Bijgewerkt: 3 december 2021

Samen in één gebouw
Bibliotheek-VHA-RTV-A - 2009

Foto's -> Straatgezichten -> Middenhoven

Samen in één gebouwBibliotheek-VHA-RTV-A
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Het is even wennen, maar zo ziet de ingang er uit in 2009
Links is de ingang van de Bibliotheek en rechts is de deur van RTV-Amstelveen en de Vereniging Historisch Amstelveen
De bibliotheek werd in later jaren samengevoegd met die in het Stadshart

Vrijdagmiddag 27 maart 2009 werd het gezamenlijke gebouw van de Bibliotheek Middenhoven, de Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) en de studio van de lokale omroep; RTV Amstelveen (RTV-A) feestelijk geopend door Frans Hellendall (VVD), wethouder cultuur en financiën.

De VHA en RTV-A hebben een zeer onstuimige tijd achter zich gelaten. Nu zijn ze eindelijk op een rustpunt beland; in de Orion, wijk Middenhoven. VHA ging van slooppand naar slooppand, want het financieel beleid van de gemeente was: steeds meer gebouwen afstoten.

Met RTV-Amstelveen ging het ook niet beter. De met veel geld opgebouwde studio aan de Van Heuven Goedhartlaan, moest wijken voor de sloophamer. In 2007 besloot de gemeente de Vereniging Historisch Amstelveen, de RTV-A en een kleinere bibliotheek te huisvesten aan de Orion 19, met een vloeroppervlakte van 1.390 m².

Van de totale oppervlakte wordt 780 m² door de bibliotheek gebruikt, 360 m² door de Vereniging Historisch Amstelveen en 250 m² door RTV Amstelveen. Van het woord RTV, klopt trouwens maar het eerste deel, want voorlopig verzorgt de omroep alleen radio uitzendingen. Er is een studioruimte gereserveerd voor de toekomstige lokale TV. Het streven is om het komende kwartaal een groot deel op de rit te zetten.

RTV Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

René Blankers, secretaris van de Stichting RTV Amstelveen


De redactie Amstelveenweb werd door de secretaris van de Stichting RTV Amstelveen, René Blankers, hartelijk ontvangen en door de studio geleid. Hij introduceerde de vele vrijwilligers en vertelde over het werk van de omroep. Blankers (56) was in februari 2009 toegetreden tot het bestuur van de Stichting RTV-Amstelveen.

RTV Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De DJ van RTV Amstelveen in actie


Hij was ruim twintig jaar actief als uitgever, directeur en ondernemer in vakinformatie en publieksmedia. Het bestuur verwacht, dat hij door zijn ervaring de omroep naar een hoger- en meer gestructureerde niveau kan tillen.

RTV Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Bas ten Asbroek verzorgt de kabelkrant via de televisie op kanaal 45


Vervolgens werd door de redactieleden van Amstelveenweb rondgekeken bij de buren: de Vereniging Historisch Amstelveen - VHA. Hier was een tentoonstelling ingericht met als thema:‘De geschiedenis van het Wonen’. Het was erg druk in de zalen van de VHA en de bezoekers konden naar een met veel liefde samengestelde tentoonstelling kijken.

VHA Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Veel maquettes zijn tentoongesteld in een grote zaal van de VHA


VHA Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Perfect nagebouwde huizen sieren de tentoonstelling


Er stonden tafels vol schaalmodellen van Amstelveense huizen, schuren, boerderijen maar ook bijvoorbeeld restaurant Het Klein Kalfje aan de Kalfjeslaan/Amsteldijk. Aan de muur waren oude foto’s van Amstelveen te zien en de bezoekers konden volgen, hoe het kleine dorp Nieuwer-Amstel tot een moderne stad met 80.000 inwoners is gegroeid.

VHA Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De familie Willems bekijkt de tentoonstelling


Ook was er een tentoonstelling van beschilderde Nederlandse tegels, welke in vroegere tijden als wanddecoratie werden gebruikt, vooral in de keuken of naast de open haard. Deze tegels hadden ook een opvoedkundige functie, want op sommigen stonden Bijbelse afbeeldingen, die de bewoners van het huis altijd op de 'goede' weg hielden.

Tegel Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De bewuste tegel met Bijbelse afbeelding


VHA Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De heer Zuiderent, bestuurslid van de VHA is in zijn nopjes


Op een pylon waren oude gedrukte advertenties opgehangen, welke de oudere bezoekers in de sfeer van oude tijden terugbracht. Afdeling archeologie van de vereniging had veel gebruiksvoorwerpen tentoongesteld, van aardewerk, blikjes, keukengereedschap, maar er waren ook oude toiletartikelen te zien, zoals zeep, borstels, noem maar op. Het is een zeer leerzame tentoonstelling geworden.

VHA Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Hans Doornweerd geeft een archeologische workshop voor kinderen


In het bibliotheek gedeelte waren tussentijd workshops voor jonge kinderen georganiseerd en ze maakten boekenleggers. Voor de wat oudere kinderen tussen de 6-12 jaar was een cursus archeologie georganiseerd. Voor volwassenen was een voorleesworkshop.

Om 16.30 uur kwam Els Verhagen, directeur Amstelland Bibliotheken achter de katheder staan en zij verwelkomde alle aanwezigen in dit prachtige gebouw. In haar toespraak zei ze onder meer: “Ik wil even opmerken, dat wij nu in de helft van de oude bibliotheek staan en dat het heel bijzonder is, dat hier vier vliegen in een klap zijn geslagen. Omdat de bibliotheek een kleinere ruimte wilde hebben en het nu heringericht is, denkt iedereen dat de ruimte groter is. En verder zitten wij nu hier in drie prachtige mooie ruimtes met drie mooie instellingen, waar wij de 21e eeuw weer goed mee te lijf kunnen.”

VHA Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Els Verhagen, directeur van Amstelland Bibliotheken aan het woord


Na de toespraak van mevrouw Verhagen kwam Hans Doornweerd van Stichting Latifundium Ad Flevum achter de microfoon staan en in zijn openingsverhaal pikte hij weer zijn 'stokpaardje': archeologie op.
Hij legde aan de aanwezigen uit, dat als je met archeologie bezig bent, je gelijktijdig ook educatief bezig bent. Als je de Latijnse woorden leest op antieke voorwerpen, ben je met taal bezig, als je op de kaart aanwijst waar de Romeinen zaten, dan ben je met aardrijkskunde bezig en als je vertelt welke planten en dieren ze hebben gebruikt, dan ben je met planten en dierkunde bezig.

VHA Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Hans Doornweerd introduceert de educatieve archeologie aan de aanwezigen


Uiteindelijk komen alle vakken samen in geschiedenis, welke volgens Doornweerd hier in dit gebouw in overvloed aanwezig is. Als men de bibliotheek bezoekt, of de radio uitzendingen hoort, of de tentoonstelling van de VHA bekijkt, komt men regelmatig geschiedenis tegen. Vervolgens zei hij: “Kennis is belangrijk, want als je iets vindt en je weet er iets van, dan wordt het pas belangrijk.”

VHA Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Dorien Mijksenaar, raadslid voor GroenLinks-Amstelveen, was een van de weinige raadsleden, die het openingsfeest bezocht


Daarna nam Frans Hellendall, wethouder cultuur plaats achter de microfoon en hij zei onder andere in zijn toespraak: “Er is een informatierevolutie aan de gang die ons leven verandert. Wij zitten duidelijk nog midden in die revolutie, waarschijnlijk ergens halverwege. Dan is het strategisch dat nu, in dit gebouw Orion, drie instellingen gezamenlijk gevestigd zijn waarin informatie het product is”.

VHA Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Het aanwezige publiek luistert naar de toespraak


“De bibliotheek heeft als missie: ‘Staan voor de toegankelijkheid van kennis en cultuur in de lokale samenleving en het gebruik van informatie en het genieten van literatuur en kunst stimuleren’. De Vereniging Historisch Amstelveen heeft als doel het: ‘Bestuderen en vastleggen van de plaatselijke geschiedenis en de resultaten voor een groter publiek toegankelijk te maken’. RTV Amstelveen houdt zich vooral bezig met: ‘Lokale informatievoorziening en opiniering’. Bij alle drie de instellingen draait het met verschillende accenten om het vergaren, beschikbaar stellen en verspreiden van kennis en cultuur. Dus kunnen zij elkaar nu prachtig versterken.”

Hellendall Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Frans Hellendall, wethouder cultuur, tijdens zijn toespraak


In het vervolg zei de wethouder, dat hij, als wethouder cultuur zeer gelukkig is met deze situatie, want na de interne verbouwing is de ruimte optimaal ingedeeld voor de drie gebruikers. Hij complimenteerde de afdeling vastgoed van de gemeente met het behaalde resultaat. In het bijzonder noemde hij: projectleider van de verbouwing René Sonnemans, Marcel Jansen, die de indeling heeft geregeld en de aannemer, Bruns Bouw.

Janssen Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Wim Jansen voorzitter van de Stichting RTV Amstelveen nodigt de aanwezigen uit, om de VHA te bezoeken


Na de toespraak van de wethouder kwam Wim Jansen voorzitter van de Stichting RTV Amstelveen naar de microfoon en vertelde over het werk van de omroep. Hij was blij dat zoveel mensen de weg vonden naar de studio in Middenhoven.

Hellendall Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Wethouder Hellendall moest met een oude kruiwagen vol blokjes turf, van de bibliotheek naar de historische vereniging rijden, om met deze symbolische daad, de turfblokjes bij de vereniging veilig te stellen


VHA Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Annemieke Brouwer - van de Wetering, voorzitter van VHA tijdens haar toespraak


Na de toespraken ging het gezelschap naar de afdeling van de Vereniging Historisch Amstelveen, waar de voorzitter van de vereniging; Annemieke Brouwer - van de Wetering zorgde voor een warme ontvangst. Ze zei in een korte speech, dat: “… na vele omzwervingen in de gemeente, hebben wij nu een definitieve en een prachtige locatie. En zoals dat de wethouder net zei, wij hebben nu eindelijk de stabiliteit, om ons in de toekomst geheel met het verleden bezig te houden.” Met deze woorden heeft ze ook de tentoonstelling van de vereniging geopend met de titel: ‘De geschiedenis van het Wonen’.

VHA Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Het is druk bij de VHA


Tussendoor liepen de bezoekers van de drie instellingen heen en weer en praktisch alle hoeken van het gebouw werden geïnspecteerd. En ook verzorgde elke afdeling haar eigen hapjes en drankjes. Het was genieten op vele fronten.

Tilburg Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Mea van Tilburg en Loes Suër van Amnesty International Amstelveen in de studio, tijdens een interview


Maar er was nog één belangrijk actiepunt, dat nog afgewerkt moest worden: een kort interview van wethouder Hellendall. De secretaris van de Stichting RTV Amstelveen, René Blankers nodigde, of eigenlijk trok Frans Hellendall naar de studio, waar hij in een kort interview alles heeft samengevat:
“Het is zo een mooie oplossing voor de drie organisaties en het is ook heel mooi geworden. De bibliotheek, ondanks dat het de helft kleiner is geworden, benut de ruimte nu optimaal waardoor hij inderdaad veel groter lijkt.

Hellendall Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Wethouder Hellendall tijdens de interview in de studio van RTV-A


De leden van de VHA kunnen na de zoveelste verhuizing, nu op een vaste locatie eindelijk aan de toekomst werken aan het verleden uiteraard! En voor RTV Amstelveen geldt hetzelfde verhaal. Nooit in een vaste pand gezeten, altijd in een potentieel slooppand en nu zijn ze bijna klaar om met de televisie uitzendingen te beginnen.”

Aan het einde van zijn interview zei hij het volgende: “Ik wil alle vrijwilligers heel hartelijk bedanken, die hier werken, want RTV Amstelveen is puur een vrijwilligersorganisatie en zonder hun werk gebeurt hier niets.”

Na al die onrustige jaren, verhuizingen, bestuurlijke problemen hebben de omroep en de VHA nu hopelijk rust gevonden en kunnen de mensen hun werk voortzetten op een normale manier. Amstelveenweb wenst in ieder geval alle organisaties veel succes.

Adres: Orion 19
1188 BZ Amstelveen
in de wijk Middenhoven

Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten

Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS