Bijgewerkt: 24 juni 2021

Amstelveen


A város
Amstelveen Észak-Hollandia (NH) tartományban található, Amszterdamtól délre. A felülete 44,08 km², ebből a vízfelülete 2,30 km². A talaj tőzegből és tengeri agyagból áll. Olvasd: Amstelveen történetét (Hollandul)

Lakosok, háztartások és nemzetiségek
Amstelveenben valamivel több nő él, mint férfi, és az összes lakos átlagéletkora 41 év (országosan: 42 év). Ez azt jelenti, hogy 2020-ban a lakosok fiatalabbak voltak, mint a korábbi években, mivel több fiatal család érkezett ide lakni. Westwijk az a körzet, ahol a legtöbb gyermek, és a legtöbb idős ember a Groenelaan kerületben lakik. Amstelveennek 91.694 lakosa volt 2020. január 1.-én. Ezek legnagyobb csoportja 16.095 = 38 % egyedül él. A háztartások több mint 211.546 = 8% -a gyermekes családból áll, valamivel több, mint gyermek nélküli család, 24% = 10.234. Az egyszülős családok aránya 7% = 2.945 fő, és ez a szám az elmúlt években stabil maradt. Amstelveenben 138 különböző nemzetiség él, vagyis 18.842 nem holland állampolgár, ami az összes amstelveeni népesség 21% -a. A több mint 89.000 Amstelveeni lakos közül 14.995 nem holland (17%). A nem holland emberek két legnagyobb csoportja Indiából (5.090) és Japánból (1.721) érkezett.

India


Japan


Népességfejlődés
2020. január 1-jén 8.671 lakos volt 75 éves vagy annál idősebb. 2019-ben 806 gyermek született és 788 ember halt meg, így ez meglehetősen egyensúlyban tartja egymást. Amstelveen népessége nem növekszik olyan gyorsan, mint a korábbi években, valamivel többen telepednek oda, mint ahányan elmennek. Több mint 11.000 ember telepedett le Amstelveenben, ebből körülbelül 6000 másik hollandiai városból, vagy faluból érkezett, és több mint 5.000 ember jött külföldről.

 Amstelveen


Lakások
Amstelveenben nem könnyű (megfizethető) otthont találni, de az építkezések még mindig folyamatban vannak. A lakások 80% -át 1960 után, 30% -át 1990 után építették. Az összesen 41.908 otthon 45% -a eladó, 31% -a lakáskorporációkon keresztül bérelhető és 24% -a magánbérlet. A lakásállomány 49% családi házból áll (31% eladó - 18% bérleti díj) és 51% -ban a családi házakból (13% eladó - 38% bérleti díj). Becslések szerint 2023-ig bezárólag további 2.500 lakás fog épülni, amelyek több mint fele a Westwijk - De Scheg kerület szélén lesz, de a helyi kormányzat sok elhagyott irodaépületet fog lakássá átépítettni.

flatgebouw


nieuwbouw


Kerületek és körzetek

Amstelveen hosszú évek óta kerületekre oszlik. 2018-ban a városrészeket összevonták, így ma már 14 kerület és 47 városrész van. A kerületek elrendezése 2018 óta:
 • WIJK 1 Randwijck: Buurt 1: Randwijck West - Buurt 2: Randwijck Oost
 • WIJK 2 Patrimonium: Buurt 1: Oranjebuurt - Buurt 2: Patrimonium
 • WIJK 3 Elsrijk: Buurt 1: Elsrijk-West - Buurt 2: Kruiskerkbuurt
 • Buurt 3: Vredeveldbuurt - Buurt 4: Elsrijk Oost
 • WIJK 4 Stadshart:Buurt 1: Stadshart
 • WIJK 5 Uilenstede-Kronenburg: Buurt 1: Uilenstede - Buurt 2: Kronenburg
 • WIJK 6 Bankras-Kostverloren: Buurt 1: Heldenbuurt - Buurt 2: Zeestratenbuurt
 • Buurt 3: Boekenbuurt, - Buurt 4: Operabuurt
 • WIJK 7 Buitengebied Noord: Buurt 1: Middelpolder - Buurt 2: Buurt over Ouderkerk
 • WIJK 8 Keizer Karelpark: Buurt 1: Oude Dorp - Buurt 2: Kastanjebuurt
 • Buurt 3: Van der Leekbuurt - Buurt 4: Populierenbuurt Buurt 5: Augustinuspark - Buurt 6: Startbaanbuurt
 • WIJK 9 Groenelaan: Buurt 1: Langerhuize - Buurt 2: Alpen Rondwegbuurt
 • Buurt 3: In de Wolkenbuurt - Buurt 4: Watercirkelbuurt - Buurt 5: Kringloopbuurt
 • WIJK 10 Waardhuizen-Middenhoven: Buurt 1: Beroepenbuurt - Buurt 2: Hemellichamenbuurt
 • Buurt 3: Punterbuurt - Buurt 4: Molenbuurt - Buurt 5: Galjoenbuurt
 • WIJK 11 Bovenkerk-Westwijk-Noord: Buurt 1: Bovenkerk - Buurt 2: Buitenplaatsenbuurt
 • Buurt 3: Betsy Perkbuurt - Buurt 4: Legmeer Buurt 5: Landschappenbuurt - Buurt 6: Theaterbuurt
 • WIJK 12 Westwijk Zuid: Buurt 1: Kastelenbuurt - Buurt 2: Schrijversbuurt
 • Buurt 3: Kruidenbuurt - Buurt 4: De Scheg
 • WIJK 13 Buitengebied Zuid: Buurt 1: Nes aan de Amstel - Buurt 2: Legmeerpolder
 • WIJK 14 Amsterdamse Bos: Buurt 1: Amsterdamse Bos Noord - Buurt 2: Amsterdamse Bos Zuid


 • wijkcentrum


  Munka és jövedelem
  2019-ben 47.000 lakos volt számolható a dolgozó népesség részeként. A dolgozó népességbe beletartozik mindenki, aki heti minimum 12 órában dolgozik vagy dolgozni akar. A munkaerő több mint fele magasan képzett. Hollandia többi részén ez 38%. A nettó munkaerő-részvétel 2019-ben, a foglalkoztatott munkaerő aránya a teljes népességben (munkaerő és nem munkaerő) 70% volt. Kissé magasabb, mint Hollandia többi részén.

  Amstelveenben az átlagos rendelkezésre álló jövedelem 49.700 euróval jóval meghaladja az országos átlagot (42.600). A legmagasabb átlagos jövedelem a Buitengebied-Noord-ban található: Middelpolder és Buurt Ouderkerk között. Kronenburg / Uilenstede az egyetlen olyan körzet, ahol a háztartások átlagos jövedelme messze elmarad az országos átlagtól, de ez egy egyetemi tanulók körzete, egy campus ahol a lakóknak minimális a keresete. A társadalombiztosítás azok számára áll rendelkezésre, akik nem tudnak dolgozni, vagy támogatásra szorulnak. Az UWV jelentése szerint 2019-ben Amstelveenben 1.055 ember kapott munkanélküli-segélyt. 66 éves kortól 4 hónapig van az AOW (Általános Öregségi Törvény).

   Amstelveen


  Amstelveen


  Vállalkozások
  Amstelveen elhelyezkedése nagyon kedvező az amszterdami Schiphol repülőtér és a virágbörze (Aalsmeer) között. Ennek eredményeként sok (nemzetközi) vállalat letelepedett Amstelveenben. Az amstelveeni székhelyű vállalatok közül sok olyan nemzetközi hálózat része, mint a Nestlé és a Huawei és HP többek közt.

  werken


  werken


  Amstelveen


  Kiskereskedelem
  Amstelveenben 8.000 cég van bejegyezve, sok egyéni vállalkozó vagy szabadúszó, a kereskedelmi szolgáltatások pedig Amstelveen legnagyobb iparágai. Néhányuk több mint egy évszázada Amstelveenben található. Az amstelveeni kiskereskedelem kínálata hierarchikus, mert a Stadshart nemcsak az egész település, hanem a régió központjaként is funkcionál. Tíz bevásárlóközpont főleg supermarktként is működik a különböző kerületekben, amelyek szomszédsági vagy körzeti ellátási funkcióval rendelkeznek.

  werken


   Amstelveen


  Szállodák és vendéglátás
  Amstelveennek van néhány kisebb és nagyobb szállodája és több mint 160 étterme. A vendéglátóipar főként a Stadshart, az Oude Dorp és az Amstel folyó mentén koncentrálódik. Néhány kávézót is megnyitottak. Amstelveenben a szállodai éjszakák száma gyorsan növekszik. 2015-ben még 57.600 szállodai éjszaka volt, 2017-ben ez 259.000-re nőtt. Tíz év alatt a szállodai szobák száma 400-ról 1.500-ra nőtt, 12 szállodára osztva.

