Bijgewerkt: 18 mei 2024

Amstelveen


Forrás: Gemeente Amstelveen/Amstelveenweb.com

Amstelveen egy település Hollandiában, Észak-Hollandia tartományban, 90.830 lakossal (2021). Amszterdam nagyvárosi régiójának része. A város területe 44,08 km², ebből a vízterület 2,30 km². A talaj alacsony mocsárrétegből és tengeri agyagból áll. Amstelveen település Bovenkerk és Nes aan de Amstel történelmi falvakból keletkezett. Amstelveen központja mellett a közelmúltban a következő városrészek épültek: Westwijk, Bankras-Kostverloren, Groenelaan, Waardhuizen, Middenhoven, Randwijk, Elsrijk és Keizer Karelpark. Az Amstelveen név az Amstel, egy helyi folyóból (akárcsak Amszterdam neve) és a tőzegből származik.

Amstelveen/></center><br>
 A koronaválság nagy hatással volt a legfrissebb népességi adatokra. 13 év óta először fordult elő, hogy Amstelveenben kevesebb lakos él, mint az előző évben. 2021. <br><br>
január 1-jén 90.830 ember élt Amstelveenben, több mint 850 fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. 2010 és 2020 között a lakosság 11 000 fővel nőtt. A növekedés elsősorban a lakásépítésnek köszönhető</b><br>
 A következő években megvalósuló lakásépítési projektek várhatóan további növekedést fognak okozni, különösen Amstelveen déli részén.<br><br>
 Amstelveenben valamivel több nő él, mint férfi. A fiatal családok beáramlása miatt az átlagéletkor az elmúlt években csökkent. Jelenleg az átlagéletkor 41,2 év, Hollandiában 42,2 év. Waardhuizen-Middenhoven 13 004 lakosával Amstelveen legnagyobb városrésze. Westwijk Zuid a legtöbb gyermeket számláló kerület, Groenelaan a legtöbb idős embert számláló kerület.<br><br>
<center><img src=

Lakosok, háztartások és nemzetiségek
Az amstelveeni háztartások túlnyomórészt kis háztartások. A "hagyományos", férjből, feleségből és egy vagy több gyermekből álló család Amstelveenben kisebbségben van. A háztartások 39%-ával az egyedülállók alkotják a legnagyobb csoportot (Hollandia: 38%). A háztartások 27%-a gyermekes családból áll (Hollandia: 25%), valamivel több, mint a gyermek nélküli családoké (24%; Hollandia: 28%). Az egyszülős családok aránya (7%) évek óta stabil, és megegyezik Hollandia többi részével. Amstelveenben valamivel több nő él, mint férfi, és az összes lakos átlagéletkora 41 év (országos: 42 év). Ez azt jelenti, hogy 2020-ban a lakosság fiatalabb korú lesz, mint a korábbi években, mivel több fiatal család költözött ide. Westwijk a legtöbb gyermeket nevelő kerület, és Groenelaan kerületben él a legtöbb idős lakos.

Amstelveen

Népességfejlődés
2021. január 1-jén 18.486 nem holland állampolgárságú személy élt Amstelveenben. Ez Amstelveen teljes lakosságának 20%-a (Hollandia 2020: 7%). Amstelveenben összesen 139 különböző nemzetiségű lakos él. Az indiai közösség a legnagyobb, több mint 4.500 fővel, ezt követi a japán (1.648 fő) és a brit közösség (924 fő). Az elmúlt években a migrációs háttérrel rendelkezők száma - a tavalyi év kivételével - szinte folyamatosan növekedett.

A 2021. január 1-i 90.830 lakos a migrációs áramlások és a természetes növekedés eredménye. 2020-ban a lakosság száma a koronapandémia hatására két okból is csökkent: többen haltak meg, mint ahányan születtek (135 fős többlethalandóság), és többen hagyták el a települést, mint ahányan letelepedtek (700 fős többletnépesség). A népesség alakulása tehát jelentősen eltér az elmúlt évek fejlődésétől, amikor a népesség - főként a migrációnak köszönhetően - jelentősen nőtt.

