Bijgewerkt: 7 juni 2023

15de Atelierroute - Deel 1 - 2006

Foto's -> Gebeurtenissen -> Atelierroutes

15de Atelierroute - Deel 1
(Bron: SBK affiche - foto: Amstelveen collectie - 2006)

Het affiche van de Open Ateliers 2006

Op 1 en 2 juli  2006 heeft in Amstelveen de Open Atelierroute 2006 plaatsgevonden. Het was dit jaar de eerste keer dat het belangrijke evenement niet direct door de medewerkers van de Gemeente Amstelveen werd georganiseerd. Deze taak werd aan de Stichting Beeldende Kunst Amstelveen (Kunstuitleen) overgedragen, met financiële ondersteuning van de Gemeente. De Open  Atelierroute is een evenement, dat jaarlijks wordt georganiseerd in Amstelveen. 

YvonneMaya Bakker en Anne Leegstra van de Potterie - Galerie "Het Oude Dorp", organiseerden in samenwerking met het Amstelveens Weekblad, in 1986 de Eerste Open Atelierroute. In het begin deden de ateliers mee die in en rond het Oude Dorp waren gevestigd. Nu, na 20 jaar, zijn de open ateliers te vinden door heel Amstelveen, Ouderkerk, Nes aan de Amstel en op het Amsteleiland. YvonneMaya Bakker is een voorstander van de open atelierroute, omdat een ieder in de gelegenheid wordt gesteld om te zien hoe kunstenaars te werk gaan.

Ondanks een periode van recessie, die onder de kunstenaars veel slachtoffers heeft gemaakt, zijn er langzamerhand weer veel kunstenaars voor zichzelf begonnen.

Wilde de liefhebber van de Open Atelierroute zijn kans grijpen, dan moest er een goede planning gemaakt worden. De Kunstuitleen  had een routekaart laten drukken met daarop alle deelnemers met een foto van hun werk. Dit was niet zo'n  slecht idee, want de nietswetende  kunstliefhebbers hadden direct een impressie van het werk en de stijl van de  kunstenaar.

Atelierroute 2006 Amstelveen
(Bron: SKB - foto: Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De binnenkant van het affiche met de gegevens van de kunstenaars

Op 30 juni 2006 werd een overzichtstentoonstelling geopend in de kunstuitleen, waar alle deelnemende kunstenaars een recent werkstuk gedurende drie dagen konden exposeren.

Alleen  professionele kunstenaars mochten aan de Atelieroute deelnemen. Echter al lang van te voren hadden juist op zondag  2 juli de kunstenaars in het Oude Dorp een kunstmarkt voor amateurs gepland, die hun werk konden tonen en verkopen. Zodoende werd het Oude Dorp op die zondag extra druk.

De route ging  door Amstelveen, Nes aan de Amstel, Ouderkerk en Amsterdam. Voor de bezoekers  was dit een grote opgave, want juist op deze dagen was er een hittegolf (38°C) in Nederland en ook in Amstelveen. Het  was dus pittig zweten voor de  kunstliefhebbers.

In de ateliers  werd een grote diversiteit aan kunstuitingen geëxposeerd. Er was geen  kunstenaar die hetzelfde werk- of dezelfde stijl hanteerde. Dat was zeer verrassend voor  de bezoekers, de kunstwerken waren heel bijzonder en elk atelier was heel specifiek. De bezoekers konden ook zonder de tussenkomst van een  galerie, kunst kopen.

HettyTj
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Hetty Tjalkens, directeur van SBK Amstelveen, heet de aanwezigen welkom


Hetty Tjalkens Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Hetty Tjalkens leest haar "humoristische" gedicht voor


Hellendall Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De heer Frans Hellendall, wethouder cultuur, opent de Open Atelierroute 2006 in Amstelveen


De speech van wethouder Hellendall:

Dames en heren,
Hoewel ik hier voor u sta als de wethouder Cultuur, moet ik door het humoristische gedicht dat Hetty zojuist voorlas ook denken aan mijn andere pet: die van wethouder Financiën. Een financieel gezonde sector Cultuur spreekt mij uiteraard zeer aan. Maar dat onderwerp is meer iets voor een andere gelegenheid.

De Atelierroute wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd door de Kunstuitleen. De gemeente heeft vorig jaar besloten dat alle uitvoerende activiteiten op cultuurgebied die de gemeente nog zelf uitvoerde, overgeheveld zouden worden naar de Amstelveense cultuurinstellingen. De gedachten daarachter waren er twee. Ten eerste dat de cultuurinstellingen hiertoe veel beter geëquipeerd zijn, het is immers hun dagelijkse werk. Ten tweede dat door deze activiteiten uit te voeren er een kruisbestuiving kan ontstaan, zowel in de cultuursector als met andere sectoren.

Dames en heren, ik moet zeggen dat met déze Atelierroute de Kunstuitleen die verwachting meer dan waar heeft gemaakt. De Atelierroute is beter georganiseerd dan ooit tevoren. Met name over de folder ben ik zeer te spreken, die is duidelijk mooier dan voorheen. En het feit dat de ABN-AMRO bank dit jaar voor het eerst haar deuren hiervoor opent, is vernieuwend. Ik hoop dan ook, sterker nog, ik doe bij deze de oproep dat ook andere organisaties en bedrijven om volgend jaar eveneens ruimte beschikbaar te stellen voor de Atelierroute!

Dat laatste is dan meteen een voorbeeld van die gehoopte kruisbestuiving. Atelierroute en Kunstuitleen vormen ook een logische combinatie. Beide beogen kunst toegankelijk te maken voor een breder publiek. De directeur van de Kunstuitleen, Hetty Tjalkens, heeft mij dan ook verteld dat zij zeer gelukkig is met de rol van de Kunstuitleen bij de Atelierroute. Wel is het heel veel werk geweest. Als ik zie wat voor prestatie zij en haar medewerkers hier geleverd hebben kan ik mij dat goed voorstellen. Namens de gemeente mijn heel hartelijke dank voor die inspanning.

Maar de Kunstuitleen heeft zeker geen spijt. Want de kruisbestuiving houdt ook in dat het de Kunstuitleen op een nieuwe manier in contact brengt met haar doelgroep en met de Amstelveense kunstenaars. Daaruit mag u niet de conclusie trekken dat er niet al goed contact was, want de Kunstuitleen leent reeds veel werk uit van Amstelveense kunstenaars. Uiteraard is de gemeente daar zeer content mee.

En er is zo nog veel meer. Het centrum van de Atelierroute hier in het hart van Amstelveen betekent een fantastische, professionele en toch laagdrempelige locatie voor alle inwoners die een kennismaking met kunst willen beleven. En vervolgens mogelijk op de fiets stappen om die verschillende ateliers in onze gemeente te bezoeken. Voor de kunstenaars een prachtige gelegenheid om te laten zien hoe en waar kunst tot stand komt.

Kortom, het mag dan dit jaar de 13e maal dat de Atelierroute wordt gehouden maar dat getal blijkt dit keer een geluksgetal te zijn. Met die constatering verklaar ik de Atelierroute voor geopend. Ik dank u wel.


Atelierroute Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Veel Amstelveense kunstenaars waren aanwezig tijdens de opening.


Hellendall Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)
Wethouder Frans Hellendall en echtgenote samen met de kunstenaars


Atelierroute Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Het was erg gezellig in de Kunstuitleen. Vervolgens ging ieder op pad om gewapend met de overzichtskaart bij de kunstenaars in huis een kijkje te nemen. Zie Atelierroute 2006, deel 2.


Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen