Bijgewerkt: 4 augustus 2020

Zwitserleven in verweer tegen A9-plan

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
01-12-2011

De Amstelveense pensioenmaatschappij Zwitserleven is samen met tal van andere partijen in verweer gekomen tegen de toekomstige rijksplannen rond snelweg A9. Sinds gisteren dient bij de Raad van State een rechtszitting over die uitbreidingsplannen, die onderdeel uitmaken van het tracébesluit weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere.

Volgens Zwitserleven wordt het kantoor aan de Burgemeester Rijnderslaan slechter bereikbaar door wegwerkzaamheden en eveneens wordt gevreesd voor een ernstig tekort aan parkeergelegenheid.


Grotere kaart weergeven Het hoofdkantoor van pensioenmaatschappij Zwitserleven aan de Burgemeester Rijnderslaan, in Amstelveen pal naast de Rijksweg A9

Ook een investeringsmaatschappij die eigenaar is van het terrein van de voormalige Kruitfabriek langs de A9 vreest voor financiële schade als gevolg van een mogelijke verbreding van een viaduct bij de A9. Door het grote aantal partijen (circa 40) dat in beroep komt, is de zitting over twee dagen uitgesmeerd.

Beschermers Amstelland wil geen tankstation

Ook de Stichting Beschermers Amstelland protesteert tegen de voorgenomen uitbreidingsplannen van het wegennet rond de A9. De stichting is het niet eens met de komst van een tankstation met verzorgingsplaats langs de Rijskweg ter hoogte van de polder De Ronde Hoep. De stichting is bang voor een aantasting van het groene, landelijke karakter van de polder.

Gisteren en vandaag dient een rechtszaak bij de Raad van State, waarin een groot aantal belanghebbenden in verweer komt tegen de A6-A9 plannen van het ministerie. Naast het Amstelveense Zwitserleven en de Stichting Beschermers Amstelland zijn dat bijvoorbeeld ook kleinere partijen, zoals de Stichting Elektrische Museumtramlijn.

Die stichting is het er niet mee eens, dat door de wegwerkzaamheden aan het tramviaduct de museumtramlijn tijdelijk niet kan rijden. De museumtramlijn rijdt iedere zondag in de periode van Pasen tot eind oktober vanaf het Haarlemmermeerstation in Amsterdam tot aan de halte Bovenkerk in Amstelveen. Ook bewoners aan de Rigolettolaan de Fideliolaan (Amstelveen) en de Holendrechterweg en Polderweg (Ouderkerk) maakten bezwaar.

Plannen

Verbreding van de bestaande wegen, nieuwe bruggen, tunnels en viaducten moeten volgens de minister voor een betere doorstroming van verkeer en betrouwbare reistijden zorgen. In totaal wordt 63 kilometer snelweg aangepast en worden er mogelijk twee tunnels aangelegd: naast de Keizer Kareltunner in Amstelveen betreft dat de Gaasperdammertunnel.

Verder zouden ongeveer 100 bestaande bruggen en viaducten moeten worden aangepast en wordt er een aquaduct gebouwd bij de Al bij de kruising van die weg met de rivier De Vecht. Op een aantal trajecten van de Al, A6, A9 en A2 wordt het aantal rijbanen uitgebreid naar vier, of vijf per rijrichting. Zo worden bijvoorbeeld bij het knooppunt Muiderberg en Hollandse Brug op de A6 vijf rijbanen per rijrichting aangelegd in plaats van het huidige aantal van vier.

Ook de Hollandse Brug zelf wordt aan de zuidoostkant uitgebreid door de aanleg van wisselstroken, een parallelweg en een rijbaan voor langzaam verkeer. In totaal ruim veertig inwoners van Amsterdam, organisaties en bedrijven zijn het niet eens met het tracébesluit en komen daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.