Bijgewerkt: 30 mei 2020

Zorgvlied publiceert uniek boek: Een hele troost

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
16-06-2008

Op 19 juni 2008 vindt op begraafplaats Zorgvlied een unieke bijeenkomst plaats. Dan wordt ‘Een hele troost’ ten doop gehouden. In dit boekje beschrijven Johannes van Dam en Jeannette Diepenbroek, in opdracht van Zorgvlied, de multiculturele culinaire rouwrituelen van Amsterdammers en Amstelveners op Zorgvlied.

Zorgvlied Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Het smeedijzeren logo van de begraafplaats Zorgvlied in de ontvangsthal


Tijdens de presentatie van het boekje kunnen de gerechten die erin beschreven staan op twee plekken worden geproefd. Een Surinaamse rouwband begeleidt de bezoekers van de ene plek naar de andere. Als omlijsting zal er ook aangepaste draaiorgelmuziek, harpmuziek en op het Pothoofd gamelan muziek te horen zijn. Bij het graf van Peter Giele kan men met zijn weduwe Inez de Jong picknicken.

De afgelopen jaren zijn uitvaarten persoonlijker geworden. Mensen zoeken naar vormen die uitdrukking geven aan hoe iemand in het leven stond. Dat begon met meer keuze in omhulsels, zoals zelfgemaakte of zelfbeschilderde kisten. Van recenter aard is de hernieuwde aandacht voor het eten rondom de begrafenis.

Eten speelt als onderdeel van het rouwproces traditioneel een belangrijke rol. De gedachte hierachter is dat het mensen de energie en kracht geeft die zij nodig hebben om het leven weer op te pakken in en met de kring der levenden.

Johannes van Dam en Jeanette Diepenbroek zijn op zoek gegaan naar traditionele en nieuwe rouwmaaltijden en -gewoonten in allerlei culturen en hebben er het verrassende en zeer leesbare boekje over geschreven dat bovendien enkele leuke recepten bevat. Zij laten zien dat eten en rouwen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dat een gezamenlijke maaltijd het makkelijker maakt te delen in het verlies.

De op Zorgvlied aangeboden hapjes, flapjes of pasteitjes zijn door Johannes van Dam aanbevolen en worden bij eveneens door hem aanbevolen cateraars betrokken. Naast deze hapjes is er natuurlijk ook een keur aan broodjes, soep, gebak en cake.

De feestelijke bijeenkomst start om 15.30 uur op Zorgvlied, in bijzijn van onder meer Johannes van Dam, Remco Pols (wethouder Amstelveen) en vele andere genodigden.

Website: ZorgvliedAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.