Bijgewerkt: 21 juli 2024

Geschiedenis - 2006

Foto's -> Gebeurtenissen -> Internationale Vrouwendag

Geschiedenis

(IIAV collectie - 1914)

De Proletarische Vrouw uit 1914

Bron: IIAV

De Internationale Vrouwendag wordt gevierd op 8 maart. De dag is een herdenking van de eerste staking van vrouwen die plaatsvond op deze dag in 1908. De staking vond plaats in New York en was gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie.

De staking is beroemd geworden omdat de vrouwen "brood en rozen" eisten. De staking was het prille begin van de strijd voor de vrouwenemancipatie.

In 1910 stelde de Duitse Clara Zetkin tijdens een conferentie voor socialistische vrouwen in Kopenhagen voor de achtste maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag.

De oorsprong van Internationale Vrouwendag
In 1911 werd de Vrouwendag internationaal voor het eerst gevierd - in 1912 voor het eerst in Nederland. Aanvankelijk werd de Vrouwendag op verschillende data gehouden, pas in 1922 werd 8 maart gekozen als vaste datum. Er bestaan verschillende lezingen voor de keuze van 8 maart als datum voor de Internationale Vrouwendag.
Lag de oorsprong in Rusland of de Verenigde Staten? Een gangbare westerse lezing was dat 8 maart terug te voeren was op stakingen van textielarbeidsters in New York op 8 maart 1908. Zij gingen de straat op om te demonstreren tegen onder meer de lange werktijden, de lage lonen en de slechte werkomstandigheden.

Het is mogelijk dat deze verklaring voor de keuze van 8 maart pas in de jaren vijftig van de twintigste eeuw is ontstaan. In de periode van de Koude Oorlog kon toch moeilijk de eer aan een communistisch land gegeven worden? 8 maart zou namelijk in een andere lezing teruggaan op de grote vrouwenstaking en demonstratie op 8 maart 1917 in St. Petersburg. In ieder geval is in 1910 besloten jaarlijks een Internationale Vrouwendag te organiseren.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen