Bijgewerkt: 10 juli 2020

Wetsvoorstel verplichte gratis updates voor slimme apparaten

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
26-06-2020

Consumenten krijgen bij de aankoop van slimme apparaten zoals smart tv's, printers, camera's, babyfoons en digitale horloges recht op software- en beveiligingsupdates. Hetzelfde geldt voor de aanschaf van bijvoorbeeld games of applicaties, maar ook voor streamingdiensten. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Dekker voor Rechtsbescherming en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat, waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Wetsvoorstel verzekert consument van juiste ondersteuning. Er bestaat nu geen expliciete verplichting om (veiligheids- en software) updates te leveren voor apparaten die op het internet kunnen worden aangesloten of diensten die met het internet zijn verbonden. Consumenten lopen het risico dat hun apparaat of dienst het na verloop van tijd minder goed doet, omdat er op een gegeven moment geen updates meer komen. Door de invoering van een plicht voor verkopers om updates te leveren, blijft de consument langer verzekerd van de juiste ondersteuning. De termijn van verplichte updates is op basis van proportionaliteit: dus wat redelijk is voor een consument en vergelijkbaar met hetzelfde systeem als bij garantie op aankopen. Een duurder product zal meestal dus een langere termijn van updates krijgen. De verkoper of handelaar zal afspraken moeten maken met een derde, zoals de fabrikant of een softwareleverancier, die de updates kunnen leveren.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Xiaomi de Chinese elektronicaproducent heeft de firmware van zijn smartphones netjes bijgewerkt naar MIUI 11, van Google's mobiele besturingssysteem op 24 juni 2020. De update richt zich voornamelijk op het verbeteren van de privacy van de gebruikers. Xiaomi heeft een aantal smartphones met Android One uitgebracht, terwijl anderen MIUI hebben, gebaseerd op de huidige versie van Android. Veel fabrikanten weigeren de systeemsoftware van hun apparaten gratis bij te werken, vaak moeten de consumenten bijvoorbeeld een nieuwe smartphone te kopen om dat wel met de nieuwste systeemupdate te krijgen


Omkering bewijslast verlengd van zes maanden naar één jaar. Het recht op updates is niet de enige verbetering voor de consument. Het wetsvoorstel regelt ook dat de duur van de zogeheten omkering van de bewijslast straks wordt verlengd van zes maanden naar één jaar. De bewijslast ligt bij de verkoper en niet bij de consument. Koopt iemand een smartphone en hij krijgt binnen een jaar een probleem met het toestel dan moet de verkoper aantonen dat de smartphone bij levering in orde was en de consument het probleem heeft veroorzaakt. Hiermee staat de consument sterker.

Overheidscampagne Doe je updates. Het wetsvoorstel sluit aan bij de eind vorig jaar gelanceerde overheidscampagne Doe je updates. Uit onderzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders hun slimme apparaten niet updaten, omdat zij daar geen tijd voor of zin in hebben of omdat zij het gedoe vinden. Daarmee zijn ze kwetsbaar voor internetcriminelen. Daarom roept de campagne op om slimme apparaten in huis direct te updaten en geeft daarover tips. Het wetsvoorstel zet de Europese richtlijnen over de verkoop van goederen en levering van digitale inhoud en diensten om in Nederlands recht. De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Meer informatie over de Doe je updates-campagne is te vinden op www.doejeupdates.nl. Hier staan ook tips om het updaten van slimme apparaten makkelijker te maken.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.