Bijgewerkt: 23 november 2024

IVN 25 jaar Amstelveen - 2010

Foto's -> Natuur -> Natuur Divers

IVN 25 jaar Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De vlag van IVN-Amstelveen

IVN stond vroeger voor 'Instituut voor Natuurbeschermingseducatie', maar als je een IVN lid nu vraagt wat IVN betekent, weten ze het niet meer, want het woord 'Instituut' wordt niet meer gebruikt. Het 'IVN, Vereniging voor natuur- en milieu-educatie' kent 170 plaatselijke afdelingen in Nederland, die samen 18.000 leden hebben. Elke IVN-afdeling heeft weer andere accenten.

Veel afdelingen organiseren excursies onder leiding van gediplomeerde IVN-natuurgidsen. Deze excursies worden in de plaatselijke media aangekondigd. De afdelingen worden ondersteund door de ledenservice, onderdeel van het Landelijk Bureau.

IVN Amstelveen omvat meer dan 100 leden en meer dan 100 donateurs. De actieve leden zijn allemaal enthousiaste natuurliefhebbers met als hobby het vergaren en uitdragen van kennis over de natuur. Zij verzorgen rondleidingen, cursussen, tentoonstellingen, af en toe een themamiddag of een lezing, daarnaast is een aantal werkgroepen actief, waarin IVN-leden gezamenlijk hun kennis rond een bepaald onderwerp vergroten en waar soms grotere acties uit voortvloeien.

IVN  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Bas ten Asbroek, voorzitter van IVN-Amstelveen verwelkomt alle aanwezigen in het Congrescentrum Amstelveen


IVN Amstelveen werd in 1985 opgericht en het 25 jarig bestaan op 27 januari 2010 met een feestelijke avond in het Congrescentrum Amstelveen gevierd. De voorzitter van IVN-Amstelveen Bas ten Asbroek verwelkomde de leden en geïnteresseerden, die op deze regenachtige avond naar het Congrescentrum kwamen.

Wethouder Dolf Veenboer van milieu-educatie werd uitgenodigd naar het podium, om de avond te openen en hij zei in zijn toespraak: “In Amstelveen hebben we een begrip: IVN. Ik sta hier als wethouder uiteraard, maar nu als wethouder van Natuur en Milieu-educatie en wij bij de gemeente kunnen IVN goed aanvoelen.

Op de basisscholen leggen wij met Natuur en Milieu-educatie de basis voor de kinderen, wat ze later met de natuur doen.  Kijkt u maar naar Elsenhove, het is toch een prachtige gelegenheid, waar alle kinderen kennis kunnen maken met de natuur en de dieren.

Wij hebben ook een heel groot programma met de schooltuinen. Wij merken wel, dat de schooltuinen in Middenhoven, Westwijk, Jeanne d’Arclaan en aan de Langs de Akker steeds minder door de scholen worden bezocht, omdat deze te ver weg liggen en daarom proberen wij de schooltuinen dichterbij de scholen te brengen.

Soms lijkt Amstelveen heel groen, maar het blijft toch een stedelijk gebied en de kinderen, die hier opgroeien raken niet zo makkelijk in aanraking met de natuur. Wij proberen de kinderen er weer bij te betrekken, waarvan de IVN weer kan profiteren en de kinderen misschien straks aanhangers van deze organisatie worden.

Ik kan me nog het gebouwtje in het Broersepark herinneren, waar vroeger IVN-Amstelveen was gehuisvest. Het gebouw stond op het instorten en na omzwervingen is IVN-Amstelveen terechtgekomen in het gebouw aan de Jeanne d’Arclaan naast de schooltuin.

IVN  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Dolf Veenboer, wethouder Natuur- en Milieu-educatie tijdens zijn toespraak


Ik neem aan, dat de samenwerking van IVN en de gemeente verder gaat en de 25 jaar ongetwijfeld 50, of zelfs 75 jaar wordt, hoewel dit laatste zal ik zeker niet meemaken. Ik wens IVN-Amstelveen een prachtige toekomst!”

De voorzitter van de vereniging, Bas ten Asbroek bedankte de wethouder voor zijn positieve toespraak en in zijn terugblik over de afgelopen 25 jaar vertelde hij over de gebeurtenissen, die IVN-Amstelveen betreft, maar hij sprak ook over de toekomst.

“Wij zijn geen actiegroep, zoals de Sea Shepherd, Greenpeace, Milieudefensie, MAIA (Milieuactief in Amstelveen). Wij hebben ook geen eigen gronden, landerijen, parken of slootkanten, die zijn van de Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de Waterleidingduinen, de provincies en de gemeenten, zoals de gemeente Amstelveen.

Waarom staat IVN toch op de groene kaart? Omdat het een organisatie is, die milieu-educatie geeft aan de bewoners, omwonenden en bezoekers van de parken en landerijen. In heel Nederland zijn er IVN afdelingen ontstaan in de buurt van alles waar natuur is, zodat de mensen dingen ontdekken en beleven in de natuur.

De gedachte hier achter is, dat de mensen hun omgeving meer persoonlijk gaan waarderen en ook nog een hogere waarde geven, als ze weten wat er gebeurt en als ze ermee een speciale binding krijgen. In de laatste 25 jaar hebben wij ons heerlijk educatief uitgeleefd als IVN-Amstelveen:

Honderden rondleidingen gegeven, ook in de Middelpolder
200 cursussen, themamiddagen, tentoonstellingen en lezingen georganiseerd over bomen, grassen, insecten, vogels, over natuurlijk tuinieren en zelfs over seks in de achtertuin, ofwel hoe doen planten, slakken en mieren het eigenlijk?

Maar eigenlijk gaat hier over de verandering bij mensen, die bijvoorbeeld aan een vogelcursus hebben deelgenomen. Deze mensen kunnen niet meer naar buiten gaan zonder een vogeltje te horen en ze gaan hun omgeving breder bekijken. Dat is exact de opzet van wat wij willen bereiken. Wij hebben al vijf keer natuurgidsen-cursussen gegeven, waarbij wij zelf de nieuwe gidsen opleiden. Op deze manier leiden wij onze nieuwe collega’s op, die later onze opvolgers worden. Dat is misschien een vorm van een kringloop, in ieder geval een vorm van hergebruik in kennis en vaardigheden. In juni gaan de huidige cursisten afstuderen tot gediplomeerd natuurgids.

IVN  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De leden van de natuurvereniging volgen met grote interesse de toespraken


Via de participatiegroep Groenraad hebben wij ook advies gegeven aan de gemeente over diverse onderwerpen. In de afgelopen 25 jaar hebben de ruim 100 leden van de vereniging IVN-Amstelveen enorm veel plezier beleefd aan hun hobby en hierbij wil ik iedereen bedanken, die deze activiteiten bedacht en uitgevoerd heeft en ook iedereen, die ook op een andere wijze meegebouwd aan de succes van IVN-Amstelveen.

Het is een plaats waar iedereen een plek heeft, dier hij of zij graag wil, maar het belangrijkste in het overzicht van de 25 jaar IVN is: dat bent U en de duizenden andere Amstelveners!”

Na de toespraak van de voorzitter gaf Steven Ruiter, fotograaf en publicist een presentatie over onder andere (roof)vogels en na de pauze presenteerde Jan Meijvogel, Nederlands beste fotograaf op paddenstoelengebied: 'Paddenstoelen: bloemen der duisternis'. Na de presentaties konden de leden van IVN-Amstelveen met elkaar napraten onder genot van drankje en hapje en zo eindigde de 25 jaar viering van deze opmerkelijke natuurvereniging. Website: IVN-Amstelveen

Klik hier voor andere foto's in de categorie Natuur