Bijgewerkt: 4 juni 2020

Wordt Amstelveen de groenste gemeente van Nederland?

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
03-07-2012

Amstelveen neemt deel aan de verkiezing van groenste stad van Nederland, de 'Entente Florale'. Deze verkiezing vindt plaats in 2013. In 2005 deed Amstelveen ook mee aan de competitie en eindigde toen op de 2e plaats. Nu gaat Amstelveen voor goud!

Deelnemen is een uitstekend middel voor de gemeente om zich nog meer als groene stad te kunnen profileren. Amstelveen doet mee in de categorie steden (>15.000 inwoners). Naast Amstelveen doen natuurlijk ook andere gemeenten mee aan deze verkiezing.

augustinuspark Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Een oase in de stad, het Augustinuspark in Amstelveen met de Paaskerk in de achtergrond


Net als Amstelveen, horen deze gemeenten tot de groenste gemeenten van Nederland. Het kwaliteitsniveau is hoog. Bij de verkiezing let de jury op een aantal criteria: de gemeentelijke visie en kwaliteit van inrichting, beleid en beheer. Maar ook naar communicatie, participatie, educatie, milieu, recreatie en cultuurhistorisch erfgoed.

Wethouder groen John Levie (BBA) van geeft aan: “We gaan voor goud. De kritiekpunten uit het juryrapport van 2005 zijn de afgelopen jaren serieus opgepakt. Met name op het vlak van de integrale benadering is een aantal flinke slagen gemaakt. Hoe dan ook, levert het juryrapport altijd weer waardevolle informatie op, hoe we het nog beter kunnen doen. Die winst zit er dus sowieso in! Het geeft ons een extra impuls om onze mooie groene stad verder op de kaart te zetten.”

Entente Florale?

Het hart van de Entente Florale is de competitie tussen dorpen en steden om de titels “Groenste dorp van…” en “Groenste stad van…”. Deelname aan de ‘competitie’ leert echter al snel dat groen een structureel beleidsgebied is, waar veel meer uit te halen valt dan de genoemde titel. 

De nationale groencompetitie Entente Florale kan zeer goed worden ingezet om het groen breed onder de aandacht te brengen van overheden, bedrijfsleven en burger. De Entente Florale competitie is geen einddoel op zich, maar een uitstekend middel om de gedachte van de Groene Stad breed te promoten. De Groene Stad gedachte is de leidraad voor de Entente Florale competitie. Aandachtsvelden hierbij zijn: 

• Groen is goed is voor de gezondheid van mensen

• Groen helpt ontstressen

• Groen zorgt voor een stijging van de waarde van onroerend goed

• Groen dat op de juiste manier is aangelegd en onderhouden is veilig en vermindert vandalisme

• Goede groenvoorzieningen zijn een belangrijk toeristisch aspect en bieden een goed vestigingsklimaat voor burgers en bedrijfsleven

• Groen neemt schadelijke gassen fijn stof op uit de lucht

Kortom groen is van groot economisch en maatschappelijk belang en moet niet worden gezien als kostenpost. En….de burger vraagt er om. Lees meer hierover op De Groene Stad. 


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.