Bijgewerkt: 7 juni 2023

Cantemus- en Nieuw Amsterdams Koor - 2010

Foto's -> Gebeurtenissen -> Kooruitvoeringen

Cantemus- en Nieuw Amsterdams Koor
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De Rooms-Katholieke St. Annakerk in Amstelveen was de plaats van het concert van de twee kinderkoren


Het beroemde kinderkoor Cantemus uit de Hongaarse stad Nyíregyháza heeft op vrijdagavond 19 maart 2010 een prachtige concert gegeven in de Heilige Annakerk in Amstelveen. Het koor is te gast in Nederland op uitnodiging van het Nieuw Amsterdams Kinderkoor, dat in hetzelfde weekend het vijfjarig jubileum viert. Deo Cantemus betekent in het Latijn: laten wij zingen tot God.

Cantemus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De kinderkoren zingen samen een blok van de werken van Benjamin Britten


Van de Zoltán Kodály basisschool koren is Cantemus het grootste en won de meeste prijzen. Het koor heeft grote successen behaald en gaf concerten in vele landen over de hele wereld, waaronder Australië, Canada, landen binnen Europa, Korea, Japan en de Verenigde Staten van Amerika.

Het koor is in 1975 opgericht, haar repertoire heeftzich toegespitst op de meest prachtige muziek, variërend van Gregoriaans, Renaissance en Romantiek tot hedendaagse werken. Vele nieuwe stukken van toonaangevende Hongaarse componisten werden voor het koor geschreven en op deze manier hadden zij een privilege tussen de honderden Hongaarse koren in het land opgebouwd.

Cantemus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Dénes Szabó de dirigent van het Cantemus Kinderkoor tijdens het concert


Cantemus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Hongaarse meisjes tijdens het concert


Als erkenning van hun succes en het bereiken de top werden zij beloond met vele  prijzen, onder andere van de Stichting voor Hongaarse Kunsten in 1989 en de Béla Bartók - Pásztory Ditta Prijs in 1993.

Het is het grootste en bekendste koor van alle Kodály schoolkoren in Hongarije. Het koor bestaat uit 45 koorleden in de leeftijd van 14 t/m 18 jaar. Hoewel het Nieuw Amsterdams Kinderkoor ook op een behoorlijk niveau zingt, was het verschil in de St. Annakerk duidelijk hoorbaar.
Het Cantemus Kinderkoor zingt samen met het Nieuw Amsterdams Kinderkoor een compilatie van Hongaarse liederen


Het Hongaarse koor, dat nu in Nederland verblijft, is natuurlijk en qua leden niet hetzelfde als 35 jaar geleden, maar de persoon die meestal het niveau van het koor bepaalt - de dirigent - is gelukkig dezelfde gebleven: Dénes Szabó.


Het Nieuw Amsterdams Kinderkoor zingt onder leiding van dirigente Caro Kindt


Cantemus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Leden van het selectiekoor van het Nieuw Amsterdams Kinderkoor tijdens de uitvoering


Cantemus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Een liedje wordt op de trappen van het podium gezongen


Cantemus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Tijdens het laatste stuk van het concert lopen de kinderen hand in hand zingend in de kerk


Omdat in Hongarije de lagere school 8 jaar duurt, van 6-14 jarige kinderen, heeft de dirigent genoeg tijd, om van een ongeschoolde stemband een prachtige sopraan te 'maken'. Vooral de kracht waarmee de jonge meisjes zongen was verbluffend. De zeer goede akoestiek van de kerk hielp natuurlijk ook een beetje. Fantastische sopranen heeft het koor en tijdens de uitvoering keken de kinderen van het Nieuw Amsterdams Kinderkoor hun ogen uit, spitsten hun oren, je zag de verbijstering in hun ogen.

