Bijgewerkt: 9 september 2024

Openluchttheater Shakespeare - 2009

Foto's -> Natuur -> Amsterdamse Bos

Openluchttheater Shakespeare
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De tribune in het Bostheater is om 20 uur 40 al behoorlijk vol

Het moest er een keer van komen. Wij wonen zo langzamerhand bijna 14 jaar in Amstelveen, maar hebben nog nooit een voorstelling bijgewoond in het Bostheater in het Amsterdamse Bos. Natuurlijk zijn we wel 100 keer langs het lege theater gefietst, maar om een theatervoorstelling te bekijken, daar dachten we niet aan.

Tot dinsdagavond 14 juli 2009. Een theaterbezoek plannen in het Amsterdamse Bos is niet eenvoudig, omdat het theater geen dak heeft. De voorstelling is altijd afhankelijk van de weergoden. Het reserveren van de kaarten via internet gaat erg vlot en men krijgt als bevestiging binnen 5 minuten een pdf met een zogenaamd e-ticket.

Het is ook mogelijk zonder reservering een kaart te kopen, maar met een e-ticket krijg je een plaats in een gereserveerd deel van de tribune, midden voor het podium. Dat scheelt. En dan het verloop van de dag afwachten en het blijven volgen van de weerberichten.

Weerbericht
Op de website van het Bostheater verschijnt om de paar uur een weerbericht of de voorstelling doorgaat -het regent of het regent niet. Maar ja, voor de zekerheid gaat de goede openluchttheaterbezoeker toch nog op de site van Buienradar en in Google Earth kijken om de situatie van de wolkengroepen elk half uur te analyseren, waar de buien zichtbaar en actief zijn en naar welke kant ze draaien.

Na een paar uurtjes wolkenstudiebleek, dat de boven Engeland hangende wolken vol met regen naar het Noorden zouden draaien en de Nederlandse kust niet zouden bereiken. Dus werd besloten om naar het bos te rijden. Amstelveenweb was niet de enige, want volgens een medewerkster kwamen op deze avond meer dan 500 mensen op hetzelfde idee. Er kwamen heel wat mensen met de auto, maar nog meer op de fiets.

Bostheater  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De culturele picknick op de tribune is in volle gang


Bij aankomst kregen we een kussentje overhandigd en adviseerde men ons om ons te besproeien met anti-mug, aangezien de muggen zeer actief zijn tijdens een theatervoorstelling. Wat een goede service! Echter om vanaf half negen tot half elf op het dunne kussentje te zitten zonder rugleuning viel wel wat tegen. Dat krijg je als je zo’n theater voor de eerste keer bezoekt. Volgende keer nemen we een stevig kussen mee.

Bostheater  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De naam van het café 'De Mug' is een hint naar de bosmuggen


Tussen de bezoekers ontdekten we burgemeester Jan van Zanen incognito. Maar men was op de hoogte, want hij kreeg wel een lekkere stoel aangeboden.

Bostheater  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen krijgt van een medewerkster van het theater extra informatie over de voorstelling


Vele theaterbezoekers hadden een picknickmand besteld met 'Stormwijn' , kaas, salami, tomaten, komkommer, stokbrood en salade en tijdens het wachten kwam de inhoud goed van pas, want in plaats van 21 uur begon de voorstelling een half uur later.

Dit jaar bestaat het Bostheater 25 jaar en het jubileum werd op zondag 28 juni 2009 gevierd met het gastoptreden van Job Cohen burgemeester van Amsterdam tijdens het opvoering van een selectie van favoriete scènes met de titel: 'De Pareltjes'- inclusief een traditionele wolkbreuk. De wolkbreuk is ons gelukkig tijdens deze avond bespaard gebleven.

Bostheater  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Het is bijna kwart voor 10, als Sieger Sloot, alias Prospero de verbannen Hertog van Milaan op de bühne verschijnt


The Tempest
'The Tempest' (1611), alias 'De Storm' was het laatste toneelstuk van de Engelse dichter en toneelschrijver William Shakespeare (1564-1616). De eerste opvoering van het stuk was door de King’s Men, het gezelschap waartoe Shakespeare behoorde, op 1 november 1611 in het Palace of Whitehall in Londen, Engeland.

Volgens de website van het Bostheater gaat het verhaal over: “Een duister sprookje op de grens van komedie en tragedie, over wraak en macht. Prospero, de Hertog van Milaan, is door zijn broer en diens bondgenoten afgezet en samen met zijn driejarig dochtertje, op een gammele sloep op zee achtergelaten….” Twaalf jaar later lijden de nieuwe machthebbers schipbreuk in een vreselijke storm. Ze spoelen aan op een onherbergzaam eiland, bevolkt door geesten en demonen, waar de doodgewaande Prospero met magische kracht de scepter zwaait. Geplaagd door schuldgevoel en opgejaagd door duistere ambities dwalen de drenkelingen rond in een wereld waar gezond verstand geen greep op heeft en de natuur zich niet aan haar eigen wetten houdt, overgeleverd aan de zorgvuldige regie van Prospero.”

Bostheater  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

In de eerste grote scène is al actie


De voorstelling
Voor degenen die het verhaal niet kenden leek de voorstelling inclusief het decor in eerste instantie op een chaos. Toen de lijn van het verhaal duidelijk werd, zag men ook de enorme mogelijkheden van het voornamelijk uit pallets bestaande hoog opgebouwde decor. Geweldig hoe dit in elkaar zat en wat voor mogelijkheden het bood, wat tijdens de voorstelling duidelijk.

Bostheater  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Annemaaike Bakker ( Miranda) speelt de dochter van de hertog


En gigantisch het toneelspel van de spelers, die met verschillende snelheden het theaterstuk opvoerden. Maar ook soms getergd langzaam en dan plotseling weer in hoge versnelling verdergaand tot op een hoog niveau. Op het gigantische podium moest men af en toe zoeken waar het geluid vandaan kwam, maar toen het stuk vorderde werden de spelers herkend.

Bostheater  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Annelies Appelhof als Sebastiana met Bart Rijnink als Ariël


Het fictieve verhaal, ver van de gewone romantiek, ver van het gewone leven is niet zo makkelijk te begrijpen, maar door het soms humoristische spel het is toch een aangename voorstelling geworden. Het is in ieder geval altijd verrassend, hoe de regisseur bepaalde zaken in het stuk heeft opgelost. Plastic flessen in plaats van blaffende honden, vuurbal uit de kookplaats, de muziekeffecten en de prachtige zang zorgen voor een interessante en onvergetelijke vertoning van een theaterstuk uit 1611.

Bostheater  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Een scène uit de voorstelling 'De Storm'


Muggen
Oh ja de muggen. Dankzij de uitgedeelde olie hadden wij er niet zo’n last van, maar in een bos zijn er altijd muggen en andere beestjes. Dus de bezoekers moeten er toch aan denken om een lange broek en hemd met lange mouwen aan te trekken. Het blijft een openluchttheater in het bos.

Bostheater  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Het podium van het Bostheater in volle glorie


Spelers en muzikanten
Hendrik Aerts, Annelies Appelhof, Annemaaike Bakker, Johan Fretz, Felix-Jan Kuypers, Keja Kwestro, Bart Rijnink, Sieger Sloot, Jeroen van Venrooij, Maarten Wansink.
Muziek:
Alberto Klein Goldewijk toetsen, Freek Kroon, Oscar Schultze percussie, Edoardo Righini gitaar, Bart Rijnink slagwerk en piano.
Regie:
Frances Sanders

Website: Het Bostheater

Klik hier voor andere foto's in de categorie Natuur