Bijgewerkt: 25 mei 2020

Vuurwerk en huisdieren

Nieuws -> Informatief

Bron: AmiVedi
14-12-2009

Amivedi-Nederland bestaat al ruim 75 jaar en is een landelijke vrijwilligersorganisatie die als taak heeft het registreren van vermiste en gevonden huisdieren in Nederland, met als doel deze huisdieren te herenigen met hun eigenaar.

Door de inzet van Amivedi en de samenwerking met dierenasiels, dierenartsen en dierenambulances worden jaarlijks ruim 30.000 huisdieren herenigd met hun eigenaar. Het werk van Amivedi wordt mogelijk gemaakt door honderden vrijwilligers.

Dagelijks raken er honderden huisdieren vermist, en dat zorgt voor veel verdriet bij hun eigenaren. In de dagen voor Oud- en Nieuwjaar, en tijdens de Nieuwjaarsnacht lopen nog eens extra veel huisdieren in paniek weg door het afsteken van vuurwerk. Heel veel honden en katten zijn panisch voor vuurwerk, maar ook vogels kunnen flink in de stress raken.

AmiVedi  Amstelveen
(AmiVedi - 2009)

Het logo van AmiVedi


Amivedi zet enkele tips op een rijtje om uw huisdier de jaarlijkse traditie van geknal en herrie goed door te laten komen en om te voorkomen dat uw huisdier in paniek de benen neemt.  1. Houdt uw dieren binnen, sluit ramen en gordijnen. Doe het licht aan in de ruimtes waar de dieren kunnen komen, dat maakt de lichtflitsen van het vuurwerk minder intensief. Zet wat hardere muziek van radio of tv aan. Let op: wel een tv-zender zonder vuurwerk, bijvoorbeeld MTV.

  2. Geef katten de gelegenheid om weg te kunnen kruipen, bijvoorbeeld op de slaapkamer, waar ze onder het bed kunnen. Ook de kelder kan een goede plaats zijn. Sluit het kattenluikje!

  3. Honden ruim voor 24.00 uur uitgelijnd uitlaten en niet in de buurt van groepjes mensen die mogelijk al vroeg vuurwerk afsteken. Zorg ervoor dat uw huisdier een kokertje om zijn nek heeft met uw naam en telefoonnummer, maar nog beter is het dier chippen. Wel controleren of de gegevens in de databank zijn ingebracht.

  4. Kalmeringstabletjes bij de dierenarts halen, enkele uren van tevoren ingeven, (gewicht van de hond of kat meenemen). Er zijn ook homeopathische producten.

  5. Zelf thuis blijven (en geen vuurwerk afsteken) en rustig blijven, zodat de hond of kat steun heeft aan de baas. Het angstige gedrag op een normale manier benaderen, alsof er niets aan de hand is. Dus, negeren, niet aanhalen en niets zeggen (en vooral: dit volhouden), want aanhalen wordt gezien als een beloning, bevestiging van de vrees.

  6. Vogels in een kooi kunnen paniekerig reageren op vuurwerkgeknal. Een dikke deken over de kooi helpt soms, maar een rustig plekje (bijvoorbeeld in de kelderkast) is vaak nog beter.

  7. Naar een plaats gaan waar weinig vuurwerk wordt afgestoken, b.v. op het platteland.


Amivedi heeft meer dan 100 meldpunten, verspreid over het land. Een gevonden of vermist dier kan kosteloos telefonisch worden aangemeld bij het meldpunt in de betreffende regio. Alle meldingen van vermiste en gevonden huisdieren worden geplaatst op de website www.amivedi.nl en de melders krijgen adviezen wat ze verder kunnen doen om hun dier terug te vinden of om de eigenaar van een dier te traceren. Bovendien kunnen mensen op de site ook zelf meekijken welke dieren als vermist of gevonden gemeld worden.

Vrijwilligers en donateurs

Amivedi is voor een aantal meldpunten nog op zoek naar vaste vrijwilligers, die van huis uit willen meewerken aan de hereniging van vermiste huisdieren met hun eigenaren. Lijkt dit dankbare vrijwilligerswerk iets voor u? Bent u iemand met mens- en dierenliefde, neem dan contact op met het secretariaat van Amivedi, telefonisch op nummer 088 - 006 46 00 of mail naar: secretariaat@amivedi.nl

Wilt u Amivedi financieel steunen door voor € 5 per jaar donateur te worden, of door middel van een eenmalige gift, mail dan naar: penningmeester@amivedi.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.