Bijgewerkt: 28 mei 2020

Werknemers hebben straks meer invloed over hun pensioenregeling

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
08-06-2016

Werknemers krijgen via ondernemingsraden (OR) het recht om wel, of niet akkoord te gaan met een wijziging van hun pensioenregeling. Hiermee krijgen ze meer invloed over hun pensioen. De Tweede Kamer heeft op 7 juni 2016 met algemene stemmen een wetsvoorstel van staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aangenomen.

Nu heeft de OR bij een ondernemingspensioenfonds alleen instemmingsrecht, wanneer de werkgever van plan is een pensioenregeling vast te stellen, of in te trekken, maar niet als de werkgever de pensioenregeling wil wijzigen. Als er al afspraken zijn gemaakt in een cao over de pensioenen, dan heeft de OR geen instemmingsrecht.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2016)

Jetta Klijnsma (PvdA) staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


Het instemmingsrecht van de OR richt zich op de inhoud van de arbeidsvoorwaarde pensioen. De OR heeft geen instemmingsrecht ten aanzien van de keuze van de pensioenuitvoerder, omdat de werkgever daarvoor verantwoordelijk is. Daarop bestaat één uitzondering. De OR heeft wel instemmingsrecht als het een buitenlandse pensioenuitvoerder betreft. Het overbrengen van een pensioenregeling naar een buitenlandse pensioenuitvoerder kan namelijk ook gevolgen hebben voor de arbeidsvoorwaarde pensioen.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.