Bijgewerkt: 16 november 2018

Waarom de wereld niet zal vergaan?

Nieuws -> Informatief

Bron: NASA
17-12-2012

NASA wetenschappers beantwoorden vragen over de volgende onderwerpen:

Vraag (V): Zijn er bedreigingen voor de Aarde in 2012? Veel websites zeggen, dat de wereld zal eindigen op 21 december 2012.

Antwoord (A): De wereld zal niet eindigen in 2012. Onze planeet gaat nog meer dan 4 miljard jaar door en geloofwaardige wetenschappers wereldwijd kennen geen enkele bedreiging in verband met het jaargetal 2012.

V: Wat is de oorsprong van de voorspelling, dat de wereld zal eindigen in 2012?

A: Het verhaal begon met beweringen, dat Nibiru, een veronderstelde planeet, ontdekt door de Sumeriërs, op weg is naar de Aarde. Deze catastrofe werd aanvankelijk voorspeld voor mei 2003, maar toen er niets gebeurde op de dag des oordeels, werd de datum vooruit verplaatst naar december 2012 en gekoppeld aan het einde van één van de cycli in de oude Maya kalender op de winterzonnewende in 2012 - vandaar de voorspelde doomsday: 21 december 2012.

V: Eindigt de Maya kalender in december 2012?

A: Net als de agenda die u op uw keukenmuur heeft die doorgaat tot 31 december, maar daardoor het bestaan van de wereld niet ophoudt, houdt de Maya kalender niet op te bestaan op 21 december 2012. Deze datum is het einde van de Maya lange aftel periode, maar dan, net zoals uw kalender weer begint op 1 januari een nieuwe telling begint, geldt dit ook voor de Maya-kalender.

aarde Amstelveen
(Foto NASA / NOAA / GSFC / Suomi NPP / VIIRS / Norman Kuring - 2012)

Een 'Blue Marble' (Blauwe Marmer) beeld van de Aarde uit de Visible / Infrared Imager Radiometer Suite (VIIRS) instrument aan boord van NASA's Suomi NPP satelliet. Dit samengestelde beeld maakt gebruik van een aantal stroken van het aardoppervlak op 4 januari 2012 gemaakt


V: Gaat NASA vanuit een "totale black-out" van de Aarde op 23 december 25 december voorspellen?

A: Absoluut niet. Noch NASA noch enige andere wetenschappelijke organisatie is aan het voorspellen van een dergelijke black-out. De valse rapporten over dit onderwerp beweren, dat een soort van "afstemming van het heelal" een black-out zal veroorzaken. Er is geen afstemming.

Sommige versies van dit gerucht noemen een bericht van voorbereiding op noodsituaties van NASA Administrator Charles Bolden. Dit is gewoon een bericht om mensen aan te moedigen om voorbereid te zijn op noodsituaties in het algemeen, opgenomen als onderdeel van een bredere paraatheid campagne van de regering. Er is nooit een black-out vermeld.

Administrator Bolden spreekt kort over familie paraatheid

V: Kunnen planeten zich afstemmen op zo’n manier die de Aarde beïnvloedt?

A: Er zijn geen planetaire aspecten in de komende decennia en zelfs indien deze uitlijningen zouden gebeuren, zijn de effecten daarvan op de Aarde te verwaarlozen. Een belangrijke uitlijning vond bijvoorbeeld plaats in 1962 en twee anderen gebeurden in 1982 en 2000. Elk jaar in december gaan de Aarde en de Zon afstemmen op ongeveer het midden van de Melkweg galaxy, maar dat is een jaarlijks terugkerend evenement van geen belang.

V: Is er een planeet, of bruine dwerg genaamd Nibiru, of Planeet X, of Eris, die de Aarde nadert en onze planeet bedreigt met wijdverspreide vernietiging?

A: Nibiru en andere verhalen over eigenzinnige planeten zijn een internet hoax. Er is geen feitelijke basis voor deze beweringen. Als Nibiru, of Planeet X echt waren en op weg waren naar een ontmoeting met de Aarde in 2012, zouden er astronomen zijn die alles bijhouden van ten minste de afgelopen tien jaar. Het zou dan nu zichtbaar zijn voor het blote oog. Uiteraard bestaat het niet. Eris is echt, maar het is een dwergplaneet vergelijkbaar met Pluto, die in het buitenste zonnestelsel blijven. De dichtstbijzijnde afstand naar de Aarde is ongeveer 4 miljard mijl. (6,4 miljard km).

V: Wat is het polaire verschuiving theorie? Is het waar, dat de aardkorst een 180-graden rotatie rond de kern in een kwestie van dagen, zo niet uren doet?

A: Een ommekeer in de rotatie van de Aarde is onmogelijk. Er zijn langzame bewegingen van de continenten (bijvoorbeeld Antarctica was in de buurt van de Evenaar honderden miljoenen jaren geleden), maar dat is niet relevant voor aanspraken van omkering van de rotatie-polen. Echter, veel van de ramp websites misleiden de mensen.

Ze beweren dat er een relatie is tussen de rotatie en de magnetische polariteit van de Aarde, welke onregelmatig verandert, met een magnetische omkering, die om de 400.000 jaar gemiddeld plaats vindt. Voor zover wij weten, zal een dergelijke magnetische omkering geen schade toebrengen aan het leven op Aarde. Wetenschappers geloven, dat een magnetische omkering zeer onwaarschijnlijk is en dat dit in de komende millennia zal gebeuren.

V: Dreigt de Aarde getroffen worden door een meteoor in 2012?

A: De Aarde is altijd onderhevig geweest aan de gevolgen van kometen en asteroïden, maar grote inslagen zijn zeer zeldzaam. De laatste grote impact was 65 miljoen jaar geleden en dat leidde tot het uitsterven van onder andere de dinosauriërs. NASA astronomen zijn nu bezig met een onderzoek, de Spaceguard Survey om in de buurt van de Aarde asteroïden te vinden, lang voordat ze je raken.

Er is al vastgesteld, dat er geen bedreigende asteroïden zo groot als  die de dinosaurussen doodde in de buurt zijn. Al dit werk wordt openbaard met de ontdekkingen en wordt elke dag geplaatst op de NASA Near-Earth Object Program Office website, zodat u zelf kunt zien, dat er niets wordt voorspeld, dat voor een groot impact zou zorgen in 2012.

V: Wat denken NASA wetenschappers over de beweringen van de wereld einde in 2012?

A: Voor alle beweringen van een ramp, of dramatische veranderingen in 2012 blijft de vraag: waar is de wetenschap? Waar is het bewijs? Er is niemand die al de fictieve beweringen met een simpel feit kan onderbouwen, of ze zijn gemaakt in boeken, films, documentaires, of via het internet. Er is geen geloofwaardig bewijs voor één van de beweringen ter ondersteuning van ongewone gebeurtenissen die plaatsvinden in december 2012.

Zonnestorm

V: Is er een gevaar van gigantische zonnestormen die voorspeld voor 2012?

A: Zonneactiviteit heeft een regelmatige cyclus, met pieken in ongeveer elke 11 jaar. Bij deze activiteitspieken kunnen zonnevlammen ertoe leiden, dat satellietcommunicatie wordt onderbroken, hoewel ingenieurs leren hoe ze elektronica kunnen bouwen, die beschermd is tegen de meeste zonnestormen. Maar er is geen speciaal risico in verband met 2012. Het volgende zonnemaximum zal tussen 2012-2014 optreden en zal naar verwachting een gemiddelde zonnecyclus worden, niet anders dan de vorige cycli tijdens de geschiedenis.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.