Bijgewerkt: 27 januari 2021

Week van de Toegankelijkheid 2020 in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
09-10-2020

Mensen die slechtziend of blind zijn hebben geleidelijnen hard nodig om hun weg in de openbare ruimte te vinden. Staan hier fietsen, kliko’s of reclameborden op, dan levert dit lastige en zelfs gevaarlijke situaties op. Maar nog steeds houdt 56% van de mensen geen rekening met het vrijhouden van geleidelijnen.

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid plaatste de gemeente op donderdag 8 oktober 2020 in aanwezigheid van leden van de werkgroep 'Inclusie Amstelveen: Iedereen doet mee' de eerste 'Houd de geleidelijn vrij!' tegel op het Stadsplein. Met deze tegel vraagt de gemeente aandacht voor het belang van het vrijhouden van geleidelijnen op straat die richting geven aan blinden en slechtzienden.

De eerste ‘Houd de geleidelijn vrij!’ tegel ligt voor de bibliotheek op het looppad richting het warenhuis Bijenkorf. Floor Gordon (D66) wethouder Toegankelijkheid: 'Daar staan vaak fietsen en scooters op de geleidelijnen. De opvallende blauwe stoeptegel roept weggebruikers op om deze lijnen vrij te houden van obstakels. En dat is nodig, want nog steeds houdt 56% van de mensen geen rekening met het vrijhouden van geleidelijnen. Daar moeten we ons meer van bewust zijn. Iedereen moet veilig zijn of haar weg vinden naar huis en voorzieningen.'

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2020)

Floor Gordon (D66) wethouder Toegankelijkheid egaliseert de stoep na het plaatsen van de eerste 'Houd de geleidelijn vrij' in Amstelveen tegel voor Bibliotheek Amstelland op 8 oktober 2020. De leden van de werkgroep 'Inclusie Amstelveen volgen de actie van de wethouder


Geleidelijnen. De gemeente zorgt ervoor dat de openbare buitenruimte wordt ingericht volgens de richtlijn toegankelijkheid. Zo plaatst de gemeente geleidelijnen rond bushaltes en bij drukke maatschappelijke voorzieningen. Nagenoeg alle bushaltes in Amstelveen hebben naast geleidelijnen hoge perrons, voldoende breedte en verlaagde trottoirbanden bij oversteken. Ook houdt de gemeente bij de inrichting van straten rekening met rolstoelen en kinderwagens. Iets over het hoofd gezien? Amstelveners die een obstakel zien of ervaren kunnen dit doorgeven aan de gemeente via toegankelijk@amstelveen.nl . Naar dit e-mailadres kunnen ook suggesties gestuurd worden voor locaties voor de ‘Houd de geleidelijn vrij!’ tegel.

Manifest Iedereen doet mee! Voorafgaand aan de tegellegging ondertekenden wethouder Floor Gordon en werkgroep lid Gerda Polman het VNG-manifest Iedereen doet mee! Met het ondertekenen van dit manifest draagt Amstelveen uit dat gewerkt wordt aan een inclusieve gemeente. Zodat iedereen in de samenleving, dus ook mensen met een beperking of kwetsbaarheid, mee kan doen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.