Bijgewerkt: 1 februari 2023

Eerste paal bij aanbouw P60 - 2008

Foto's -> Gebeurtenissen -> P60

Eerste paal bij aanbouw P60
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

P60 gebakjes

Eindelijk was het zo ver voor Gerard Lohuis, directeur van het poppodium P60. Met het slaan van de eerste paal van de zo noodzakelijke nieuwe aanbouw van P60, komt de uitbreiding weer een stapje dichterbij. Op donderdagochtend 24 januari 2008 had men een gezellige bijeenkomst georganiseerd om deze belangrijke stap voor het podium voor pop, cultuur en media in Amstelveen te vieren.

P60 Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Wethouder cultuur Frans Hellendall tijdens zijn toespraak


Wethouder van cultuur Frans Hellendall sprak de volgende woorden voordat hij de eerste paal mocht slaan:
Geachte dames en heren,
Ruim zes jaar geleden ging P60 open. De grote vraag was toen, of ons nieuw poppodium een succes zou worden. Een poppodium was iets nieuws voor Amstelveen. Zou de Amstelveense jeugd niet liever in Amsterdam blijven uitgaan? Daarom was de gemeenteraad destijds enigszins voorzichtig met de bouw van P60, onderdeel van de cultuurstrip in het vernieuwde Stadshart.

P60 Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

De wethouder en de directeur


Maar inmiddels is P60 niet meer weg te denken uit Amstelveen. De hele wereld wordt zelfs bereikt via het virtuele podium Globalstage.tv. Het aantal bezoekers neemt nog steeds toe. En P60 is al twee maal genomineerd als beste poppodium van Nederland. Door het succes groeit P60 uit zijn jasje. Een aantal zaken in de huisvesting gaan knellen. Er is overlast voor omwonenden door het ontbreken van een overdekte laad- en losruimte. Er is behoefte aan oefenruimtes. De kantoorruimte is nauwelijks meer geschikt. En ook de inmiddels strengere Arbo-wetgeving maakt aanpassingen noodzakelijk. Tot slot bestaat de wens om vanuit P60 de filmzaal in de Schouwburg te kunnen gebruiken, voor een breder aanbod.
Deze knelpunten leidden er toe dat de gemeenteraad in november 2005, unaniem een motie aan heeft genomen met de vraag aan het College om met een voorstel voor uitbreiding te komen. Tijdens het traject bleken de kosten onderschat te zijn. De krappe bouwmarkt, nieuwe wettelijke eisen, akoestische eisen en vooral bouwkundige problemen deden de kosten stijgen.

Het is bouwkundig een complex project: een smalle, hoge, langwerpige aanbouw, met een doos-in-doos constructie, tussen bestaande gebouwen. Sommige hier vandaag aanwezig kunnen dit uitgebreider toelichten. Zoals architect Benthem en Crouwel, eerder architect van de gehele cultuurstrip. Gezien de gestegen kosten komt echter de vreugdedans rond de eerste paal te vervallen. Niettemin is het een goede investering. Wetenschappelijk wordt steeds duidelijker hoe groot het belang van cultuur is voor de kwaliteit van leven in een stad. Cultuur zorgt voor zowel individuele ontwikkeling als sociale cohesie. De podiumkunsten spelen daarbij een grote rol. Amstelveen is goed bedeeld met maar liefst vier podia, elk met hun eigen doelgroep. P60 is er vooral voor jongeren en jong volwassenen, juist een groep waarin het vasthouden van sociale cohesie zo belangrijk is.

P60 breidt uit! Ik wens P60 een succesvolle toekomst, doorbouwend op wat reeds bereikt is! Het is mij een groot genoegen om zo dadelijk de eerste paal te mogen slaan. Ik dank u wel.

Gerard Lohuis Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Gerard Lohuis, directeur van poppodium P60 verwelkomt de wethouder en alle gasten


P60 directeur Gerard Lohuis
Dank u wel wethouder voor de mooie woorden. Wij als P60 zijn al heel erg blij dat de aanbouw mag plaatsvinden en wat mij betreft mijn grote dank aan de plaatselijke politiek. Toen wij zes jaar geleden hier zijn begonnen, wisten wij, dat in het gebouw een aantal logistieke problemen waren. Toen werd ons door politici gezegd: “ga maar eerst draaien en als dat goed gaat, krijg je een draagvlak in Amstelveeen en als dat gaat lukken met P60, dan beloven je om te helpen, want dan heb je het waargemaakt”. Het is heel prettig, dat de politiek, de gemeenteraad zich aan deze afspraak heeft gehouden. Want toen wij vier jaar open waren kwam een voorstel vanuit de raad, om met de aanbouw de logistieke problemen op te lossen.

En nu staan wij inderdaad bij een heel belangrijk moment, want nu gaat het werkelijk gebeuren. Wij zijn heel erg blij met het laden- en lossen blok, zodat de grote trucks van 17 meter straks inpandig kunnen laden en lossen. Heel kenmerkend voor het poppodium is, in vergelijking met de Schouwburg, dat de voorstellingen daar om een uur of 10 zijn afgelopen. Dan begint het hier eigenlijk pas. Wij gaan ‘s ochtends om 5 uur dicht, dus als de mensen laden om een uur of 2 ‘s nachts, dan geeft dat een geluidseffect in de buurt. Gelukkig kunnen wij het heel goed vinden met de buren, er zijn relatief weinig klachten. Het is heel prettig, dat het probleem straks voorbij is.

Heel essentieel zijn de oefenruimtes, want er wonen veel talentvolle jongeren in Amstelveen. Voor ons als podium is het heel belangrijk om juist die lokale talenten aan ons podium te binden, want op deze manier wordt de lokale muziekcultuur gestimuleerd. Dus een heleboel kansen, heel wat mogelijkheden. Als wij straks naar buiten gaan, lopen wij langs de filmzaal. P60 wil in overleg met de Schouwburg een aanvullend filmaanbod genereren in Amstelveen, waardoor je straks naar de nachtfilm in Amstelveen kunt. Maar dat zal waarschijnlijk in 2009 gebeuren.

Na de toespraken werd de wethouder in een witte pak gehesen met een veiligheidshelm op zijn hoofd. Het gezelschap liep vervolgens naar de kraan aan de achterkant van het gebouw, de kant van de Meander. De medewerkers van het bouwbedrijf stonden al klaar met een lange lege stalen buis, om deze in de grond te slaan.

P60 Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

De werknemers van het bouwbedrijf luisteren naar de toespraak


P60 Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

En dan komt het applaus


P60 Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

De wethouder op de heimachine krijgt een cursus heien


P60 Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Wethouder Hellendall slaat de eerste paal van de aanbouw van P60 in de grond


P60 Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

De heimachine


P60 Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Tussen de toeschouwers waren ook andere wethouders en raadsleden van verschillende fracties


P60 Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Gerard is heel blij met het resultaat


P60 Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

De eerste paal is in de grond geslagen, nu nog de rest


P60 Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Wethouder Hellendall na het goede werk tussen de gasten


P60 Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Iedereen kijkt tevreden


P60 Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Lotte deelt P60 gebakjes uit


P60 Amstelveenweb
(Fotomontage Benthem Crouwel architecten - 2008)

Fotomontage van de toekomstige P60 aanbouw met het busstation volgens Benthem Crouwel architecten


Na de heiwerkzaamheden ging het gezelschap weer terug naar het P60 café, om daar te genieten van een echt P60 gebakje met koffie of thee. Als alles goed gaat met de bouw wordt de nieuwe aanbouw in juni 2008 opgeleverd.


Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen