Bijgewerkt: 2 februari 2023

Atelerroute feestelijk geopend - 2008

Foto's -> Gebeurtenissen -> Kunstuitleen Amstelveen

Atelerroute feestelijk geopend
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Hetty Tjalkens, directeur van de Kunstuitleen Amstelveen begroet de aanwezigen


De jaarlijkse culturele happening van Amstelveen; de Atelierroute is voor dit jaar ook weer georganiseerd. Meestal kunnen de ateliers van kunstenaars niet bezocht worden, alleen op afspraak. Maar op 14 en 15 juni 2008 is het weer mogelijk de ateliers binnen te stappen en met de kunstenaar zelf in contact te komen.

De ateliers zijn te vinden in de woning van de kunstenaar, soms in een verlaten schoolgebouw, in de oude brandweerkazerne en in loodsen, door heel Amstelveen. Vanwege het grote aantal deelnemers is het in twee dagen eigenlijk onmogelijk om de 60 ateliers te bezoeken. De kunstenaars willen natuurlijk aandacht geven en ter plekke wordt van alles en nog wat besproken, dus in twee minuten bent u niet klaar met een bezoek.

Op vrijdagavond 5 juni 2008 werd de officiële opening van de Atelierroute Amstelveen 2008 verricht door burgemeester Jan van Zanen, onder grote belangstelling van de kunstliefhebbers en natuurlijk de kunstenaars zelf. Dit vond plaats in de SBK Amstelveen in het Stadshart.

Eerst verwelkomde Hetty Tjalkens, de directeur van de Kunstuitleen de aanwezigen en daarna mocht de burgemeester achter de microfoon zijn speech houden.

Atelierroute Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

De kunstenaars en de kunstliefhebbers luisteren naar de toespraak


Dames en heren,
Mede namens ruim 60 kunstenaars -waarvan er nu hier ongetwijfeld een aantal aanwezig is - nodig ik u uit om bij hen de deur plat te lopen. Thuis of in het atelier. Graag voeten vegen en als het regent uw paraplu buiten laten. Kinderen onder de 6 ook.

Het is een geliefde kunstmanifestatie, gewild bij bezoekers en kunstenaars. Al zijn er schaduwkanten, want wie krijg je allemaal over de vloer en ben je wel opgewassen tegen rare opmerkingen die niet altijd recht doen aan uw kunstenaarschap?

Atelierroute Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Drie Amstelveense kunstenaars (vlnr) Jeltje van Houten, Joep Backhuijs en Sunny Neter waren ook aanwezig


Oké, het hoeft niet. Je wilde het zelf. U kiest ervoor het huis, de werkruimte open te zetten. Het blijft een spannende aangelegenheid: kunstminnaars en kunstenaars die elkaar treffen bij het werk van de laatste. Daarbij komt het aan op uitwisseling, zo een die niet persé met woorden gepaard gaat. Toch is het wel eens slikken als de bezoeker bij binnenkomst slechts reageert met een verbaasd: ‘oh, u hebt gestofzuigd… of 'woont u hier ook?'.

Onvoorstelbaar mooi is het, dat op een bevolkingsaantal van zo'n 80.000 zielen, ruim 60 daarvan in de ‘schoone kunsten’ zijn en u graag ontvangen om u de mens achter de kunstenaar en de kunstenaar achter de mens te laten zien.

U komt dus niet alleen kunst tegen, maar hoogstwaarschijnlijk zelfs een mens- En mogelijk diens familie. Eveneens mensen. Het goede nieuws is bovendien dat u er twee dagen voor mag uittrekken. Ik zou wel een lunchpakketje en wat drinken meenemen, want kunst maakt dorstig.

Atelierroute Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Het is druk in de Kunstuitleen Amstelveen


Goed, laten we niet al te ingewikkeld doen. Kunst moet, kunst doet je goed. Van kunst moet je gewoon genieten. Of niet. Ik stel voor dat we allemaal de komende dagen verschrikkelijk gaan genieten van al die Amstelveense kunst en van de kunstenaar die al dat moois maakt.

Bevoorrechte mensen zijn het. Twee dagen per jaar met hen en hun werk kennis maken doet eigenlijk onrecht aan hun talent. Maar het is een begin. Dan nu mijn kunstje: Ik verklaar de tentoonstelling op weg naar de 22ste Atelierroute op 14 en 15 juni 22e van harte voor geopend en wens deelnemers en bezoekers heel veel inspirerende dagen.
Dank u.

Atelierroute Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Burgemeester Jan van Zanen verklaart de Atelierroute Amstelveen 2008 geopend


Na de toespraak werden hapjes en drankjes geserveerd en begon een drukke avond, waar de kunstenaars eindelijk met elkaar konden babbelen en de kunstliefhebbers de opgehangen kunstwerken konden bekijken.

Atelierroute Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Een etage vol met kunstwerken in de Kunstuitleen. Aan de Atelierroute 2008 nemen 66 kunstenaars mee met verschillende objecten, zoals glaswerk, schilderijen, beeldhouwwerken, keramiek, batikschilderijen, zeefdruk, houtcollage en sieraden


Deze tentoonstelling in de Kunstuitleen is te zien tot en met zaterdag 14 juni 2008, (want ze zijn op zondag niet open) en natuurlijk is er weer een uitgebreide folder met daarin een overzicht van alle deelnemende kunstenaars en de plek op de kaart waar zij te vinden zijn.

Zie ook: Atelierroute Amstelveen 2008

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen