Bijgewerkt: 27 januari 2021

Volksuniversiteit Amstelland organiseert excursie naar Borgen

Nieuws -> Informatief

Bron: Volksuniversiteit Amstelland
19-07-2012

'

Ook deze zomer organiseert Volksuniversiteit Amstelland een zomerexcursie. Dit jaar gaat de excursie naar twee Groninger Borgen. De excursie vindt plaats op 24 augustus 2012. Borgen zijn de fraaie buitenverblijven van de jonkers uit vorige eeuwen in de provincie Groningen.

Ze hebben meestal hun oorsprong in een 'steenhuis', een simpel verdedigingswerk uit de 14e of 15e eeuw, dat later door de machtige jonkers verbouwd werd tot woning: ze werden vaak uitgebreid, verfraaid en kregen een oprijlaan, een tuincomplex en een dubbele gracht.


Grotere kaart weergeven Kasteelmuseum de Menkemaborg in Uithuizen, Groningen

Omdat Borgen in de 19e en 20e eeuw te duur werden om te onderhouden, raakten vele in verval en werden afgebroken. Van de circa 180 borgen en steenhuizen die er ooit waren zijn er nu nog maar enkele over. Tijdens deze dagexcursie bezoeken wij twee van de bekendste: de Fraeylemaborg in Slochteren en de Menkemaborg in Uithuizen. Beide zijn nog helemaal in oude stijl ingericht en hebben nu een museumfunctie.

De excursie is inclusief vervoer, lunch en diner. Meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijven; kijk op www.vu-amstelland.nl  of kom langs bij de balie op Stadsplein 97 in Amstelveen. Prijs: € 85,00 (incl. vervoer, entree. koffie, lunch, diner) voor 1 excursie van 13,5 uur met begeleiding van Martine Lempl-Breij.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.