Bijgewerkt: 3 december 2023

13de Amateurkunst
Tentoonstelling - 2009 - 2009

Foto's -> Gebeurtenissen -> Amateur Kunst

13de Amateurkunst  Tentoonstelling - 2009
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Hetty Tjalkens, directeur van de Kunstuitleen Amstelveen verwelkomt de aanwezige kunstenaars, aanhang en alle aanwezige kunstliefhebbers

De jaarlijkse Amateurkunsttentoonstelling bij de Kunstuitleen Amstelveen in het Stadshart is op donderdag 19 maart 2009 feestelijk geopend. De tentoonstelling werd dit jaar al voor de 13de keer georganiseerd op verzoek van de gemeente, om Amstelveense amateur kunstenaars de gelegenheid te geven, hun werk tentoon te stellen en aan een breed publiek bekend te maken.

Door de sluiting van de gemeentelijke tentoonstellingsruimte Aemstelle in 2005, is er nog steeds door de gemeente geen andere mogelijkheid gecreëerd, om voor de amateurs, maar ook niet voor de professionals, om hun werken op één plek in de toch vrij grote en kunstzinnige stad, als Amstelveen tentoon te stellen.

Volgens de statistieken zijn er in Amstelveen meer dan 12.000 amateurkunstenaars actief. Ze beoefenen niet alleen de beeldende kunst, maar ze houden ook van dans, muziek, theater, media en literatuur. Het is dan niet verwonderlijk, dat bij de Kunstuitleen Amstelveen voor de tentoonstelling 95 kunstenaars hun werken hebben ingeleverd, wat betekent, dat een breed aanbod van schilderijen en beeldhouwwerken, sieraden in verschillende en zeer uiteenlopende stijlen wordt geëxposeerd. Maar dat is juist de kracht van de zogenaamde amateurs, omdat ze vaak hun eigen weg zoeken en/of autodidact zijn.

De tentoonstelling werd geopend door de directeur van de Kunstuitleen Amstelveen, Hetty Tjalkens en daarna kwam wethouder cultuur Frans Hellendall zijn speech houden in verband met deze belangrijke gebeurtenis van de amateurkunstenaars in Amstelveen.

Na de toespraak mocht de initiatiefnemer, toenmalige fractievoorzitter van het CDA, de heer Ton Johannisse over zijn ervaringen vertellen, hoe hij het bij de gemeenteraad voor elkaar had gekregen in 1995, dat überhaupt een jaarlijkse amateurskunsttentoonstelling in Amstelveen georganiseerd kon worden.

Amateurkunst Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Ton Johannisse vertelt over het begin van de Amateurkunsttentoonstelling Amstelveen


Dat is goed overgekomen bij de amateurkunstenaars, die nu 14 jaar na dato nog steeds enthousiast massaal meedoen aan een tentoonstelling in hun eigen stad. Het is meestal een grote happening, want de familieleden en kennissen van de kunstenaars komen natuurlijk ook naar de opening van de tentoonstelling. In de bibliotheek en voor de kunstwerken ontstaat een grote cavalcade van mensen, die elkaar weer gevonden hebben.

De tentoonstelling is vanaf 19 maart t/m 4 april 2009 te bezoeken.

De toespraak van Frans Hellendall, wethouder cultuur:
“Vandaag beleven wij de viertiende editie van deze amateurkunst expositie. Een mooie gelegenheid voor de initiatiefnemer van destijds - de heer Johannisse - om zo dadelijk terug te blikken, hoe deze expositie in het leven is geroepen. Misschien is een kleine vernieuwing van het concept wel aardig, bijvoorbeeld een verkiezing van de beste inzending.

Amateurkunst Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Frans Hellendall, wethouder cultuur tijdens zijn toespraak


Wij zijn trouwens over de brede linie van het cultuurbeleid aan het kijken waar dit aan vernieuwing toe is. Het cultuurplan van vier jaar geleden wordt geëvalueerd en er wordt een nieuw plan geschreven. Heeft u ideeën, laat het mij weten, ik ben heel geïnteresseerd.

Ook om een andere reden is 2009 een bijzonder cultureel jaar. Amstelveen doet dit jaar mee aan de verkiezing tot kunststad van het jaar. De gemeente die in het jaar van de verkiezing relatief het meeste doet om de belangstelling voor beeldende kunst te vergroten krijgt de eretitel. Wij denken dat wij zeer goede gronden hebben om daarvoor in aanmerking te komen, die wil ik kort de revue laten passeren.

Amateurkunst Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Het aanwezige publiek luistert naar de toespraak van de wethouder


Wij hebben twee zeer succesvolle musea voor beeldende kunst, het museum Jan van der Togt en het Cobra Museum. Het laatste is vorig jaar uitgeroepen tot beste museum van Nederland. Een fantastische prestatie in een middelgrote gemeente als de onze. Daarnaast heeft Amstelveen veel plaatsen voor wisselexposities, zoals op onze prachtige buitenplaats Wester-Amstel. Amstelveen heeft ook veel kunst in de buitenruimte, traditioneel uiteraard maar ook videokunst: Moving buildings, een project van poppodium P60.

Op het gebied van cultuureducatie is er heel veel mogelijk. Er zijn maar liefst vier instellingen met een cursusaanbod gericht op volwassenen. Daar weet u als het goed is alles van; u kunt voor cursussen kiezen uit Cardanus, Griffioen, SAKB en Volksuniversiteit.

En voor de jeugd gebeurt er veel, zowel op scholen als daarbuiten. Nieuw zijn dit schooljaar lespakketten cultuur, verzorgd door de Amstelveense kunstinstellingen. Hieraan doet – ver boven verwachting - reeds de helft van de basisschool klassen aan mee. Toevallig heeft vorige week de kleuterklas van mijn eigen vijfjarige dochter gedanst in de Muziek- en Dansschool. En ook die was zeer enthousiast.

De gemeente Amstelveen faciliteert en steunt tevens de professionele beeldende kunstenaars, onder meer met kunstprijzen, door het beschikbaar stellen van ateliers, een promotiepagina in het Amstelveens Nieuwsblad en door het laten organiseren van de jaarlijkse atelierroute. U gaat hoop ik toch ook weer genieten in het weekend van 3 en 4 oktober?

In 2009 zijn er verscheidene nieuwe plannen. Een videowall met ook videokunst in de hal van het raadhuis. Alle buitenbeelden toegelicht op de website. Nieuwe buurtmozaïeken. Een beeldenroute op de Keizer Karelweg. En een openluchtgalerie onder het Keizer Karel viaduct, die inmiddels is geopend, een uniek project dat Europese belangstelling heeft getrokken.

Ook echt Amstelveens is deze amateurkunstexpositie, waar vanaf vandaag wederom 100 amateurkunstenaars hun beste werk exposeren, tot 4 april.

Mijn dank aan u allen voor uw inzending. En daarmee wil ik deze expositie formeel geopend verklaren. “

Amateurkunst Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Hetty Tjalkens bedankte de sprekers en daarna was de tentoonstelling geopend


Amateurkunst Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Overzichtsfoto van de feestelijke opening van de tentoonstelling


Amateurkunst Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Anja Hendrik-Dekker - Meisje met de roze jurk - keramiek


Amateurkunst Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

W. H. Bergman - zonder titel - acryl


Amateurkunst Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Henny Beerman-Glasz - Herinnering - acryl


Amateurkunst Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Josee Netten - zonder titel - glas


Amateurkunst Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Ronneke Roest-Colijn - Lellebelle -olieverf


Amateurkunst Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Ria Houweling-van Baarsen - Halssieraad - kantklos


Amateurkunst Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Virginia Zeegers- De Amazone -acryl


Openingstijden:
     dinsdag - woensdag          14.00-17.00
     donderdag                         14.00-20.00
     vrijdag - zaterdag              11.00-17.00

Adres: Kunstuitleen Amstelveen
Stadsplein 103
1181 Amstelveen

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen