Bijgewerkt: 27 februari 2024

Schaatsen voor Vrede - 2009

Foto's -> Sport -> Schaatsen

Schaatsen voor Vrede
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Jongeren op de Poel voeren actie

Maandagmiddag 12 januari 2009 kwamen de leden van verschillende joodse, christelijke en maatschappelijke jongerenorganisaties bijeen op het ijs van de Poel, naast het Amstelveense raadhuis, om te demonstreren voor vrede in het Midden-Oosten.

Israel  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Wethouder Frans Hellendall (VVD) (3e van links) kijkt naar de demonstratie


De actie werd door de organisatoren, het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en van Christenen voor Israël gevoerd. Zij hanteerden het motto: “Sjaal-om”, een knipoog naar shalom - Joods voor vrede, met als doel steun voor Israël.

Israel  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Ronny Naftaniel, directeur van CIDI probeert de actievoerders te fotograferen


Israel  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Frits Barend (l) met de actievoerders op het ijs


De jongeren proberen geld in te zamelen voor zowel Israëlische, als Palestijnse slachtoffers van het conflict. Volgens de jongeren is het in het belang van alle burgers, dat er een duurzaam bestand komt, waarbij de raketaanvallen van Hamas tot het verleden behoren en Israël de aanval op Gaza kan staken. Israel heeft volgens de jongeren het volste recht zijn burgers te beschermen. Zij streven naar een duurzame vrede voor beide volkeren in hun eigen erkende staat.

De sjaal was inderdaad nodig op het ijs van de Poel, want plotseling stak er een ijzige wind op. Televisie en radiopresentator Frits Barend en zijn dochter sportjournaliste Barbara, sloten zich ook bij de actievoerders aan. Allen schaatsten de Poel rond op het zeer labiele en ontooiende ijs met verschillende vlaggen met teksten zoals: “Ontwapen terreur”, “Red de vrede”, “Nederland voor een veilig Israël” en de Nederlandse en de Israëlische vlag. Wethouder Frans Hellendall en Ronny Naftaniel, directeur van Centrum Informatie en Documentatie Israël, waren ook aanwezig tijdens de demonstratie.

Israel  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Barbara Barend trekt snel de schaatsen aan


Israel  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Een deel van de 'Sjaal-om' actievoerders poseert voor de fotografen


De politie werd gewaarschuwd en ze patrouilleerden regelmatig in de buurt, maar de demonstratie verliep vreedzaam. De jongeren willen ook geld inzamelen voor zowel Israëlische als Palestijnse slachtoffers van het conflict, maar het is op dit moment nog onduidelijk hoeveel geld er bijeengebracht is.

Externe link: Voor een Veilig Israël (Toespraak Ronny Naftaniel op de manifestatie voor een veilig Israël op het Plein te Den Haag op 9 januari 2009.)

Klik hier voor andere foto's in de categorie Sport