Bijgewerkt: 5 februari 2023

Int. Vrouwendag - 2009

Foto's -> Gebeurtenissen -> Internationale Vrouwendag

Int. Vrouwendag
(Conchita Willems - 2009)

Op de dansvloer

Zondag 8 maart 2009 was er wereldwijd de viering van Internationale Vrouwendag. Ook in  Amstelveen werd dit in het MOC-gebouw  uitgebreid gevierd met een zeer speciaal programma, georganiseerd door het Intercultureel Vrouwenplatform en Cardanus. Bijzonder was, dat er ook mannen welkom waren.

De opkomst van de vrouwen, kinderen en een aantal mannen was, ondanks  dat zij zich voor een aantal workshops moesten opgeven, toch groot. Na de opening door dagvoorzitter Marlene Meester was het aan wethouder Dolf Veenboer, om de zaal toe te spreken. Hij vestigde onder meer de aandacht op de misvatting dat vrouwen die carrière maken in organisaties, daartoe vooral mannelijke eigenschappen zouden bezitten of overnemen. Terwijl juist hun vrouwelijke eigenschappen de sterke en onderscheidende kant vormen.

Daarna werden er twee bijzondere dames in het zonnetje gezet: Cissy Heyligers en Lottie Schenk. Deze dames hebben hun sporen in de vrouwenemancipatie al lang verdiend. Toen was het tijd voor de documentaire “ Vrouwenhulpverlening, ontdekken en vernieuwen”, van Grietje Keller de regisseuse, die zelf aanwezig was voor een toelichting. De workshops, die hierna van start gingen varieerden in onderwerp, maar allen met het oog op het maatschappelijk welbevinden van de vrouw. Zo ook de workshop “Ik (man) en haar emancipatie” dat ging over de kracht van het geven van complimenten.

 Vrouwendag Amstelveen
(Conchita Willems - 2009)

Workshop meditatie en vrouw-zijn


Naast vrouwelijke deelnemers namen ook een viertal mannen deel aan deze workshop. Tijdens de zeer goed verzorgde lunch was er een prettige en ontspannen  sfeer, waarin vele verhalen en gesprekken tussen de diverse deelnemers plaats vonden. De presentatie van de verschillende workshops was informeel en gezellig. Het publiek deed mee. Vanaf 15.00 uur was er tijd voor het lichamelijk welzijn van de vrouwen.

Men kon terecht in de beautysalon voor stoelmassage, voetmassage, epileren, gezichtbehandelingen, hennabeschildering en handverzorging. Zelfs een van de heren liet zich verwennen tijdens een gezichtbehandeling. In de grote zaal was er inmiddels het optreden van de band "Funplugged" waar velen van hebben genoten en heerlijk op hebben gedanst. Kortom een zeer geslaagde dag voor iedereen.

Ter informatie:
Met de opleving van de feministische beweging in de jaren zestig kwam de belangstelling voor een internationale vrouwendag weer terug en sinds de jaren zeventig wordt er in veel landen aandacht aan besteed. In veel socialistische landen is op 8 maart een officiële feestdag en in 1978 werd de dag door de Verenigde Naties als feestdag erkend.

Vanaf 1978 wordt in Nederland door veel vrouwengroepen gezamenlijk 8 maart gevierd. De bedoeling van de dag is opnieuw de gemeenschappelijke strijdpunten van de vrouwenbeweging naar voren te brengen.

Verslag:  Elly Geelkerken, sociaal-cultureel werk Cardanus.
Foto’s: Conchita Willems, Vrouwenplatform.


Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen