Bijgewerkt: 13 juli 2024

Bommen opruiming bij
Fort Aalsmeer - 2006

Foto's -> Wereldoorlog II -> Van Toen naar Heden

Bommen opruiming bijFort Aalsmeer
(Bron: Collectie particulier - Dhr C. Wies)

Foto van de bommenopruiming bij Fort Aalsmeer

Op woensdag 8 februari 2006 zijn 40 oefenbommen door het Explosieven Opruimingscommando KL (EOCKL) opgegraven en afgevoerd. Het betreft hier ongevaarlijke betonnen oefenbommen 'Übungsbombe - ZC 50a' van Duitse makelij. De bom was beige-grijs van kleur, 50 kg zwaar en werd bij daglicht gebruikt. Het type 'ZC 50a' werd gebruikt voor oefeningen op zeedoelen waarbij het opspattende water aangaf waar de 'bom' terecht kwam. Boven land werden de types 'ZC 50a weiss' of 'ZC 50a rot' gebruikt die bij inslag een witte of rode rookpluim gaven.

De projectielen werden tijdens werkzaamheden in de frontwal ontdekt en lagen bij elkaar op één vierkante meter. Ook de officier van het EOCKL vond het aannemelijk dat de bommen daar neergelegd zijn en niet vanuit een vliegtuig zijn gedropt. Bovendien zijn er geen meldingen bekend, dat hier ooit proefbombardementen hebben plaatsgevonden.

De volgende dag zijn met een graafmachine nog eens 260 oefenbommen opgegraven. Het totaal staat nu op 300 projectielen. Naar schatting is dat zo'n 10.000 kg beton en is het volume van de frontwal met 3,85 m³ verminderd.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Wereldoorlog II