Bijgewerkt: 28 januari 2021

Waarschuwing voor een bijzondere vorm van internetoplichting

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
12-12-2012

Zeer onlangs zijn er e-mailtjes verstuurd die doen voorkomen, alsof ze van politie afkomstig zijn. In de e-mail staat geschreven, dat de domeinnaam van de geadresseerde in beslag genomen zou zijn vanwege een onderzoek.

Om de naam weer terug te krijgen moet er ruim 150 euro op een bankrekening worden gestort. Deze oplichtingmail is voorzien van het logo van de politie Gooi en Vechtstreek. Dit is natuurlijk onzin; de tekst in de e-mail lijkt vertaald te zijn door een computer en bevat de nodige taalfouten. Trap er niet in.

url Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2012)

De domeinnaam van een website, de URL, de Uniform Resource Locator, is wat bezoekers op een website intikken in de adresbalk van hun internetbrowser. Het adres begint altijd met http en www en volgt de domeinnaam. Hypertext Transfer Protocol (HTTP) is het protocol voor de communicatie tussen een webbrowser en een webserver


Ook niet in toekomstige oplichtingmails. Als u iets niet vertrouwt, neem dan contact op met de instantie die de e-mail heeft verstuurd en gebruik het bij u bekende telefoonnummer van de instantie. Dus niet e-mailen, of bellen met e-mailadressen of telefoonnummers die in de e-mail staan. De politie heeft deze zaak in behandeling.

Domeinnaam?

Een domeinnaam (of, afgekort, 'domein') is een naam in het Domain Name System (DNS), het naamgevingssysteem op internet, waarmee netwerken, computers, webservers, mailservers en andere toepassingen worden geïdentificeerd. Deze naam verwijst naar een computeradres, dat uit nummers bestaat. Het DNS functioneert als het telefoonboek van het computernetwerk. Het Domain Name System is een essentieel onderdeel van de functionaliteit van het internet.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.