Bijgewerkt: 12 augustus 2020

Zaterdag is SuperMaan!

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb
18-03-2011

Over de hele wereld worden op de gedrukte- en de online media verhalen verteld, dat er op zaterdag 19 maart 2011 de zogenaamde 'SuperMaan' een vreselijke catastrofe zal veroorzaken op Aarde. Op deze dag zal de Maan de Aarde passeren op een afstand van 356.577 kilometer - de dichtste nadering in 18 jaar.

Het is gewoon het perigeum van de Maan. Het perigeum is het punt in een baan rond de Aarde, dat het dichtst bij het zwaartepunt van de Aarde ligt. Op deze plaats beweegt een object (komeet, planetoïde, satelliet) in die baan zich het snelst. Het tegengestelde punt heet apogeum.

Maan  Amstelveen
(Foto NASA/JPL/USGS - 1992)

De Maan. De foto is gemaakt door de Galileo ruimtesonde op 7 december 1992


Tijdens een normale Maan perigeum is de gemiddelde afstand tussen de Aarde is 364.397 kilometer. Volgens astroloog, Richard Nolle, is deze Maan dichterbij dan gemiddeld en wordt de 'Extreme SuperMaan' genoemd. 'SuperMaan' is een woord, die hij heeft bedacht in 1979.

De 'SuperManen' zijn opmerkelijk voor hun nauwe samenhang met extreme getijdenkrachten, die astrologen ook in Oude-tijden gebruikten om de wereld te beschrijven onder de Maan: de atmosfeer, korst en oceanen, de Aarde - inclusief onszelf natuurlijk. Van extreme waterstanden op de kust tot ernstige stormen, krachtige aardbevingen en vulkaanuitbarstingen, de hele natuurlijke wereld maakt pieken en spasmen onder de heerschappij van de 'SuperMaan'.

Als u de tijd neemt om het werk van Nolle te bestuderen, zult u merken dat hij niet gelooft in aardbevingen en vulkaanuitbarstingen die allemaal gaan zwerven over de hele planeet. Ze gebeuren meestal op voorspelbare locaties, zoals de beruchte 'Ring of Fire' rondom de Pacifische plaat.

"Als u op één plaats bent, die is onderworpen aan seismische onrust tijdens een SuperMaan stress, is het niet moeilijk om erachter te komen, dat u moet zich voorbereiden en het is ook geen slecht idee. Ook moeten de mensen aan de kust worden voorbereid op extreme pieken tijdens getijden. Zware stormen kunnen toeslaan zowat overal, dus het is ons aller taak om klaar te zijn voor slecht weer, wanneer een SuperMaan uitlijning vormt."

Vervolgens Nolle: "Het ergste dat kan gebeuren is, dat je eindigt met een voorraad van nieuwe batterijen en kaarsen, wat extra flessen water en ingeblikte goederen, misschien een volle tank benzine en een volle evacuatie zak gevuld met allerlei spullen.

Dr. James Garvin, chef wetenschapper bij NASA's Goddard Space Flight Center, vertelt over het fenomeen 'SuperMaan':

'SuperMaan' is een situatie, waarin de Maan iets dichterbij de Aarde staat, op zijn gemiddelde baan en dit effect is vooral merkbaar, als het zich voordoet op hetzelfde moment als er een volle Maan is. Dan kan de Maan groter lijken, hoewel het verschil in de afstand van de Aarde slechts een paar procent is op zulke momenten.

Toch zal deze 'SuperMaan' invloed hebben op de getijden en bijdragen aan de vele culturele aspecten van ons leven, als een zichtbare aspect van, hoe onze planeet een deel is van het Zonnestelsel en de ruimte. Kijk naar de volle maan:op zaterdag 19 maart 2011, vanaf 19 uur 10.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.