Bijgewerkt: 26 januari 2021

WHO meldt vijfvoudige toename van cyberaanvallen

Nieuws -> Informatief

Bron: WHO
25-04-2020

Sinds het begin van de COVID-19-pandemie heeft de World Health Organization (WHO) (Wereldgezondheidsorganisatie) een dramatische toename gezien van het aantal cyberaanvallen gericht op haar personeel en van e-mailoplichterij gericht op het grote publiek. Deze week (17-2020} zijn zo'n 450 actieve WHO-e-mailadressen en -wachtwoorden online gelekt, samen met duizenden van anderen die aan de nieuwe coronavirusreactie werken.

De gelekte gegevens brachten de WHO-systemen niet in gevaar omdat de gegevens niet recent waren. De aanval had echter wel gevolgen voor een ouder extranetsysteem, dat wordt gebruikt door huidige en gepensioneerde medewerkers en partners. De WHO is nu bezig met het migreren van de getroffen systemen naar een veiliger authenticatiesysteem.Oplichters die zich in e-mails voordoen als de medewerkers van WHO hebben zich ook steeds meer gericht op het grote publiek om de donaties te kanaliseren naar een fictief fonds en niet naar het authentieke COVID-19 Solidary Response Fund. Het aantal cyberaanvallen is nu meer dan vijf keer zo groot als het aantal dat in dezelfde periode vorig jaar op de organisatie is gericht.

'Het waarborgen van de veiligheid van gezondheidsinformatie voor de lidstaten en de privacy van de gebruikers die met ons in contact komen, is voor de WHO te allen tijde een prioriteit, maar vooral ook tijdens de COVID-19-pandemie. Wij zijn dankbaar voor de waarschuwingen die wij van de lidstaten en de particuliere sector ontvangen. We zijn allemaal samen in deze strijd' - aldus Bernardo Mariano, hoofd informatievoorziening van de WHO.

De WHO werkt samen met de particuliere sector om robuustere interne systemen op te zetten en de veiligheidsmaatregelen te versterken, en onderwijst het personeel over de risico's van cybercriminaliteit. De WHO vraagt het publiek om waakzaam te blijven tegen frauduleuze e-mails en beveelt het gebruik van betrouwbare bronnen aan om feitelijke informatie over COVID-19 en andere gezondheidskwesties te verkrijgen. Voor meer informatie kunt u terecht op: www.who.int/covid-19 .Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.