Amstelveen

Lakás és háztartások
Amstelveen 90.830 lakosa 42.033 lakásban él. A házak átlagos kihasználtsága 2,16 (Hollandiában: 2,21). Ezen lakások 45%-a saját tulajdonú, 31%-át lakásszövetkezetek adják bérbe, 24%-a pedig magántulajdonban van. Hollandiában a megfelelő számok 57%, 29% és 13%. A lakásállomány 49%-a egylakásos és 51%-a többlakásos (Hollandia: 64% és 36%). Az egycsaládos házak többsége (64%) saját tulajdonú házakból áll. A többlakásos házaknak csak 25%-a saját tulajdonú. Amstelveen viszonylag fiatal lakásállománnyal rendelkezik. A házak 80%-a 1960 után épült, 29%-a pedig 1990 után.

Kerületek és városrészek eloszlása
Amstelveen régóta városrészekre oszlik. 2018-ban a városrészeket összevonták, így jelenleg 14 kerület és 47 városrész van.

Gazdasági szerkezet
Amstelveen kedvező kiindulási helyzetben van. A Schiphol, Amszterdam és a Flora Holland (Aalsmeer) virágárverés közötti elhelyezkedése minden bizonnyal hozzájárult ehhez. Számos nemzeti és nemzetközi vállalat találta meg az utat Amstelveenbe. A kkv-k száma nagy, és sokuknak Amstelveenben vannak a gyökerei. A vállalatok száma az elmúlt 10 évben 3800-zal nőtt, és 2021-ben 11.500 fióktelepre emelkedett, közel 55.500 alkalmazottal. Az egyszemélyes vállalkozások vagy önálló vállalkozók száma nőtt a leggyorsabban: jelenleg közel 8.500 egyszemélyes vállalkozás van. Az elmúlt évben a koronapandémia miatt a telephelyek és a foglalkoztatottak számának növekedése kissé alacsonyabb volt. Amstelveen legnagyobb iparága az üzleti szolgáltatások. A vállalkozások csaknem fele ebben az ágazatban működik.

Munka és jövedelem
2019-ben 47.000 lakost lehetett a munkaerőpiacra beszámítani. A dolgozó népességbe mindenki beletartozik, aki legalább heti 12 órát dolgozik vagy dolgozni akar. A dolgozó népesség több mint fele magasan képzett. Hollandia többi részén ez az arány 38%. A nettó munkában való részvétel, azaz a dolgozó népesség aránya a teljes népességen belül (dolgozó és nem dolgozó népesség) 2019-ben 70%. Ez valamivel magasabb, mint Hollandia többi részén.

Amstelveenben a 49.700 eurós átlagos rendelkezésre álló évi jövedelem jóval az országos átlag (42.600) felett van. A legmagasabb átlagjövedelmek Buitengebied-Noord: Middelpolder és Buurt over Ouderkerk területén találhatók. Kronenburg/Uilenstede az egyetlen olyan kerület, ahol a háztartások átlagjövedelme messze az országos átlag alatt van, de ez egy diáknegyed, egy campus. Vannak szociális biztosítások a munkaképtelen vagy támogatásra szoruló emberek számára. Az UWV jelentése szerint 2019-ben 1.055 ember kapott munkanélküli segélyt Amstelveenben. 66 évtől és 4 hónaptól van az AOW (algemene ouderdomswet).

Amstelveen


Vendéglátóipar
Amstelveenben 164 vendéglátóhely működik, főként éttermek (összesen 58) és snack-bárok/gyorséttermek (összesen 53). A vendéglátóipar főként a Stadshartban, az Oude Dorpban és az Amstel mentén koncentrálódik. Mostanra néhány kávézó is megnyílt.

Vállalatok
Amstelveen a Schiphol repülőtér, Amszterdam és a virágárverés között helyezkedik el. Ennek eredményeképpen számos (inter)nemzeti vállalat telepedett le Amstelveenben. Az Amstelveenben letelepedett vállalatok közül sokan nemzetközi hálózatok részei, mint például a Nestlé és a Huawei.

werken

Kiskereskedelem
Amstelveenben sok az amstelveeni gyökerű kkv, sok az egyéni vállalkozó vagy ZZP-s, nevezetesen 8.000, és a kereskedelmi szolgáltatások a legnagyobb iparág Amstelveenben. Néhányan már több mint egy évszázada Amstelveenben vannak. Amstelveen kiskereskedelmi kínálata hierarchikusan épül fel, a Stadshart nemcsak az egész település, hanem a régió központjaként is szolgál. Ezen kívül tíz bevásárlóközpont van, amelyek szomszédi vagy körzeti funkcióval rendelkeznek.

