Bijgewerkt: 2 februari 2023

Chocoladefestival - 2009

Foto's -> Gebeurtenissen -> Festivals en Feesten

Chocoladefestival
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Meester-kok Rudolph van Veen opent de workshop tussen de mensen, want de microfoon werkte niet

Tijdens 'Het lekkerste chocoladefestival van Nederland' werd op zaterdagmiddag 7 november 2009, als eerste stap naar de twee weken durende speciale editie van de Franse Salon du Chocolat, geopend door meester-kok Rudolph van Veen en Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen. Het smakelijkste festival van Nederland in het Stadshart van Amstelveen!

In het Binnenhof, op het plein voor de Hema, was een grote open keuken opgesteld, waar Rudolph van Veen (van het tv programma Life & Cooking) de aanwezige kookfanaten zijn kooktrucjes liet zien. Het ging hier vooral om het koken van hartige gerechten in combinatie met chocolade. Zo maakte hij voor de aanwezigen bijvoorbeeld zalmmot met witte chocoladesaus.

Chocodemo Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Onder grote belangstelling begint Rudolph met de chocolade kookworkshop in de keuken


Op dinsdag 10 november 2009 waren er workshops van Arthur Tuytel, Chocolatier/Patissier
- Dessert Chocolat Noir
- Flower Power Sculptuur fase 1
- Hollandse Winter Cake
- Flower Power Sculptuur fase 2

Chocodemo Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Het podium van de 'Chocodemo' in het Binnenhof is omringd door veel mensen


Chocodemo Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Rudolph van Veen had een charmante assistente, om hem in de keuken te helpen


Chocodemo Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Oud en jong probeert de geheimen van de meester-kok af te kijken


Choco Amstelveen
(Foto Yvonne de Matter - 2009)

Vlnr.: Meester-kok Rudolph van Veen, de heer J. Bonhoff directeur van Unibail Rodamco, Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen in het Stadshart


Burgemeester Jan van Zanen sprak de menigte toe alvorens het chocoladefestival officieel te openen:

'Dames en heren, jongens en meisjes, meesterkok Rudolph van Veen,

Laat ik beginnen met een gedicht uit het boek ‘Ik smelt.. Het lekkerste boek over chocolade’ van de schrijvers Kolet Janssen en Sara Jonkers:
“Ik drijf op een chocolade wolk
zwem in een chocolade rivier
wandel door het chocolade gras
ruik aan de chocolade bloemen
kijk een om me heen
naar de chocolade wereld
waarin ik nu toch leef
ga dan maar rustig liggen
in het chocolade gras
kijk naar de chocolade wolken
en lig in de chocolade zon
ach waarom is dit slechts een droom?”.


Dames en heren,
Hartelijk welkom bij de eerste editie van het festival ‘Le Grand Choc’ in Amstelveen. Na steden zoals Parijs, New York en Moskou heeft nu ook Amstelveen zijn eigen editie van Salon du Chocolat. Een droom die uitkomt.

U gaat allemaal een weekend vol verleiding, genot en smaakbelevenissen op het hoogste niveau tegemoet. Tijdens workshops, demonstraties, lezingen en proeverijen kunt u alles te weten komen over chocolade. De smaaksensaties die u dit weekend kunt proeven verleiden iedere chocoladeliefhebber.

Topkoks, bakkers en chocolatiers geven het beste van zichzelf in diverse demonstraties.  U heeft tv en topkok – meester-kok - Rudolph van Veen al aan het werk gezien. Kunstenaars verheffen chocolade tot hun instrument bij de creatie van kunstwerken. Ook kinderen kunnen zich vergrijpen aan de chocola via diverse activiteiten. Iemand die het heerlijke gevoel van chocola goed kan omschrijven is natuurlijk schrijver Roald Dahl in het boek Sjakie en de Chocoladefabriek.

Sjakie kampt dagelijks met ‘een akelig hol gevoel in de maag’.”Hij verlangde verschrikkelijk naar iets stevigers en lekkerders dan kool en koolsoep. En waar hij het aller-allermeest naar verlangde was...CHOCOLA”. Wie zijn klassieken kent, weet dat Sjakie door een wonderbaarlijk geluk een kans maakt erfgenaam te worden van Willie Wonka’s chocoladefabriek, waarbij hij nog wel drie concurrenten moet verslaan, onder wie dikzak Caspar Slok, ’die eruitzag alsof hij opgeblazen was door een krachtige pomp’.

Met de meedogenloze logica van de ware verteller laat Dahl deze Caspar als eerste verongelukken tijdens de rondleiding in de fameuze fabriek. Ondanks herhaalde waarschuwingen kan Caspar het namelijk niet laten tóch te snoepen van de rivier van vloeibare chocolade, die dwars door Wonka’s wonderfabriek stroomt.

Waarna hij nog even vast blijft zitten in een pijp die leidt naar de hal waar ’verrukkelijke bonbons met aardbeiencrèmevulling worden gemaakt. Ze maken bonbons van hem!, krijste mevrouw Slok’. Als de andere ettertjes ook doelmatig door de fabriek zijn opgeslokt, gebeurt wat we allemaal willen: de broodmagere Sjakie wordt Willie Wonka’s opvolger. Hij kan zijn hele leven zo veel chocola eten als hij maar wil. Dit weekend kunt u dat ook. In Amstelveen. Geniet er van.'

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen