Bijgewerkt: 24 januari 2021

Wethouder Brandes over de plannen van GVB voor lijn 5

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
12-10-2016

Wethouder Jeroen Brandes (PvdA) wethouder Verkeer informeert de leden van de gemeenteraad van Amstelveen over de plannen van GVB voor lijn 5:

'Geachte raadsleden,

Eind april 2016 werden wij als gemeente geconfronteerd met het voorgenomen Vervoerplan 2018 NZ-lijn van het GVB. Daarin werd onder andere de route van lijn 5 ter discussie gesteld. Volgens de plannen van het GVB zou lijn 5 niet langer doorrijden tot Amsterdam Centraal Station. In een brief aan de raad op 2 mei heb ik daarover mijn ongenoegen geuit. Met name het feit, dat zonder enig vorm van overleg werd afgeweken van de Bestuursovereenkomst Amstelveenlijn heeft toen mijn ergernis gewekt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Jeroen Brandes (PvdA) wethouder Verkeer


De afgelopen maanden zijn er veel stevige gesprekken geweest met GVB (Gemeente Vervoer Bedrijf) en SRA (Stadsregio Amsterdam), zowel op ambtelijk als bestuurlijk niveau. Hoewel wij nog steeds ontevreden zijn over de gevolgde procedure, hebben wij minder problemen met de inhoud van de plannen van het GVB voor lijn 5.

Zo blijkt namelijk, dat amper 7% van de reizigers die in Amstelveen opstappen, enige extra reistijd ondervindt als de bestemming Leidsestraat is, of Koningsplein. Verdere bestemmingen richting Centraal Station worden met een overstap op de N/Z lijn op station Amsterdam Zuid (zo’n 15% van de instappers) sneller bereikbaar. Het merendeel van de Amstelveners reist naar Amsterdam-Zuid, of stapt uit bij het Leidseplein. Voor de volledigheid wil ik hierbij vermelden, dat dit pas geldt in de eindsituatie, als alle werkzaamheden rond de Zuidas zijn afgerond. Om de overstap in de tijdelijke situatie zo comfortabel en snel mogelijk te maken, moet nog hard worden gewerkt aan acceptabele oplossingen. Daar zal ik me hard voor blijven maken.

Het streven van het GVB is om met hoge frequentie drie trams door de Leidsestraat te laten rijden, zodat Leidsestraat en Koningsplein goed bereikbaar blijven. Voor de Amstelveners betekent een nieuw eindpunt van lijn 5, dat er nu een directe verbinding naar Concertgebouw en Leidseplein blijft en dat lijn 5 dan verder rijdt naar de Jordaan en het Westerpark (huidige eindpunt tramlijn 10). De komende tijd zullen er nog veel onderwerpen aan bod komen, waarbij we samen moeten optrekken met GVB en SRA. Ik geef er, in relatie met bovenstaande onderbouwing, daarom de voorkeur aan in deze specifieke situatie de plannen van het GVB met betrekking tot lijn 5 te accepteren. Vandaag werd het Vervoerplan NZ-lijn 2018 (pdf 84 pagina’s) van het GVB openbaar gemaakt.

Hoogachtend, Jeroen Brandes wethouder Verkeer'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.