Bijgewerkt: 30 maart 2024

TV van Toen - 2009

Foto's -> Geschiedenis -> Divers

TV van Toen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Een zwart-wit Philips tv uit de jaren '50

Op vrijdag 13 november 2009 kregen de bewoners van woonzorgcentrum Nieuw Vredeveld in Amstelveen een landelijke primeur! Om 15.00 uur werd speciaal aan de bewoners een nieuw TV-kanaal aangeboden.

Voortaan kunnen zij 24 uur per etmaal de 'TVvanToen' bekijken: shows, series, documentaires, polygoonjournalen enz. enz. Twaalf uur programmering en dan weer twaalf uur herhaling van het dagprogramma in de nacht (voor mensen die slecht slapen). Dit is uniek.

SBN33 is het bedrijf, dat dit fenomeen aan zorginstellingen in Nederland gaat verkopen. Heel gedreven mensen, die vinden dat oude mensen vaak eenzaam zijn en/of zich vervelen. De initiatiefnemer is een programmamaker, die alle studioarchieven is afgegaan en daarna gekocht materiaal heeft gedigitaliseerd voor dit doel. (Om het voor de bewoners begrijpelijker te maken, heeft het management van Nieuw Vredeveld de naam van SBN 33 veranderd in 'TVvanToen').

Per zorginstelling krijgt men een eigen computer waarop de films staan en heeft men inspraak in de programmering. Zo kan het zijn, dat de dementerende mensen samen graag in de huiskamer tussen 15 en 17 uur naar een dagelijkse serie willen kijken, of dat een tijdstip 's avonds, waarop mensen anders gaan dwalen of onrustig worden, wordt gebruikt voor een goede show. Wekelijks wordt er een programmablad uitgegeven.

Woonzorgcentrum Nieuw Vredeveld is dus de eerste instelling in Nederland, die dit pakket heeft gekocht. Nu is dát al bijzonder, omdat de organisatie echt niet rijk is, maar ze wilden dit zó graag voor de bewoners, dat ze naarstig zijn gaan zoeken naar een oplossing. Die hebben ze gevonden!

Het Vrijwilligersfonds en personeelsvereniging krijgen jaarlijks een deel van de opbrengst van de rommelmarkt (in 2009 € 9.600). Dit jaar hebben zij hun aandeel uit de  opbrengst gedoneerd aan dit goede doel! Uit RESPECT (12  november: Dag van respect) voor de bewoners en hun welzijn. Hiermee kan het eerste jaar bijna gefinancierd worden. Daarna hopen ze voldoende structurele sponsors gevonden te hebben.

Nieuw Vredeveld Amstelveen
(Foto Yvonne de Matter - 2009)

Burgemeester Jan van Zanen drukt op de knop en de eerste 'TV van Toen' uitzending is een feit in woonzorgcentrum Nieuw Vredeveld


In ieder geval hebben alle bewoners en alle geïnteresseerde aanleunbewoners vanaf vrijdag 13 november 2009 op kanaal 33 'TVvanToen' geïnstalleerd. Om 15.00 uur werd met een druk op de knop door burgemeester Jan van Zanen, het gebruik van 'TVvanToen' officieel mogelijk gemaakt. Vanaf dat moment kunnen bewoners 24 uur per dag naar TV beelden vanaf het begin van de jaren '50 kijken.

Nieuw Vredeveld is het eerste zorgcentrum dat het aandurfde, om een abonnement te nemen voor haar bewoners. Intussen is er door veel meer centra interesse getoond. Het geheel werd met gejuich en applaus ontvangen. Het werd een groot feest, niet in het minst door de bijdrage van onze burgemeester die samen met de bewoners het lied "Er zaten twee motten" van Dorus begon te zingen.

Nieuw Vredeveld Amstelveen
(Foto Yvonne de Matter - 2009)

De bewoners van het woonzorgcentrum kijken met grote verbazing en plezier naar de uitzending van de oude films, die bijna nooit op de gewone TV te zien zijn


Toespraak burgemeester Jan van Zanen:

Dames en heren, weet u het nog?
Ontdek je plekje. De Mounties. Willem Duys. Swiebertje. Mies Bouwman. Dorus en meneer Cor Steyn aan het orgel. Rudi Carrell. De jonge André van Duin met zijn knotsgekke sketches. Vera Lynn. Mieke Telkamp. Wie van de Drie. Eddy Christiani.

En verlangt u soms ook zo terug naar Dappere Dodo, Ja Zuster, Nee Zuster, Stiefbeen en Zoon en de kushandjes van Tante Hannie Lips? Naar Sport in Beeld met Ard en Keessie, Anton Geesink, Eddy Pieters Graafland en – niet te vergeten – Sjoukje Dijkstra.

Ach, teveel om op te noemen. De zoete lieve tijd …Ook televisieprogramma’s van vroeger zijn heerlijk om naar te kijken. Zeker als je destijds zelf als het ware hebt meegemaakt. Daarom is het ontzettend aardig dat u vanaf vandaag ‘Senior Broadcasting Network’(SBN 33) in huis hebt.
Een landelijke primeur nog wel. Een mooi initiatief. Vàn krasse knarren vóór knasse knarren… De hele dag ‘TvvanToen’ – wat een feest der herkenning! Maar, als ik u was, zou ik af en toe toch ook even naar het actuele journaal kijken. Of naar de televisieprogramma’s van vandaag … Niet àlles was vroeger beter …

Het eerste jaar is mede gefinancierd door de opbrengst van de rommelmarkt. Ik hoop dat het ook volgend jaar lukt de centjes bij elkaar te krijgen. Voor vandaag geldt: van harte gefeliciteerd met de landelijke primeur van SBN33 hier in Amstelveen in Nieuw Vredeveld. Geniet er van. En veel complimenten aan degenen die hiertoe het initiatief hebben genomen. Goed, zullen we dan tot slot een liedje van vroeger samen zingen?

Dames en heren, daar gaat-ie:
“… Er wone twee motte, in me ouwe jas
En die twee motte, die wone d'r pas
Je raakt gewoonweg van je stuk als je 't ziet dat pril geluk
Hij vreet me hele jas kapot, alleen voor haar die dot van een mot
Ik noem haar Charlotte, en hem noem ik Bas
Die dotte van motte, in me ouwe jas …”.




SBN33 uit Diemen heeft een speciaal kanaal beschikbaar voor zorginstellingen. De bewoners die de televisie programma’s van de laatste 50 jaar zelf hebben meegemaakt kunnen dit nu herbeleven.

De collectie van SBN33 bevat duizenden uren aan programma's, variërend van amusementsprogramma's via documentaires tot informatieve programma's en filmjournaals. En niet alleen televisieprogramma’s maar ook unieke muziek momenten. 24 uur per dag zeven dagen per week zijn bij SBN33 programma’s te zien uit de rijke Nederlandse televisiegeschiedenis.

SBN33 wordt centraal geïnstalleerd en gekoppeld aan het bestaande TV netwerk. Ook de schermen in de centrale- en/of recreatieruimte(s) kunnen hierop worden aangesloten. De zeer eenvoudige bediening kan plaatsvinden op elke gewenste computer die op het internet is aangesloten. Op deze wijze kunt u eenvoudig de dagprogrammering wijzigen of een boodschap voor de tekstkrant invoeren. Bekijk het aanbod: Televisie programma’s en Muziekprogramma's

Klik hier voor andere foto's in de categorie Geschiedenis