  Amstelveen


  Amstelveen


  Amstelveen


  Amstelveen


  Forgalom és közlekedés
  A jó megközelíthetőség és a kiváló kapcsolatok Amszterdammal, más üzleti helyszínekhez és nemzetközi úti célokhoz vonzó lakóhelyet és munkát kínálnak az Amstelveenben lakók számára. Amstelveen lakosainak mindenféle közlekedési eszköz van a birtokában, ezek nagy része a személygépkocsi. Vannak haszongépjárművek, teherautók, buszok és rengeteg kerékpár és motorkerékpár, de az elektromos jármüvek száma is jelentősen nő.

  Amstelveen


  Vervoer


  Schiphol nemzetközi repülőtér
  A várostól néhány kilométerre található Amsterdam Schiphol repülőtere. A Schiphol repülőtérről a légi járművek teljes forgalma le- és felszállások száma 496.826 volt 2019-ben, mind a kereskedelmi, mind az egyéb légi forgalom számára. Minden ígéret ellenére ez a szám az elkövetkező években csak növekedni fog, különösen most, amikor a lelystadi repülőtér még nem nyílt meg 2020-ban.

  Schiphol


  Schiphol


  Oktatás
  Amstelveenben 20 általános iskola működik a városrészekben, köztük több nemzetközi iskola, amelyet államilag is finanszíroznak. Van egy nyelviskola is, ahol a különböző országokból származó gyerekek körülbelül egy évig intenzív nyelvoktatást kapnak, mielőtt egy rendes iskolába lépnének. 4 középiskola működik, 5.800 tanulóval, 5 magániskola. Amstelveenben a gyermekfelügyeletet és az iskolán kívüli gondozást 146 gyermekgondozóban végzik, ahol a férőhelyek száma 4.000 fő.

  School


  Amstelveen


  Amstelveen


  Nemzetközi Iskola
  Az ISA= International School of Amsterdam (Nemzetközi Amszterdami Iskola) 3 és 18 év közötti diákoknak kínál oktatást (az óvodától a középfokú oktatás záróvizsga osztályáig), és összesen 1.366 tanulója van: 698 általános iskolás és 698 középiskolás diákjuk van és 68 különböző országból érkeznek tanulók. A legnagyobb csoport az Egyesült Államokból, Hollandiából, az Egyesült Királyságból érkeznek. 2018 februárjában az Amity International iskola megnyitotta kapuit az Amsterdamseweg-en. Az iskolának ma 185 tanulója van: 156 általános és 29 középiskolás és 28 különböző országból érkeznek tanulói.

  Közrend és biztonság
  Amstelveen évek óta az első helyen áll az 50 legnagyobb önkormányzat között a biztonság terén. A bűncselekmények teljes száma csökkent 2019-ben, ideértve a gépjárművekből elkövetett lopásokat. Az amstelveeni lakosok általában biztonságosabbnak érzik magukat, mint más 70.000 lakosú önkormányzatok lakói. A többi önkormányzathoz képest Amstelveen ezzel jól teljesít (országos átlag: 49%).

  Amstelveen


  Amstelveen


  Kultúra
  A Schouwburg, a Griffioen Kulturális Központ, a Bábszínház és a P60 sokféle előadóművészetet kínál kicsiknek és nagyoknak. A látogatók száma jelentősen ingadozik, a szezonális ajánlattól függően.

  Amstelveen


  Amstelveen


  Amstelveen


  Kulturális szervezetek
  Az előadóművészet mellett számos intézmény aktív a kulturális szférában, mint például a Jan Múzeum, az Amstelland Könyvtár, a Platform-C, és a Cobra Múzeum. Az adatok azt mutatják, hogy az intézményeket sokan és gyakran látogatják.

  Amstelveen


  Amstelveen


  Museum


  Művészet Amstelveenben
  Számos műalkotás található Amstelveen szerte az utcán. Kerékpározás vagy gyaloglás közben is érdemes meglátogatni ezeket. Mind klasszikus és modern, nagy és kicsi, mindenhol megtalálhatók.