Munkaerő és munkanélküliség
2020-ban 48.000 amstelveeni lakos számíthat a munkaerőpiacra. A dolgozó népességbe mindenki (15 és 75 év közöttiek) beletartozik, aki legalább heti 12 órát dolgozik vagy dolgozni akar. A munkaerő több mint fele magasan képzett. Hollandia többi részén ez az arány 40%. A nettó munkaerő-piaci részvétel 2020-ban, azaz a dolgozó népesség aránya a teljes népességen belül (dolgozó és nem dolgozó népesség) 69%. Ez valamivel magasabb, mint Hollandia többi részén.

Társadalombiztosítás
Vannak szociális biztosítások a munkaképtelen emberek számára. 66 éves és 4 hónapos korban létezik az AOW (általános öregségi nyugdíjtörvény). Ez a korhatár az elkövetkező években fokozatosan 67 évre emelkedik.

Jövedelem
Amstelveen lakossága viszonylag jómódú. Az amstelveeni háztartások évente átlagosan 50 900 eurót költhetnek, ami jóval meghaladja az országos átlagot (43 500 euró). A diákháztartások nem számítanak bele ebbe a számításba. A legmagasabb rendelkezésre álló háztartási jövedelmek Buitengebied Noordban találhatók.

Amstelveen

Közlekedés és szállítás
A jó megközelíthetőség és a kiváló összeköttetés Amszterdammal, más üzleti helyszínekkel és nemzetközi célpontokkal teszi Amstelveent vonzó hellyé a lakhatás és a munka szempontjából is.

Schiphol repülőtér
Amstelveen néhány kilométerre található a Schiphol repülőtértől. A repülőtér közelségét számos vállalat kedvező tényezőnek tekinti a letelepedés szempontjából. Emellett Schiphol fontos helyszín a vállalatok számára. 2020-ban a koronapandémia miatt a Schipholt használó utasok száma 71%-kal, 20,9 millióra csökkent. A teherszállítás 8%-kal, 1,44 millió tonnára csökkent. A Schipholon mintegy 800 vállalat működik, amelyek összesen mintegy 68.000 embert foglalkoztatnak.

Schiphol


Oktatás
Amstelveenben 20 általános iskola található a kerületek között, köztük egy közfinanszírozású nemzetközi iskola, amely 2019 szeptemberében indult. A legkülönbözőbb országokból érkező újonnan érkezők számára van egy nyelviskola is, ahol a gyerekek körülbelül egy évig intenzív nyelvoktatásban részesülnek, mielőtt továbbtanulnának egy normál iskolába. Van egy speciális oktatási iskola is. Amstelveenben négy középiskola működik, összesen több mint 5.700 diákkal. Öt magániskola is működik. Ezek egyike, a Florencius iskola, idén nyáron Amszterdamba költözik. Három állami iskolában az általános iskolai oktatás mellett középfokú oktatás is folyik.

Amstelveen

Nemzetközi iskola
Az ISA (International School Amsterdam) 3 és 18 év közötti tanulóknak kínál oktatást (az óvodától a középiskola utolsó évfolyamáig), és összesen 1348 tanulója van: 727 általános iskolás és 621 középiskolás. A diákok 60 különböző országból érkeznek. A legnagyobb csoportok az Egyesült Államokból (13%), Hollandiából (11%) és az Egyesült Királyságból (8%) származnak. Az Amity International School Amsterdam 2018 februárjában nyitotta meg kapuit. Mostanra az iskolának 249 tanulója van: 184 általános iskolás és 65 középiskolás. Az iskolába 30 különböző országból érkeznek tanulók.

Gyermekfelügyelet
Amstelveenben 131 gyermekközpontban kínálnak napközbeni és iskola utáni gyermekfelügyeletet. A gyermekférőhelyek száma összesen több mint 4.176. A férőhelyek száma az elmúlt években lassan nőtt, miközben a gyermekgondozási központok száma csökkent. A csökkenés elsősorban a gyermekfelügyelők számának csökkenéséből adódik.

Közrend és közbiztonság
Amstelveen évek óta Hollandia egyik legbiztonságosabb nagy települése. A bűncselekmények száma évek óta csökkenő tendenciát mutat, de 2020-ban először emelkedett, összesen 3935 bűncselekményre. Ez 4%-os növekedést jelent. A gépjárművekből elkövetett lopások száma a 2018-as és 2019-es csökkenés után ismét emelkedett. A gépjárművekből/ gépjárművek ellen elkövetett lopások száma évek óta csökken, és 2020-ban is folytatódott a csökkenés. 2015-ben még 586 lopás történt, 2020-ban 322 lett.

Előadóművészet
A Schouwburg, a Cultuurcentrum Griffioen, a Poppentheater és a P60 az előadóművészetek széles skáláját kínálja kicsiknek és nagyoknak. 2020-ban a koronapandémia miatt a színházak az év nagy részében kénytelenek voltak bezárni vagy részben bezárni a közönség előtt. Az előadások és a látogatók száma 2020-ban ezért általában jóval alacsonyabb volt, mint a korábbi években. A különböző színházak alternatívaként (élő) közvetítéseket kínáltak. A Schouwburg Amstelveen 2020-ban 12 előadást szervezett az szabadtéri sz?nház Elsrijkben.

Amstelveen

Kulturális intézmények
Az előadóművészetek mellett számos intézmény tevékenykedik a kultúra területén, mint például az Amstelland Könyvtár, a Museum JAN, a Cobra Múzeum, a Griffioen Kulturális Központ és a Platform C. A Platform C a korábbi művészeti könyvtár, a népi egyetem és a zene- és tánciskola egyesülése. Ezeket az amstelveeni kulturális intézményeket gyakran látogatják. Természetesen itt is látjuk a koronajárvány hatását, amely 2020-ban kevesebb látogatást eredményezett ezekben az intézményekben.

Művészet Amstelveenben
Amstelveenben számos műalkotás található. Érdemes meglátogatni őket kerékpározás vagy gyaloglás közben. Klasszikusak és modernek, nagyok és kicsik, mindenhol megtalálhatók.

A fiatalság egészsége
A legtöbb amstelveeni fiatal (körülbelül 80%) azt állítja, hogy gyakran vagy mindig fittnek és egészségesnek érzi magát. Ez az Amstelland régió többi részéhez hasonló (Amstelveen mellett Aalsmeer, Diemen, Ouder-Amstel és Uithoorn települések). A 2019/2020-as tanévben az iskolabezárások miatt nem volt lehetőség a tervezett egészségügyi felmérés teljes körű elvégzésére, ezért ezek az adatok nem kerültek frissítésre.

Táplálkozás és testmozgás
Tíz fiatalból nyolc a hét öt vagy több napján reggelizik. A fiatalok körében gyakori a vízivás (86%-uk naponta iszik). Háromból több mint minden harmadik fiatal azonban hetente legalább öt alkalommal iszik édes italokat. A régió többi részéhez képest az amstelveeni fiatalok több vizet és ritkábban édes italokat isznak. A fiatalok túlnyomó többsége (89%) gyalog vagy kerékpárral jár iskolába. Közel felük naponta legalább egy órát sportol. Nagy többségük szabadidejében naponta több mint két órát tölt a számítógép képernyője mögött.
Serdülőkori életmód. A dohányosok gyakran fiatal korban kezdik a dohányzást. Amstelveenben a 2. osztályosok 7%-a dohányzott már valamikor, a 4. osztályosok között ez az arány már 25%. Az alkoholfogyasztás aránya 26%, illetve 58%. Ez a dohányzási és alkoholfogyasztási magatartás hasonló a régió többi részén élő fiatalokéhoz.

Sport és szabadidő
Amstelveen nagy és változatos sportolási lehetőségekkel rendelkezik. A 251,5 sportlétesítmény nagy része sportpálya: futball, jégkorong, tenisz, korfball, baseball és softball, atlétika, rögbi és egy krikettpálya. Ezen kívül Amstelveenben található a Meerkamp uszoda különböző fedett és szabadtéri medencékkel, egy tréningpálya és két golfpálya. Ezeket a sportlétesítményeket Amstelveenben mintegy 80 sportklub és számos magánszemély használja. A sportlétesítmények mellett Amstelveen számos játszótérrel vagy játszótérrel is rendelkezik, amelyek a település különböző kerületeiben találhatók.

Energetikai átállás
Az önkormányzat fenntarthatósági politikája három pillérből áll, nevezetesen az energetikai átállásból, a körforgásos gazdaságból és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásból. Az energetikai átállás a fosszilis tüzelőanyagokból, például földgázból származó energia felhasználásáról a fenntartható energiaforrásokra való áttérés. A fenntartható energiaellátásra való áttérés nagy jelentőséggel bír az éghajlatváltozás elleni küzdelem szempontjából. 2013 óta Amstelveenben a háztartások gázfogyasztása több mint 55 millió m³-ről 2017-re közel 49 millió m³-re csökkent. Ezt követően ez a mennyiség 2019-ben ismét kissé emelkedik, 50 millió köbméterre. Ezeket a számadatokat a hőmérséklet-ingadozásokkal korrigáltuk. Hidegebb teleken több gáz fogy, mint kevésbé hideg teleken. Az amstelveeni otthonok villamosenergia-fogyasztásának 2013-as 123 000 kWh-s csúcsát követően ez is 109 000 kWh-ra csökkent 2019-re. Az otthonokban felhasznált villamos energia egyre nagyobb hányada származik napelemekből.

Amstelveen

2019-ben a lakások 7,7%-a rendelkezett napelemmel. Hollandia egészét tekintve ez az arány 123% volt. Amstelveenben 100 000 lakosra (2021) 968 töltőpont jut elektromos autók számára, és ezzel a holland települések között az első 5-ben van. Különösen az elmúlt évben ez a szám jelentősen megnőtt.

Természetvédelmi parkok
Amstelveenben számos természetvédelmi park található, például a Bovenkerkerpolderben, a De Braakban, a Broerseparkban, az Elsenhove Speelboerderijben, a Jac. P. Thijsseparkban, a Koos Landwehrparkban, a Meanderparkban, a Middelpolderben, a Kersenbloesemparkban és a de Poelban. A De Poel és a Cseresznyevirágpark a 935 hektáros Amsterdamse Bos része.

Önkormányzat és önkormányzati tanács
Az önkormányzati tanács tagjainak száma a lakosság számától függ. A jelenlegi amstelveeni tanácsnak 37 tagja van különböző politikai pártokból. A tanácsosokat négyévente választják meg a szavazó polgárok. A legutóbbi önkormányzati választásokon (2018. március 21.) a részvételi arány 58,1% volt, ami valamivel magasabb az országos átlagnál. Ezeken a választásokon a VVD ismét a legnagyobb politikai párt lett a 37 képviselői helyből 10 képviselői hellyel. A polgármester és a tanácsosok testületét a VVD, a D66 és a PvdA alkotja: polgármester Tjapko Poppens, VVD Herbert Raat és Adam Elzakalai (VVD), D66 Floor Gordon és Frank Berkhout, PvdA Marijn van Ballegooijen tanácsosok.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Amstelveen önkormányzatának tagjai balról jobbra: tanácsos Marijn van Ballegooijen (PvdA), tanácsos Adam Elzakalai (VVD), tanácsos Floor Gordon (D66), tanácsos Frank Berkhout (D66), Tjapko Poppens polgármester, Bert Winthorst önkormányzati jegyző és tanácsos Herbert Raat és alpolgármester (VVD)

2013 óta az amstelveeni közszolgálat a szomszédos Aalsmeer településnek is dolgozik. Több mint 1500 alkalmazottja összesen közel 100 000 lakost szolgál ki. További tények és adatok Amstelveen: www.amstelveen.incijfers.nl  

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen

Amstelveen minden területén
Ha többet szeretne megtudni a leírt témákról, kérjük, keressen rá a témára az Amstelveenweb.com weboldalon, és nézzen/olvasson Amstelveen múltjáról és jelenéről. Ha bármilyen kérdése van, vagy hiányolja valamelyik tárgyat, kérjük, értesítsen minket e-mailben: az Amstelveenweb szerkesztői redactie@amstelveenweb.com . Forrásadatok: Amstelveen önkormányzata 2021.