Cantemus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De Nederlandse kinderen spreken geen Hongaars en de Hongaarse kinderen geen Nederlands, maar dit feit was geen obstakel, om samen te zingen


Cantemus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Tussen de Hongaarse koorleden loopt een lid van het Nederlandse koor


Je kunt twee koren altijd vergelijken, maar hier was het verschil te groot. Hier waren de Hongaarse meisjes veel verder ontwikkeld in de zangkunst, wat niet betekent, dat de Nederlandse meisjes niet konden zingen. Het was voor het koor erg leerzaam, om een concert als dit te organiseren, want daar kunnen de zangeressen heel veel van leren, zoals techniek, perfectie en uithoudingsvermogen.

Het concert was helaas niet uitverkocht, de kerk was maar gedeeltelijk gevuld, dat komt misschien door de prijs van een kaartje, want het was behoorlijk hoog, 15 euro. Achteraf gezien was het wel waard, want op deze regenachtige vrijdagavond hebben toch veel mensen prachtige kinderkoren gehoord, wat in Amstelveen niet zo vaak voorkomt.

Het zeer uiteenlopende programma was:
Ikikaiku, Olli Kortekongas (1955) Cantemus, Lajos Bárdos (1899-1986) Dextera Domini, van Klaveren (1975)
Kyrie en Sanctus, Miklós Koscar (1933) Salve Regina, Miklós Koscar (1933)
Cantate Domino, Johann Staden (1581-1634)
Fra l'alte montagne, Friederich Kühnau (1786-1832)
We the spirits of the air, Henry Purcell (1659-1695)
Personent Hodie, John Rutter (1945)
Victimae pascali laudes, gregoriaans
Missa Brevis, Benjamin Britten (1913-1976) Kyrie - Gloria - Sanctus - Benedictus - Agnus Dei
Salve Regina, Willem Andriessen (1887-1964)
Ave Maria, Otto Fischer
Ave Maria, Franz Biebl (1906-2001)
Fancie, Benjamin Britten (1913-1976)
The Salley Gardens, Benjamin Britten (1913-1976)
This little babe, Benjamin Britten (1913-1976)
Szellö zúg távol, Lajos Bárdos (1899-1986)
Túrót eszik a cigány, Zoltán Kodály (1882-1967)
Himnusz, Ferenc Erkel (1810-1893)
Felkelt a napunk, Levente Szörényi (1945)

Kodály methode?
Muziek en zang zijn even oud als de mensheid. Muziek is de ritmische afwisseling van stilte en het geluid van muziekinstrumenten om die gevoelens in mensen te genereren. Muziek is constant ontwikkeld, veranderd in duizenden jaren.

Onze voorouders hebben rijke volksliederen nagelaten en onze componisten hebben een enorme schat gecomponeerde muziek geschreven, dus alles is onderdeel geworden van onze algemene kennis. Echter, niemand kan de kennis van de wereld voltooien als ze niet naar muziek luisteren.

Kodály creëerde een muziek-pedagogische methode, om de gave en kennis van de muziek te verbeteren. Volksmuziek is de basis van deze kennis en de werken, die ontstonden waren in de geest van de volksmuziek gecreëerd.

Kodály wist, dat de menselijke stem tijdens het gemeenschappelijk zingen een toegankelijke bron van de muzikale leven wordt voor iedereen. Zijn doel was: het leren van muziek door noten schrijven- en lezen - de solmisatie.

Cantemus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Na het concert kunnen de leden en de dirigenten van de twee kinderkoren tevreden zijn, het was prachtig!


Solmisatie is het zingen van muziek zonder tekst en direct van het blad. Het dient hetzelfde doel als de Solfège-oefening: het vergroten van de trefzekerheid in ritme en melodie en de verbetering van het muzikaal gehoor. Het verschil is echter dat bij de solmisatie-oefening gebruik wordt gemaakt van de Guidonische lettergrepen do-re-mi-fa-so-la-si-do in plaats van de A t/m G - benoeming van de tonen.

Dit is 'Kodály-methode', wordt nu al in de hele de wereld gebruikt voor de muzikale opvoeding van de kinderen. Omdat elk volk het doel heeft, om hun waarden en verdere ontwikkeling van hun muzikale tradities te bewaren, heeft deze methode zijn waarde bewezen, zoals de vele kinderkoren van Hongarije tot Japan kunnen beamen.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen