Bijgewerkt: 2 december 2023

Amstelveense kunst
in Amsterdam - 2009

Foto's -> Kunstenaars -> Amstelveense Kunstenaars

Amstelveense kunst in Amsterdam
(Foto Henry Neeter - 2009)

Dorien Mijksenaar, raadslid voor GroenLinks tijdens haar toespraak: 'Amstelveen, koester uw kunstenaars, haal ze terug naar waar ze horen: in Amstelveen!'

Met een inspirerende en uitdagende toespraak heeft Groen Links gemeenteraadslid Dorien Mijksenaar afgelopen zaterdag 5 september 2009 'De Nieuwe Galerie' geopend van de leden van Vereniging Amstelveen Kunst. Ze Galerie is gehuisvest in het voormalige postkantoor op de A. J. Ernstraat 665 (naast winkelcentrum Gelderlanderplein) en iedere vrijdag en zaterdag geopend is tussen 13.00 en 17.00 uur. Iedere maand is er een andere tentoonstelling, waarbij één of twee kunstenaars zelf aanwezig zijn om kunstliefhebbers van advies te dienen.

In september wordt geëxposeerd door:
Mali Klein, ruimtelijke vormen, Tries Smilde, keramiek, Herman Pijnaker, beelden en schilderijen; Sunny Neeter, schilderijen; Desiree Wijgman, beelden; Elly de Jong, beelden; Paul Klimecki, schilderijen en collages; Karina Tan, schilderijen; Cilia Groenveld, sieraden, Jet Naftaniel- Joëls, sieraden en schilderijen en Gabriela Oltean, schilderijen.

De ruimte op de Amsterdamseweg 198-200, die sinds april 2009 als expositieruimte fungeerde, wordt door een viertal leden/kunstenaars benut als atelier, om het permanente gebrek aan werkruimte binnen de gemeente (Amstelveen) tijdelijk op te lossen tot een meer structurele oplossing wordt gevonden.

De AvK is een beroepsvereniging van Amstelveense kunstenaars die sinds de oprichting in 2007 inmiddels 45 leden telt en bijna 70% van deze beroepsgroep vertegenwoordigt. Meer informatie en aanmeldingen voor een lidmaatschap kunt u vinden op Vereniging Amstelland Kunst.

Nieuwe Galerie Amstelveen
(Foto Henry Neeter - 2009)

De Nieuwe Galerie van Amstelveense kunstenaars in Amsterdam na de opening op 5 september 2009


De toespraak van Dorien Mijksenaar:
Daar staan we nu, in Buitenveldert Amsterdam:
Asielzoekers, die hun kostbare bagage mee hebben gesleept uit Amstelveen. Het is vrolijk en het is triest. In de geschiedenis van de Amstelveense kunstenaars heeft het altijd gekraakt. Ik neem u even mee terug in de tijd:
Ik herinner u aan het schitterende Aemstelle gebouw, een stadsvilla uit 1929, aan de Amsterdamseweg, waar vanaf 1963 grootse tentoonstellingen plaatsvonden, met enthousiaste duwers als Wim Bary, Ans Blaauboer en Ad Jobse. Elke opening was een happening. Vele bekenden hebben daar geëxposeerd en er was een constante belangstelling van liefhebbers van kunst.

Toen dit gebouw verkocht werd en verbouwd tot kantoor, vond Aemstelle een plek in de oude Roelof Venemaschool, onder de vlag van gemeentelijk expositiecentrum. Ook dit gebouw werd verlaten, gesloopt en maakte plaats voor huizen. Vanaf die tijd is de kunst in Amstelveen voortvluchtig geworden, diverse initiatieven werden ontplooid, de open atelier route ontstond, later met een expositie als startpunt vanuit de bibliotheek.

In 2007 richtten de Amstelveense professionele kunstenaars een Vereniging op - de AvK - die op dit ogenblik 45 leden kent. Ze zwerven rond, we vinden ze dit jaar in juli en augustus in de kerk in Ouderkerk aan de Amstel, een schitterende ruimte, waar ieder werk een waardige plek heeft gekregen. In een winkel aan de Amsterdamseweg. Maar de Amstelveense kunst heeft meer ruimte nodig en ziehier; de zwerfkeien vinden een tijdelijke behuizing in het voormalige postkantoor in Buitenveldert te Amsterdam.

Weer is er getimmerd en geschilderd om een fraaie entourage te scheppen. Het resultaat is een echte galerie: De Nieuwe Galerie. De eerste 11 deelnemers kunt u om u heen waarnemen. Kom binnenlopen, kijken en vooral kopen. De kunstenaars zijn afwisselend aanwezig om met u kennis te maken. En ik zei het al: hier zijn keien aanwezig.

Ik wil ze niet allemaal aan u voorstellen, maar kijkt u eens op de website: Vereniging Amstelland Kunst en verbaas u met mij over de veelzijdigheid, de kwaliteit, de creativiteit van de Amstelveense kunstenaars. Wees met mij trots op ze.

Ik ga dan ook een beroep doen op mijn collega’s in de gemeenteraad: Asielzoekers moeten terug naar de plek, waar ze voor het zijn aangespoeld. Amstelveen, koester uw kunstenaars, haal ze terug naar waar ze horen: in Amstelveen!

Op het Stadsplein hebben wij ook een verlaten postkantoor en wat een krakend succes zal dat zijn: Aemstelle terug waar het hoort, in het hart van Amstelveen. Maar voor de komende tijd is hier het prachtige pand aan de A. J.Ernststraat, waar maandelijks nieuwe kunstwerken te bewonderen vallen. Burgers en buitenlui komt dat zien!

Hierbij verklaar ik De Nieuwe Galerie voor geopend.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstenaars