Bijgewerkt: 11 augustus 2022

stratenregister


Straten startpagina

Vorige - Volgende

Vulkaan aan de oostkant van het Italiaanse eiland Sicilië, in de provincie Catania.
De vulkaan wordt lokaal ook de Mongibello genoemd. (van het Italiaanse monte en het Arabische gebel, wat beide berg betekent). Met 3323 meter is het de hoogste berg van het eiland en de hoogste vulkaan in Europa.


Rivier in het Midden Oosten
De Eufraat (Arabisch: الفرات, Al Foerat, Turks: Fırat).
De rivier heeft een lengte van 2.735 kilometer. Haar stroomgebied is 673.000 km². De rivier begint in Noordoost-Turkije en stroomt via Syrië naar Irak, waar ze ten noorden van Basra samenkomt met de Tigris; ze heet dan Sjatt-el-Arab. Vervolgens mondt de verenigde rivier door moerasachtig gebied via Abadan uit in de Perzische Golf.


Evenaar of equator is een denkbeeldige lijn op het aardoppervlak in de vorm van een grote cirkel midden tussen de polen. De evenaar verdeelt de aarde in een noordelijk halfrond en een zuidelijk halfrond.
De hemel equator verdeelt de sterrenhemel in een noordelijke en zuidelijke sterrenhemel.
De evenaar dient als referentie (nul graden NB/ZB) voor het aangeven van de geografische breedte van een positie. De polen liggen daarbij op 90° NB/ZB. De evenaar is 40.076,592 km lang.


Buitenplaats.
In de gemeente Maartensdijk, provincie Utrecht, liggen enkele fraaie buitenplaatsen, onder andere Rustenhoven - 18de eeuw en Eyckenstein (19de eeuw, met landgoed, deels gemeente De Bilt).


Dr Johan Eykman (1892-1945)
Johan Eykman was hervormd theoloog en jeugdleider, en gaf jarenlang leiding aan de AMVJ (Algemene Maatschappij Voor Jongeren).


Vorige - Volgende