Bijgewerkt: 5 februari 2023

Allerzielen - 2007

Foto's -> Gebeurtenissen -> Zorgvlied

Allerzielen
(Ida van der Lee - 2007)

Het logo van het Allerzielen project

Zondagavond 14 oktober 2007werd het project “Allerzielen Alom” uitgevoerd op Zorgvlied van 18 tot 22 uur. De initiatiefnemer was de kunstenares  Ida van der Lee. Het uitgangspunt was om de begraafplaats voor nabestaanden met schoonheid, licht en klank tot een gastvrije ontmoetingsplek te transformeren.  Iedereen kon deelnemen.

Allerzielen Amstelveen
(Foto Max Linsen - 2005)

Het Allerzielen project in 2005


In 2005 is de eerste editie van Allerzielen gerealiseerd op De Nieuwe Ooster in Amsterdam. Het was een overweldigend succes, zoals bleek uit de vele oprechte reacties die getuigden van de intense beleving en de respectvolle aanpak van Allerzielen. In Noord-Holand wordt dit jaar  Allerzielen Alom uitgebreid naar vijf  gemeenten, Amstelveen - Zorgvlied, Blaricum, Castricum, Purmerend en Schagen.

Voor 2008 en 2009 was al belangstelling getoond vanuit de provincies Utrecht, Noord-Brabant en de gemeente Nijmegen. Hieruit bleek dat er behoefte is aan nieuwe rituelen langere tijd na de uitvaart. Rouw staat daarbij niet perse voorop. Het vieren van de doden mag ook feestelijk en bijzonder zijn. Begraaf en gedenkstenen werden met behulp van 45 kunstenaars omgetoverd met vuur, projecties, muziek en zang. Zij stimuleerden de nabestaanden om rond het graf een ambiance te creëren waarbij de overledene de hoofdrol kreeg.

Allerzielen Amstelveen
(Foto Wietske van der Klundert - 2005)

Foto van het Allerzielen project in 2005


Voorbeelden: het maken van licht- en herdenkingsobjecten of dia's voor projectie op het graf. Allerzielen Alom wil samen met nabestaanden vieren dat de doden geleefd hebben, dat wij ze gekend hebben, dat ze in ons leven iets betekend hebben. Respect is daarbij natuurlijk de leidende gedachte.
Allerzielen Alom is een project van kunstenaar Ida van der Lee in samenwerking met Projectbureau Zaanstreek, Kunst en Cultuur Noord-Holland en Kunstenaars & Co en de faculteit Religie Wetenschappen van Radboud Universiteit Nijmegen

Meer informatie : www.allerzielenalom.nl

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen