Bijgewerkt: 30 mei 2020

Westwijzer meest prijsbewuste basisschool

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
03-06-2008

Op donderdag 5 juni 2008 reikt wethouder Groot de eerste prijs uit aan groep 8d van basisschool de Westwijzer voor het lesprogramma ‘Omgaan met geld’. Van de dertien Amstelveense basisscholen die deelnamen stelden zij het meest prijsbewuste werkstuk samen. De Westwijzer kwam als winnaar uit de bus wegens kostenbewuste aanpak, originaliteit en presentatie. De leerlingen van groep 8d winnen een beker en een persoonlijke medaille. Daarnaast ontvangen zij € 500 voor het uitvoeren van hun plan: het organiseren van een speurtochtexcursie voor het Ronald MacDonaldhuis van de VU.

westwijzer Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2003)

De Westwijzer een openbare basisschool in Amstelveen aan de Noorddammerweg 51


Jongeren zitten op steeds jongere leeftijd met schulden. Onder de naam ‘Toppie of Noppie’ startte de gemeente voor het tweede opeenvolgende jaar een leertraject dat bovenbouwleerlingen van basisscholen bewust moet maken van hun uitgavenpatroon. Het programma bestaat uit een cursuspakket met vijf themalessen en een groepsopdracht. Leerlingen konden kiezen tussen het uitwerken van een klassenfeest met een budget van € 100 of een groepsexcursie voor maximaal € 500.

De 24 deelnemende groepen (500 leerlingen) kregen de lespakketten toegestuurd. De gemeente ontving uiteindelijk elf eindwerkstukken, twee meer dan vorige jaar. Bedoeling is om alle deelnemende basisscholen te enthousiasmeren om ook een eindproject in te dienen. De betrokken leerlingen zijn positief over deelname en leereffecten.

Voor het eerst dit jaar wordt aan de VMBO scholen het project ‘omgaan met geld’ aangeboden. Als onderdeel van het project spelen acteurs op 11 juni in de Stadsschouwburg een toneelstuk met als thema ‘De Verleiding’.

wethouders Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Drie wethouders op een rij (lnr): Jan-Willem Groot (CDA), Dolf Veenboer (PvdA), Joss Tabak (VVD)


Wethouder Groot van Sociale Zaken vindt het belangrijk dat jongeren vroegtijdig leren omgaan met hun (zak)geld en bewust worden gemaakt van de gevolgen van schulden. ‘Het is voor sommige jongeren lastig om een balans te vinden tussen financiële dilemma’s en de druk uit hun sociale omgeving. We hopen hiermee een bijdrage te kunnen leveren aan het maken van de juiste keuzes.’ Wethouder Veenboer van Onderwijs en Jeugd hecht erg aan duidelijke voorlichting: ‘Vroeg voorlichten over de gevaren van schulden maken verkleint de kans op latere oncontroleerbare problemen.’

Vanaf volgende jaar kunnen eveneens Havo en Vwo scholieren deelnemen aan deze lesprogramma’s. De projecten moeten jaarlijks terugkeren. Bedoeling is dat alle scholen komende jaren actief meedoen aan dit project.

De gemeente Amstelveen gaat ook voor andere doelgroepen trajecten opstarten over bewust omgaan met financiële middelen. Zo komen er tweede helft 2008 voorlichtingsgesprekken voor alleenstaande ouders, allochtonen en jongeren. De gemeente verkent momenteel een vergelijkbaar traject voor senioren. Het project ‘omgaan met geld’ is mogelijk gemaakt door rijkssubsidies.

Het team Balans schuldhulpverlening van de gemeente Amstelveen biedt sinds 1995 schuldhulpverlening aan haar inwoners. De laatste twee jaar worden er ook preventie projecten ontwikkeld en uitgevoerd.

Website: De WestwijzerAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.