Bijgewerkt: 23 juli 2019

Woonzorgcentrum De Olmenhof gaat mogelijk dicht

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveens Nieuws- en Weekblad
08-08-2012

Wanneer de regering voorgenomen maatregelen en bezuinigingen in de langdurige zorg uit het zogeheten Lente-akkoord daadwerkelijk uitvoert, dan moet woonzorgcentrum De Olmenhof de deuren sluiten. Deze pijnlijke conclusie trekt Brentano Amstelveen, de stichting, waartoe De Olmenhof behoort. Het zorgcentrum telt 55 bewoners.

Voor De Olmenhof, gevestigd aan de Landtong, stond verbouw op stapel. Het pand staat leeg en de bewoners wonen tijdelijk aan het Wimbledonpark. De Stichting Brentano stond op het punt een huurcontract te tekenen voor een vernieuwd gebouw met moderne appartementen, dat eind volgend jaar gereed zou moeten zijn. Dat is allemaal uiterst onzeker geworden.

Olmenhof Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)

Het gebouw van het woonzorgcentrum 'De Olmenhof' van de Stichting Brentano Amstelveen in 2007


In het Lente-akkoord is 100 miljoen euro bezuiniging afgesproken op de langdurige zorg en deze wordt gerealiseerd door vanaf januari 2013 te stoppen met het afgeven van indicaties voor de lichte zorgpakketten. Veel senioren zullen dan voortaan thuis moeten blijven en afhankelijk zijn van mantelzorg en thuiszorg.

De huidige bewoners van De Olmenhof krijgen een plek aangeboden in andere vestigingen van Brentano. „Er komt niemand op straat," verzekert Frans van Rijn, lid van de raad van bestuur van Brentano. Van Rijn benadrukt, dat de sluiting nog niet vaststaat: „Dat hangt helemaal af van, wat de nieuwe regering na de verkiezingen gaat doen.

Wij hebben het wel noodzakelijk gevonden nu al de bewoners en andere betrokkenen te informeren over de eventuele gevolgen. Omdat die zo ingrijpend kunnen zijn. Want voor ons is duidelijk dat als dit allemaal doorgaat, onze organisatie moet inkrimpen.''

De voorgenomen maatregelen leiden voor Brentano tot een omzetdaling van 750.000 euro per jaar. Gevolgen van de regeringsplannen voor organisaties als Brentano zijn minder budget en leegstand. „We hebben voor de bezuinigingen diverse scenario's bekeken, maar kwamen in alle gevallen uit op sluiting van De Olmenhof," zegt Van Rijn.

Als de regering de bezuinigingen doorzet, dan vindt de sluiting in de loop van volgend jaar plaats. Er is nog wel hoop, dat het Zorgkantoor, namens de ziektekostenverzekeringen, de omzet minder laat dalen, waardoor De Olmenhof mogelijk toch blijft.

Personele gevolgen zijn volgens Van Rijn minimaal en kunnen met natuurlijk verloop worden opgevangen. „Door intern de krachten te bundelen, kunnen wij onze kwaliteit van zorg en dienstverlening blijven garanderen," zegt Van Rijn. De Stichting Brentano Amstelveen, organisatie voor ouderenzorg,  beschikt over vijf vestigingen, thuiszorg, aanleunwoningen en serviceflat.

Ingrijpende gevolgen

Frans van Rijn, lid van de raad van bestuur van Brentano, zegt pas meer zekerheid te hebben over een mogelijke sluiting van De Olmenhof na de verkiezingen, Prinsjesdag en de coalitievorming. Toch is het volgens Van Rijn noodzakelijk om nu al de betrokkenen te informeren over de eventuele gevolgen. „Die kunnen ingrijpend zijn," stelt hij. „Voor ons is duidelijk, dat als dit allemaal doorgaat onze organisatie moet inkrimpen.

Sluiting van De Olmenhof is dan één van de scenario's." „De bezuiniging omvat 100 miljoen euro voor de langdurige zorg en wordt gerealiseerd door vanaf januari 2013 te stoppen met het afgeven van indicaties voor de zorg zwaartepakketten 1, 2 en 3, de zogenoemde lichte ZZP's. Veel senioren blijven dan thuis en zijn afhankelijk van mantelzorg en thuiszorg." „Gevolgen voor woonzorgorganisaties als Brentano zijn minder budget en leegstand op locaties.

Door intern de krachten te bundelen, kunnen wij onze kwaliteit van zorg en dienstverlening blijven garanderen. Maar vooral voor de bewoners van De Olmenhof zou dit een bittere pil zijn. Het was de bedoeling, dat zij volgend jaar hun intrek zouden nemen in nieuwe en moderne appartementen. Of dit doorgaat, is nu volkomen onduidelijk,"aldus Van Rijn.

De organisatie is meer dan 40 jaar actief in de gemeente. In 2011 fuseerde Brentano met woonzorgcentrum Nieuw Vredeveld en werd de nieuwe locatie Belmonte geopend. Voor locatie De Olmenhof waren vergaande nieuwbouwplannen ontwikkeld.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.