  Amstelveen


  Amstelveen


  Közegészségügy, gondozás és jólét
  Az amstelveeni fiatalok többsége (körülbelül 80%) jelzi, hogy gyakran fittnek és egészségesnek érzik magukat. Ez összehasonlítható az Amstelland régió többi részével (Amstelveen mellett Aalsmeer, Diemen, Ouder-Amstel és Uithoorn önkormányzatok). Azok számára, akik kevésbé képesek önállóan élni, a támogatott életvitel különféle formái léteznek, kezdve egy intézmény szobájától a független, segítséget nyújtó egységig. Az elmúlt években az ápolóhelyek száma erőteljesen bővült az új építkezéseknek köszönhetően, a kis léptékű tendencia. Különféle gondozó otthonok, idősek otthonai, család-pótló otthonok / segített életmód és egyéb speciális lakhatási formák vannak. Az új szociális támogatási törvény biztosítja, hogy az idősek és a fogyatékossággal élők tovább élhessenek önállóan. Az önkormányzat megszervezi többek között a háztartás segítését, az otthon esetleges átépítését vagy a segédeszközöket. Ezenkívül az önkormányzat felelős az ellátás és a támogatás különféle formáinak, például az útmutatásért és a hétköznapok struktúrális felépítéséért.

  Amstelveen


   Amstelveen


  Amstelveenben a környéken nagyszámú orvosi rendelő található, köztük háziorvosok, fogorvosok, gyógyszertárak, gyógytornászok, szociális munkások és szülésznők. A szakellátáshoz az Amstelland Kórház, és ésszerű távolságon belül két akadémiai kórház is található (Amsterdam UMC és a VUMC).

  Amstelveen


  Amstelveen


  Sport és szabadidő
  Amstelveen sportlétesítményeinek széles és változatos választéka áll rendelkezésre. A több mint 250 sportolási lehetőség többségét a sportpályák alkotják: foci, jégkorong, tenisz, korfball, baseball és softball, atlétika, rögbi és krikett. Van egy úszómedence De Meerkamp különféle fedett- és szabadtéri medencékkel, egy gyakorló kerékpáros pálya és két golfpálya. Ezeket a sportlétesítményeket körülbelül 80 amstelveeni sportklub és sok magánszemély használja. A sportlétesítmények mellett Amstelveen számos játéklehetőséggel is rendelkezik a gyermekek számára.

  Amstelveen


  Környezet és zöld
  Amstelveen zöld település egy erősen urbanizált területen. Sok területet továbbra is mezőgazdasági célokra használnak, de a mezőgazdaság hektárjainak száma folyamatosan csökken. A beépített és félig beépített területek mennyisége a teljes terület 29%-a, és ez a részarány folyamatos növekedést mutat.

  Amstelveen


  Természetes parkok
  Amstelveenben számos természeti park található, például Bovenkerkerpolder, De Braak, Broersepark, Elsenhove Speelboerderij, Jac. P. Thijssepark, Koos Landwehrpark, a Meanderpark, a Middelpolder, a Cseresznyevirág (Cherry Blossom) park és a Poel. A De Poel és a Cseresznyevirág park az Amsterdamse Bos része, amely 935 hektár területtel rendelkezik.

  Amstelveen


   Amstelveen


  Önkormányzat és igazgatás
  Amstelveen polgármestere, ir. T.R. (Tjapko) Poppens, akit 2019. május 28.-án helyeztek funkcióba. A tanács tagjainak száma 37 fő, akik tíz különböző párt képviselői. Ez a szám az amstelveeni lakosok számától függ, és négyévente egyszer választják meg a szavazásra jogosult amstelveeni lakosok. A VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie = Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért) 2018-ban ismét a legnagyobb politikai párt volt, és a 37 mandátumból 10-et kapott.

  Poppens Amstelveen


  A Polgármester és a Tanácsosok Testületét a VVD, a D66 és a PvdA alkotja

  Amstelveen


  Amstelveen minden szempontból
  Ha többet szeretne tudni és látni a leírt témákról, keresse meg témáját az Amstelveenweb.com weboldalon, és nézze meg / olvassa el az Amstelveen múltját és jelenét. Ha bármilyen kérdése van, vagy hiányzik egy téma, kérjük, jelezze nekünk e-mailben: Redactie van Amstelveenweb

  (Bron: Facts and Figures 2020 Gemeente Amstelveen)