomaten en in de catering komt de Chipknip nog tevoorschijn. Die laatste categorie is het grootst. Bij cateraars daalde het aantal transacties sinds juni van dit jaar onder de 3 miljoen betalingen per maand. In juni 2013 werd daar nog zo’n 4,5 miljoen keer met de Chipknip afgerekend.

Foto Amstelveen
(Bron ING - 2014)

Met contactloos betalen kunnen klanten razendsnel en gemakkelijk kleine bedragen afrekenen. Voor bedragen tot en met 25 euro hoeft geen pincode te worden ingetoetst


Er zijn in Nederland 24 miljoen betaalpassen in omloop. “Ongeveer de helft daarvan is opgeladen met een Chipknipsaldo”, vertelt woordvoerder Helen van Houwelingen van Currence. “Per pas staat er een tegoed op van 6 à 7 euro.” Dit jaar is het nog eenvoudig om het saldo op de Chipknip op nul te zetten. Wie geld op de Chipknip heeft staan, kan het tegoed het beste voor 1 januari 2015 van de pas afhalen, adviseert Van Houwelingen. “Zeker voor mensen die niet met de Chipknip betalen, heeft het geen toegevoegde waarde om het tegoed op de pas te laten staan.”

Het saldo op de Chipknip blijft van de klant, benadrukt Currence. Maar na 31 december van dit jaar wordt het minder eenvoudig om het tegoed van de pas te halen. De oplaadpunten werken dan niet meer. De pashouder moet vanaf 1 januari 2015 contact opnemen met de bank om het geld naar de eigen rekening te laten terugstorten.

Pinnen is inmiddels de meest gebruikte elektronische vorm van betalen in Nederland. Consumenten deden in 2013 ruim 2,6 miljard pinbetalingen, tegen 121 miljoen Chipkniptransacties. “Als er behoefte is aan meer snelheid is contactloos betalen een goed alternatief”, stelt Van Houwelingen. “Het is een goede vervanging op plekken waar je snel wilt afrekenen en waar je misschien gewend was om de Chipknip te gebruiken, zoals in de catering.”

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De Chipknip is op weg naar de uitgang. In 2015 werkt dit betaalmiddel niet meer. Tot en met 31 december 2014 is het nog eenvoudig om het tegoed op de pas naar de eigen rekening terug te storten


“De hele markt investeert in contactloos betalen”, vertelt Tanja Tierie, manager productmanagement Cards & Mobile Payments van ING. “Aan het eind van het jaar is ruim 80 procent van de betaalpassen van ING-klanten geschikt voor contactloos betalen”, zegt Tierie. In totaal gaat het om 8,5 miljoen passen. ING biedt klanten aan om gratis op de website een nieuwe pas aan te vragen, ook als de geldigheidsduur nog niet is verstreken. Klanten die geen gebruik willen maken van contactloos betalen, kunnen de functionaliteit uitzetten, op internet in Mijn ING, op een ING-kantoor, of telefonisch (020 22 888 88).

Consumenten kunnen het saldo op de Chipknip nog tot en met 31 december 2014 bij een oplaadpunt terugstorten op hun bankrekening. Oplaadpunten zijn meestal te vinden in de buurt van een bankfiliaal. Het maakt daarbij niet uit van welke bank de betaalpas is. Wie wil weten, waar het dichtstbijzijnde oplaadpunt is, kan op www.chipknip.nl  een overzichtskaart van Nederland bekijken. Hierop staan bijna 2.300 Chipknip-oplaadpunten aangegeven. Saldo terugstorten doet u zo: Steek uw betaalpas in het oplaadpunt van Chipknip; Kies optie 1: terugstorten; Uiterlijk twee werkdagen later staat het bedrag op uw bankrekening.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.