Bijgewerkt: 22 december 2024

Mobiele Klaagmuur - 2010

Foto's -> Kunstenaars -> Amstelveense Kunstenaars

Mobiele Klaagmuur
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Renate Dorrestein vertelt over haar project

De Amstelveense beeldend kunstenaar Stef Kreymborg en schrijfster Renate Dorrestein, introduceerden het Klaagmuurproject op de Vrije Universiteit in Amsterdam, op dinsdagmiddag 30 maart 2010.

Klaagmuur Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Harmen Verbruggen, decaan FEWEB tijdens zijn toespraak


Er loopt ook een project van Renate Dorrestein op de VU, 'Schrijver op Locatie', met de idee er achter, dat schrijven over problemen een nog veel heilzamer effect heeft, dan erover praten. Omdat op een universiteit duizenden studenten lopen met duizenden, nog niet uitgesproken problemen, zou misschien een Klaagmuur dit probleem kunnen verhelpen. De echte Klaagmuur is op de Tempelberg in Jeruzalem in Israël, waar de joden en alle andere bezoekers, briefjes schrijven met verzoeken en gebeden, die ze vervolgens in de voegen van de Klaagmuur stoppen. Stef en Renate kennen elkaar uit hun schooltijd in Amstelveen, dus de ideeën van de twee kwamen op een bepaald moment, op dezelfde lijn te staan.

Klaagmuur Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De studenten van de VU kijken en luisteren naar de toespraken






De mobiele Klaagmuur op de VU wordt feestelijk in werking gesteld


Klaagmuur Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Stef Kreymborg vertelt over de ontstaangeschiedenis van haar 'Klaagmuur van eenzame sokken'


Stef Kreymborg heeft een mobiele Klaagmuur ontworpen met tekstjes en daaronder ronde kleine openingen, waar de studenten hun met problemen vol geschreven briefjes, in kunnen stoppen, hetgeen dan tot een geestelijke opluchting moet leiden. Het project duurt een jaar en alleen Renate Dorrestein mag de briefjes lezen en later documenteren. Hopelijk zal zij het resultaat ook bekend maken.

Na de inleiding van Harmen Verbruggen, decaan FEWEB (Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde), werd ook de expositie geopend 'Een klaagmuur van eenzame sokken', van beeldend kunstenaar Stef Kreymborg, die voor Renate Dorrestein een belangrijke inspiratiebron voor dit project was.

Klaagmuur Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De mobiele klaagmuur van Stef Kreymborg is een goede manier, om je problemen schriftelijk te melden aan Renate Dorrestein


Klaagmuur Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De eerste anonieme brief wordt gedeponeerd in een van de gaatjes in de Klaagmuur


In haar beeldende werk houdt Stef Kreymborg zich al jaren bezig met de thema‘s ritme, ordening en structuur. Haar mededogen met de eenzame sok, overgebleven na een wasbeurt, inspireerde haar tot een monumentaal kunstwerk ( 7 meter breed), opgebouwd uit ongeveer 4000 sokken die hun andere helft in de loop van de tijd waren verloren.

Een stukje tekst op de mobiele Klaagmuur met gaatjes voor de brieven
Klaagmuur Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

In de Klaagmuur zijn veel gaatjes geboord, om de studenten van de universiteit ruime 'klaag mogelijkheid' te geven


Klaagmuur Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Renate Dorrestein en Stef Kreymborg staan even stil voor de 'Klaagmuur van eenzame sokken'


SOMS GAAT HET LEVEN DE ENE KANT OP, EN JIJ DE ANDERE
“Je moet voldoen aan allerlei verwachtingen, je wordt geacht zelfverzekerd en doelgericht te zijn en je studietijd ten volle te benutten. Twijfel en onzekerheid zijn soms moeilijk toe te geven. Maar op papier kan dat wel. Papier heeft geen oordeel. Papier is geduldig. Onderzoek heeft aangetoond, dat schrijven over watje dwars zit heilzamer is dan erover praten. Ervaar zelf de helende werking van schrijven: luchtje gemoed en laatje hartenkreet hier achter.”

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstenaars